Trump ma már büntetné a külföldi beavatkozást

Publikálás dátuma
2018.09.13 21:01

Fotó: DPA/Consolidated News Photos/
A mai napig folyik a vizsgálat, hogy az oroszoknak köszönheti-e hivatalát az Egyesült Államok elnöke. Trump igazából nem tehet mást, előre menekült.
Bár Donald Trump amerikai elnöknek még mindig nem sikerült egyértelműen bebizonyítania, hogy nem az orosz beavatkozásnak köszönheti 2016-os választási győzelmét, most rendeletet írt alá a választásokba történő beavatkozások szankcionálásáról. Ennek értelmében büntető intézkedésekkel sújtják azokat a külföldi országokat vagy személyeket, illetve vállalatokat, amelyek megpróbálnak beavatkozni az amerikai választási folyamatba. Az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója nem véletlenül emelte ki, hogy az elnök kézbe vette ezt az ügyet. John Bolton szerint Trumpnak nagyon fontos a választások és az alkotmányos folyamat sérthetetlensége. E közlés jelentősége mellett eltörpül az a bejelentése, hogy a szükségesnek vélt szankciók mértékére és formájára a külügyminisztérium és a pénzügyi tárca tesz majd javaslatot. Egy telefonon bonyolított sajtókonferencián azt is elmondta, hogy büntetni akarják az Egyesült Államokra vonatkozó dezinformációs és propagandaanyagok terjesztését is. Ehhez arra is szükség van, hogy az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) rendszeres ellenőrzéseket végezzen. A DNI vezetője, Dan Coats arról beszélt, jelenleg nem észlelik Oroszország részéről azt az intenzív beavatkozást, mint amit a 2016-os választások idején lehetett tapasztalni. Azt viszont nem zárta ki, hogy a novemberi választásokig ez még erősödhet.  Emlékezetes, amerikai hírszerzési adatok szerint az oroszok beavatkoztak a 2016-os kampányba, s ennek jelentős szerepe lehetett abban, hogy a demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton vesztett Trumppal szemben. A megválasztott elnök az idén nyáron Helsinkiben tartott csúcstalálkozó után viszont azt közölte, teljesen elhitte Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Moszkvának nem volt köze a számítógépes támadásokhoz. Emiatt Washingtonban újabb éles bírálatokkal kellett Trumpnak szembenéznie. Az elnök helyzete amúgy sem látszik biztosnak. Többször is boszorkányüldözésnek nevezte azt a vizsgálatot, amelyet az orosz beavatkozás ügyében még mindig folytat Robert Mueller, különleges ügyész. Ráadásul a New York Timesban nemrég megjelent egy névtelen szerző cikke, amely kétségbe vonta az elnök vezetői képességeit. Trump az igazságügyi minisztérium vizsgálatát szorgalmazta, mert a szerző állítólag a Fehér Házban dolgozik. Bob Woodward, a The Washington Post tekintélyes publicistája viszont könyvet írt, s ebben az szerepel, hogy Donald Trump elnöksége "teljes idegösszeomlást" jelent Amerikának. 
2018.09.13 21:01

