hitel;követeléskezelő;

2018-09-09 11:58:58

600 milliárdot akarnak behajtani a családokon a követeléskezelők

A hitelkatasztrófa nem oldódott meg, csak a problémahalmaz jelentős része a bankoktól átkerült a faktoring cégekhez.

Békebeli szintre, nagyjából 5 százalékra csökkent a magyar bankrendszerben a bedőlt, vagyis 90 napon túl nem fizető lakossági hiteleinek aránya  derül ki az MNB adataiból, amelyeket a portfolio.hu elemzett. Csakhogy miközben bankoknál már csak 300 milliárd forintnyi bedőlt hitellel van, négy év alatt ennek közel a duplája követeléskezelő cégekhez került. Rajtuk kívül közel 50 ezer elveszített lakás jelzi a tíz éve kezdődött magyar hitelkatasztrófát.  

A faktorcégeknél lévő 550 milliárd forintnyi tartozáshoz jönnek hozzá azok a hitelek, amelyeket leírtak a bankok, főleg azért, mert a Nemzeti Eszközkezelő átvette a nem fizető jelzáloghitelesek egy részének ingatlanát: 36 ezer ingatanról van szó, ami több mint 150 milliárd forintnyi adósság jóváírását jelenti. Az MNB adatai azt mutatják, hogy összesen 48 ezer adós veszítette el lakásának tulajdonjogát, mára ez a szám 50 ezer közelébe növekedhetett(a friss számok nem jelentek még meg a jegybank honlapján).   

A hitelek nem fizetéséből fakadó szociális probléma jó része tehát nem oldódott meg Magyarországon. Több százezer család küzdhet jövedelemletiltással, és megközelítheti a 100 ezret is azoknak a jelzáloghiteles háztartásoknak a száma, amelyeket a hitel nem fizetése miatti kilakoltatás réme fenyeget - immár hosszú évek óta.