Fidesz;Jobbik-Konzervatívok;LMP;Sargentini-jelentés;

2018-09-24 17:29:17

Mehet a parlament elé az „ellen-Sargentini”

Hat fideszes és KDNP-s igen, egy-egy jobbikos és LMP-s nem szavazat mellett, nulla tartózkodással, a DK-s Oláh Lajos távolmaradásával a Parlament Európai Ügyek Bizottsága megszavazta, hogy az Országgyűlés napirendjére kerüljön a Sargentini-jelentést elítélő határozati javaslat.

A bizottság hétfői ülésén Ungár Péter (LMP) arról beszélt, a szöveg „semmilyen problémát nem old meg, az csak a Fidesz EP-kampányának a célját szolgálja”. Ungár szerint míg a kormány ilyen haszontalan, és számára csak belpolitikai szempontból előnyös álügyekkel foglalkozik, a valóban fontos témákkal, például a határon túli magyarok jogait szélesítő európai kezdeményezésekkel, vagy épp a következő hét éves uniós költségvetéssel nem törődik. Vannak-e egyéb prioritásai a magyar külpolitikának a migráción kívül? - tette fel a kérdést Ungár Péter a bizottság fideszes képviselőinek, majd elmondta, hogy a 2015-ös kvótanépszavazáson ő a „kormányéval megegyező módon szavazott”. Ungár szerint „nincs sok értelme a javaslatnak, az LMP nem támogatja a napirendre vételt”.

Tessely Zoltán (Fidesz), a bizottság válaszában azt mondta, „sokkal többről van szó”, mint az EP-kampányról, mert „2009-től Európába 3,5 millió illegális bevándorló érkezett, a jelentés pedig „igenis életbe vágó”, mert arról szól, hogy „megőrizheti-e Magyarország a keresztény gyökereit”. Tessely Zoltán a már ismert Fideszes szlogent felmondva azt mondta, a határozati javaslat arról szól, hogy kiderüljön: ki az, aki támogatja és ki, aki ellenzi a migrációt?

A Jobbik sem támogatta a határozati javaslat napirendre vételét. Bana Tibor, a bizottság alelnöke szerint már „nyelvtanilag és formailag is elképesztő a szöveg színvonala, tartalmilag szintén”. A Jobbik „teljesen ellene van a bevándorlásnak, de azt éppen a Fidesz támogatja a letelepedési kötvényekkel”. Ha a kormány tenni akar a határon túli magyarokért, támogassa az autonómia törekvéseket, és például ne stadionokat építsen. „A kormány az uniós támogatásokat kockáztatja, amivel a magyar családok járnak rosszul, nem ilyen politikai játszmákat kellene folytatni, hanem például csatlakozni az európai ügyészséghez” - mondta. Juhász Hajnalka (KDNP) arról beszélt: a Sargentini-jelentést az Európai Parlament jogilag vitatott módon fogadta el, így kérdéses, milyen alapon diktálhat jogállami kritériumokat a magyar kormánynak.

Az előterjesztő nevében Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő azt mondta, „szeretnék, hogy minden képviselő elmondhassa a véleményét a határozati javaslatról”, ezért szeretnék napirendre vetetni az ügyet, majd ő is megismételte, hogy a „bevándorlást támogató és azt ellenző politikai erők közötti vita zajlik most Európában”.