Megtisztítják Szlovákiát az újraéledő szélsőségesektől

Publikálás dátuma
2018.09.21 10:00
Több demonstráción is elítélték az újnácikat Szlovákiában
Fotó: AFP/ VLADIMIR SIMICEK
Szlovákia egykoron legszélsőségesebb pártja tette meg az első konkrét lépést az egyre nagyobb teret hódító új neonáci párt ellen. A parlamenti pártoknak kell most dönteniük.
Amikor Marian Kotleba a 2013-as önkormányzati választáson rendkívül jól szerepelt Besztercebányán, Robert Fico miniszterelnök a neonáci veszély miatt aggódó hangokra azt válaszolta, hogy Kotleba a jobboldal problémája. Azóta viszont egész Szlovákia valós problémájává nőtte ki magát. A besztercebányai szélsőjobboldali vezető pártja, a Mi Szlovákiánk-Néppárt (LSNS) 8,04 százalékos támogatottsággal 2016-ban bejutott a parlamentbe. Összesen 14 mandátumot szerzett, ezzel a nyolcpártivá bővült pozsonyi törvényhozás ötödik legnagyobb ereje lett, egyetlen mandátummal maradt le az időközben jobbközéppé szelídült Szlovák Nemzeti Párttól (SNS). A nyíltan neonáci párt mára (a június végi felmérések szerint) tovább erősödött és harmadik politikai erővé vált, 11,1 százalékos támogatottsággal, megelőzve Jan Slota egykori, jelenleg Andrej Danko vezette jobbközép SNS-t is.  A Robert Fico szociáldemokrata Smerjével, illetve Bugár Béla Híd-Most-jával együtt kormányzó Danko már a nyáron jelezte, „antifasiszta intézkedéseket” fog kezdeményezni a neonácizmus terjedésének megállítására. Egyáltalán nem burkolt célja Marian Kotleba és pártja kiiktatása a szlovák politikai életből. Tervéhez a média segítségét kérte. A neonáci párt létezését Szlovákia nagy problémájának nevezte a házelnök, jelezve, ő maga is szégyenkezik emiatt. „Eljön az ideje, amikor Szlovákiának módosítania kell a Büntető Törvénykönyvet. Háború indult ön ellen, Kotleba úr, olyan háború, amelyet Ján Slota ellen is folytattam. Ha továbbra is a parlament elnöke leszek, nem fogok tovább szégyenkezni ön miatt külföldön” – idézte Danko július végén, a kezdeményezést ismertető sajtótájékoztatóján elhangzott szavait a parameter.sk.  

Kotleba ideológiája

A Mi Szlovákiánk – Néppárt ideológiája az antikommunizmus, a cigányellenesség, az iszlámellenesség, a magyarellenesség, az euroszkepticizmus és a populizmus egyvelege. Ellenzi a bevándorlást, a kivándorlást egyaránt, hangosan fellép az azonos neműek házassága, illetve örökbefogadási lehetőségük ellen. Kotleba példaképe Jozef Tisó, a Hitler által létrehozott szlovák bábállam vezetője.  

Danko házelnök szeptember 19-én a parlament elé is terjesztette az antiszemitizmus meghatározásáról szóló javaslatát. A parlament sajtóosztálya bejelentette, a kezdeményezésről októberben tárgyal a pozsonyi törvényhozás. Azon túlmenően, hogy külföldi útjain szégyenkeznie kell, hiszen mindenhol rákérdeznek Kotlebára, a házelnök jelezte, hiányos a szlovák jogrend ilyen viszonylatban és ez már többször gondot okozott az ügyészségnek és a bűnüldöző szerveknek a súlyos bűnügyek megoldásakor. Szükség van tehát arra, hogy az antiszemitizmus, a holokauszttagadás pontos jogi meghatározást kapjon, mert előfordulása esetén csak így lehet büntetőjogi lépéseket tenni.  Kotleba és az LSNS felszámolását, az ellenük való fellépést több civil szervezet is sürgette. Jaromír Ciznár főügyész 2017-ben a Legfelsőbb Bírósághoz fordult az LSNS felszámolását kérve, de a testület mindmáig még a tárgyalás időpontját sem tűzte ki. Az ügyészség az idén nyáron nyújtott be vádemelési javaslatot a neonáci vezér ellen a szabadságjogok elnyomását támogató mozgalom propagálásáért. „Mindenki, aki ma rájuk szavaz, nézze meg Kotlebát a gárdista egyenruhában, és döntse el maga, hogy ez az ember minden ígéretét teljesítette-e Besztercebánya megyében” – érvelt Danko és jelezte, reméli, hogy javaslata széles körű támogatást élvez majd, nem csak a koalíciós képviselők részéről.

