Még három év, és eltűnhetnek a műanyagzacskók Magyarországról is

Publikálás dátuma
2018.09.16. 10:25

Tovább emelné az ITM a műanyagszatyrok és a többi eldobható műanyageszköz termékdíját, de a végcél az ilyenek 2021-es teljes tiltása.
Jelentős szigorítást tervez 2019-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a műanyag zacskók és egyszer használatos műanyag eszközök kiszorítása érdekében - derül ki a minisztérium közleményéből. Várhatóan szeptember végén kerül nyilvánosságra az a jogszabálytervezet, amelytől a forgalmazott műanyag zacskók jelentős csökkenését várja a minisztérium, de a hosszútávú cél a teljes tiltás.
Magyarországon évente több mint 80 darab műanyag zacskót használunk fejenként, és nagy részük egy párperces használat után azonnal hulladékká válik.

A műanyaghulladékok jelentős része újrahasznosítás helyett a lerakókba kerül, rosszabb esetben a környezetet szennyezi -  a hosszú lebomlási idő miatt akár több száz évig. A természetbe kikerülő műanyag halálos veszély az azt megevő állatokra, de a műanyag szemcsék végső soron az élelmiszereinkbe és az ivóvizünkbe is.
Az ilyen termékekre Magyarország eddig is jelentős termékdíj megfizetését írta elő, amivel sikerült csökkenteni a forgalomban lévő műanyag zacskók számát. A termékdíj törvény módosításával várhatóan
  • tovább emeli az ITM a nagyon könnyű műanyag zacskók és a könnyű műanyag zacskók díjtételeit.
Ezek jellemzően a boltokban található „letéphető zacskók” és „csíkos szatyrok”. Ezen kívül
  • nő az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja és a kör tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel, mint például a kanál, villa, kés, keverőpálca és a szívószál.
A környezetünkre különösen nagy veszélyt jelentő, oxidatív úton aprózódó műanyag zacskók forgalmazását a szaktárca várhatóan már 2019. július 1-től betiltja. Az ilyen zacskók gyártásánál olyan adalékanyagokat használnak, ami miatt a műanyag idővel kis részecskékre hullik szét, de nem bomlik le. Az aprózódás az összegyűjtést is lehetetlenné teszi, viszont megnő a műanyag táplálékláncba történő bekerülésének kockázata.
Az ITM tervei szerint 2021. január 1-től a műanyag zacskók teljes betiltására is sor kerülhet.

Addig is, a tervek szerint a műanyag zacskókra darabszámon alapuló termékdíjat kell fizetni, ami miatt a kereskedőknek jobban megérheti más alternatívát keresni a műanyagok helyett. A műanyag szatyrok kiváltására már számos alternatív megoldás ismert; kezdve a papírzacskóval, egészen a keményítő-alapú, biológiailag lebomló termékekig.
A tervezett intézkedésekkel Magyarország az Európai Unió több tagállamához hasonlóan, az egyes műanyagtermékek korlátozásáról szóló uniós irányelv-javaslatban foglaltak megvalósítására törekszik.
Szerző

Két polgármestert és három önkormányzati képviselőt választanak vasárnap

Publikálás dátuma
2018.09.16. 09:20

Fotó: Vajda József / Népszava
Három helyen is tartanak időközi választást most vasárnap. Tiszavasváriban és Háromfán polgármestert, Alsószentivánon képviselőket választanak.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban azért kell időközi választást tartani, mert Fülöp Erik jobbikos polgármester április 8-án az országgyűlési választásokon pártja listáján képviselői mandátumot szerzett és összeférhetetlenség miatt lemondott településvezetői tisztségéről - írja az MTI. Tiszavasvári a Jobbik egyik utolsó fellegvára, ám a párt már jelöltet sem indított itt, mondván, nincs pénzük kampányra. A vasárnapi voksoláson az NVI tájékoztatása szerint öten versengenek a szavazatokért: Badics Ildikó, Munkácsi Mihály, Nácsáné Kalán Eszter és Rozgonyi Attila függetlenként indul, Szőke Zoltán pedig a Fidesz-KDNP színeiben. A választói névjegyzékben mintegy 9900 helybéli szerepel.
A Somogy megyei Háromfa községben is polgármestert választanak vasárnap. A voksolás az eddigi, független településvezető júniusi halála miatt vált szükségessé. A tisztségre hat független jelölt pályázik - Benkovics Győző, Fodor Ferenc, Hautek József, Lakosa László, Szakács Ferenc és Tratnyek Gyula Dezső -, rájuk a több mint 700 lakosú település 560 választópolgára voksolhat.
A Fejér megyei Alsószentivánon önkormányzati képviselőket választanak, mert számuk a szükséges létszám alá csökkent. A három képviselői helyért három független jelölt indul: Buruncz Eszter, Gráczer Krisztina és Kiss Attila. A választói névjegyzékben 491-en szerepelnek.
Szerző

Milliókat érő öt számot húztak ki

Publikálás dátuma
2018.09.16. 08:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint 37. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok:
  • 14 (tizennégy)
  • 28 (huszonnyolc)
  • 30 (harminc)
  • 52 (ötvenkettő)
  • 84 (nyolcvannégy)
Joker: 513967
Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvényekre egyenként 1 592 600; 3 találatos szelvényekre egyenként 22 085; 2 találatos szelvényekre egyenként 1745 forintot fizetnek.
Szerző
Témák
ötöslottó