Letartóztattak egy iráni tévés műsorvezetőt az Egyesült Államokban

Publikálás dátuma
2019.01.17 06:32
Fotó: Facebook
Fotó: /
Letartóztatták az angol nyelven sugárzó iráni állami Press TV egyik műsorvezetőjét az Egyesült Államokban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai.
Marzieh Hashemi újságírónőt a Missouri állambeli St. Louis városban tartóztatták le még vasárnap, de az ügy csak szerdán került nyilvánosságra. Éppen a Black Lives Matter (a Feketék Élete is Értékes) nevű afroamerikai mozgalomról készülő dokumentumfilmjéhez forgatott. Előtte a louisianai New Orleansban járt családlátogatáson. Az FBI e-mailben azt válaszolta az ügyben érdeklődő AP hírügynökség munkatársainak, hogy nem akarja őket tájékoztatni Melanie Franklin ügyéről. Marzieh Hashemi ugyanis ezen a néven született New Orleansban, és 25 éve dolgozik az iráni állami televíziónak. Ideje felét Iránban, felét pedig Coloradóban tölti, ahol a gyermekei is élnek. Egyik fia, Hossein Hashemi elmondta amerikai újságíróknak, hogy édesanyját akkor tartóztatták le, amikor St. Louisban fel akart szállni egy Denverbe induló repülőgépre. Az FBI Washingtonba vitte, ott tartják őrizetben.  "Még mindig nem tudjuk, mi történt" - mondta Hossein Hashemi, hozzátéve, hogy tudomása szerint édesanyjának nincs köze semmilyen bűncselekményhez, és mindenképpen együtt akar működni az FBI munkatársaival. Azt is elmondta, hogy ő és testvérei büntetés terhe melletti idézést kaptak az egyik denveri vádesküdtszéktől. A Press TV Teheránban sajtókonferenciát tartott, amelyen Paiman Dzsebeli, a televízió helyettes vezetője bejelentette: minden jogi eszközt igénybe vesznek munkatársuk védelmében. A televízió megszólaltatta Bahran Ghaszemit, az iráni külügyminisztérium szóvivőjét, aki arról beszélt, hogy a letartóztatás jól érzékelteti a Trump-kormányzat "rasszista és apartheid-politikáját". A szóvivő hozzátette: "reméljük, hogy ezt az ártatlan embert feltételek nélkül szabadlábra helyezik". A letartóztatott nő amerikai állampolgár. Újságírást tanult a louisianai állami egyetemen Baton Rouge-ban (a déli állam fővárosában), majd 1982-ben, miután 22 évesen megismerkedett Hossein Hashemivel, egy Denverben tanuló iráni diákkal, áttért a muszlim hitre. Összeházasodott a férfival, két fiuk és egy lányuk született, de Marzieh - Melanie Franklin - azóta megözvegyült. Az ügyről megjelent első amerikai kommentárok emlékeztetnek arra, hogy Teherán a múlt héten erősítette meg: fogva tartja Michael R. White veterán amerikai tengerészgyalogost. 
Szerző
2019.01.17 06:32

Megújítják a CEU amerikai akkreditációját

Publikálás dátuma
2019.01.16 20:32

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A CEU felsőoktatási akkreditációját végző értékelő bizottság elnöke szerint a Magyarországról elüldözött intézmény a "felsőoktatás egyik sikertörténete".
Ron Daniels, a Johns Hopkins Egyetem és a CEU felsőoktatási akkreditációját végző Middle States Commission on Higher Education értékelő bizottságának elnöke azt javasolja, hogy újítsák meg a CEU amerikai felsőoktatási akkreditációját – írja a CEU közleményére hivatkozva az atv.hu.

Daniels gratulált az intézménynek, hogy a bizottság vizsgálata alapján „sikeresen megfelel a Middle States Commission on Higher Education akkreditációs feltételeinek és tagsági követelményeinek”. Daniels szerint „a CEU a felsőoktatás egyik sikertörténete,” és részletezte, hogy melyek azok a területek, amelyekben kiemelkedően teljesít. A bizottság elismerte a CEU elkötelezettségét egy átfogó oktatási program fejlesztése és a tanulásközpontú oktatás iránt, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy 2018-ban a CEU a QS ranglistáján a világ 51-100 legjobb egyeteme között szerepel történelem, filozófia, politikatudomány, szociálpolitika és szociológia tantárgyakban, és a 200 legjobb között közgazdaságtan és jogtudomány terén.


„A CEU egyenrangú a világ legjobb egyetemeivel”
-jegyezte meg a Magyarországról Bécsbe költöző egyetemről Ron Daniels.
2019.01.16 20:32