Szlovákia problémája

Az EU legpolitikamentesebb és legzavarosabb politikai élmezőnye talán a szlovák. A 2016 márciusi választások nyomán összeállt pozsonyi parlamentbe bejutott nyolc párt közül legalább három finoman fogalmazva is „furcsa” alakulat. Közülük a Marian Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt (L’SNS) a legveszélyesebb, de az egyetlen, amely mögött ideológiai alap is van. 2010-ben alakult a párt, de parlamenti küszöböt csak 2016-ban tudta átlépni. Parlamentbe jutásuk után utcai tiltakozások voltak és a demokratikus pártok is bojkottot kezdtek ellenük, szigorításokat vezettek be a gyűlöletbeszéd területén, hogy megakadályozzák térhódítását. De, amint a felmérések jelzik, ez nem sikerült. 

2018.09.21 10:00
Frissítve: 2018.09.21 10:00

Újabb gátkatasztrófáktól tartanak: ismét százakat evakuáltak Brazíliában

Publikálás dátuma
2019.02.17 09:34

Fotó: AFP/ DOUGLAS MAGNO
Most nagyjából 200 ember kimenekítéséről döntött a Vale SA bányászati vállalat.
Körülbelül 200 embert evakuált egy újabb zagytározó térségéből Brazíliában a Vale SA bányászati vállalat – írja a Bloomberg. Az óvintézkedést Minas Gerais állam egyik gátja közelében hajtották végre. Január végén átszakadt a brazíliai Corrego do Feijao bánya gátja, az iszap pedig elöntötte a környező lakott területet, közte a közeli Brumadinho települést. Mintegy 12 millió köbméter iszap ömlött ki, a katasztrófában több mint 140 ember vesztette életét. Később a Vale SA több munkatársát is letartóztatták. Azóta két másik zagytározó környékén is több száz embert evakuáltak. 2015-ben egy hasonló, gátszakadás miatti szintén mérgező iszapár söpört végig a környéken, egy olyan bányánál, ami fele részben szintén a Vale SA tulajdonában állt.
2019.02.17 09:34

Az amerikai kormány kérésére jelölték Trumpot Nobel-békedíjra

Publikálás dátuma
2019.02.17 09:01

Fotó: AFP/ SAUL LOEB
A japán lap értesülését eddig sem a Fehér Ház, sem a tokiói külügyminisztérium nem kommentálta.
Abe Sindzó japán miniszterelnök tavaly ősszel az amerikai kormány kérésére jelölte Nobel-békedíjra Donald Trump amerikai elnököt – írja a Reuters az Aszahi Sinbun című japán lap beszámolója alapján. Trump korábban arról beszélt, hogy a kitüntetésre az Észak-Koreával való feszültségek enyhítése és a tárgyalások megkezdése miatt terjesztették fel. Az amerikai elnök szerint Abe Sindzó az ötoldalas jelölési levél „legszebb példányát” adta neki. A lap egy japán kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, hogy az amerikai kormány tavaly júniusban kérte a japán miniszterelnököt a jelölésre, miután Trump Szingapúrban találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.
2019.02.17 09:01