Amazon: aki létminimumról beszél vagy barátkozik, az szakszervezeti ügynök

Publikálás dátuma
2018.09.27. 17:56

Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto
A szerveződés kivédéséről szóló oktatóvideót küldött középvezetőinek az Amazon: az instrukciók között rábeszélés és kémkedés is szerepel.
A szakszervezetek szétrombolásáról és a szerveződés ellehetetlenítésének módszereiről szóló videót adott ki a világ leggazdagabb emberének, Jeff Bezosnak a cége, az Amazon - szúrta ki az Index a Gizmodo cikkében. A 45 perces oktatófilmet a cég a Whole Food nevű kiskereskedelmi bolthálózat középvezetőinek küldte ki, és olyan állítások szerepelnek benne, mint hogy
"nem gondoljuk, hogy a szakszervezetekkel jól járnak a vásárlóink, a részvényeseink, a partnereink".

Régóta keringenek hírek arról, hogy az Amazon hogyan zsákmányolja ki munkavállalóit a magasabb profit érdekében: fizetésük alacsony, a munkakörnyezetük rossz, és folyamatosan szigorú kontroll alatt tartják őket. Két hete azért kellett bocsánatot kérnie a cégnek, mert kiderült, hogy
szabadalmaztattak egy új munkaeszközt, ami gyakorlatilag egy ketrec munkásoknak.

A cég szerint erre munkavédelmi okból volt szükség, de elismerték, hogy rossz ötlet volt. Korábban pedig olyasmiket lehetett olvasni az Amazonról, mi szerint nem engedik ki mosdóba sem az alkalmazottakat, hogy több idejük maradjon dolgozni.
A kiszivárgott videó szerint az az ajánlott, ha egy alkalmazott a problémáival közvetlenül a feletteséhez fordul. Ám a Gizmodo beszélt több, a cégnél dolgozó emberrel, akik szerint kirúgják azokat, akik szóvá teszik a rossz munkakörülményeiket. A videóban egy felsorolás is szerepel olyan szavakról, kifejezésekről vagy cselekedetekről, ami leleplez egy kezdődő szakszervezeti szerveződést. Ezek közt nem csak a szórólapozás szerepel, de például az is,
  • ha egy munkás kimondja azt, hogy létminimum;
  • ha valaki panaszt tesz a kollégái nevében;
  • ha a munkások, akik korábban nem töltöttek időt egymással, hirtelen ismerkedni kezdenek;
  • ha a munkások kíváncsiak a cég szabályzataira, a juttatásokra, a dolgozók névsorára;
  • vagy ha valaki negatívan áll a munkájához.
Az Amazon az ilyen videók mellett több intézkedést is hozott, hogy minél inkább megnehezítse a munkások szerveződését. Az apró elemekre széttagolt munkafolyamatok, a dolgozók közti napközbeni interakciók letiltása, a műszakok variálása, az állandó megfigyelés légköre is hozzájárult ahhoz, hogy a cég sztrájk nélkül megúszta történetének első két évtizedét.
Szerző

Pert indítanak a Volkswagen ellen a magyar tulajdonosok

Publikálás dátuma
2018.09.27. 12:12

Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE / AFP/dpa
Eddig csaknem 300-an jelentkeztek a pertársaságba, jelenleg a papírokat készítik elő a jogászok.
Megszületett a döntés, a Volkswagen-dízelbotrányban érintett hazai autótulajdonosok is perre vihetik ügyüket a német konszern ellen – írja a zoom.hu. A pertársaságot segítő, az Autó magazin egyik alapító-szerkesztője, Surányi Péter a portálnak elmondta: jelenleg előkészítik a jogászok a papírokat, ha ezzel végeznek, akkor jutnak el oda, hogy benyújtsák a keresetet. Annyit elárult, hogy eddig csaknem 300-an jelentkeztek a pertársaságba, amit megfelelő létszámnak tartanak ahhoz, hogy belevágjanak. További autótulajdonosok jelentkezését is várják. Surányi Péter szerint az eredetileg a problémás szoftverrel működő autók száma elérheti itthon az 50 ezret is. Abban nincs változás, hogy a jelentkezőktől 3 ezer forintos regisztrációs díjat kérnek, amelyet a siker esetén megítélt összegből jóváírnak – tette hozzá.
Szerző
Frissítve: 2018.09.27. 12:33

Bevédi a kormány az MVM panamagyanús beszerzését

Publikálás dátuma
2018.09.27. 07:00

Bár a kulisszák mögött "vizsgálódik" az Orbán-kabinet, a nyilvánosság felé megvédi az állami cég beszerzését.
A jelek szerint bevédi a kormány az MVM panamagyanús beszerzését. Mint emlékezetes, az állami energiatársaság saját Svájcban alapított, titokzatos leányvállalatától ötmilliárd forintért egy olyan „termelésfelügyeleti” (ktm) rendszert vásárolt, ami egyesek szerint alig ér néhány százmilliót. Habár azóta a társaság felügyeletét az állam részéről átvevő Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter menesztette a csoport elnökét és vezérigazgatóját, illetve az új kabinetben az ügylet mögött felsejlő, az MVM-et az előző Orbán-kormány idején miniszterként felügyelő Seszták Miklós se kapott tisztséget, feljelentés mindeddig nem született. A botrányról eddig az MVM és Bártfai-Mager Andrea is hallgatott. A napokban Mesterházy Attila szocialista képviselő nem kevesebb mint nyolc különálló levélben kereste meg a téma kapcsán a vagyonminisztert, akinek nevében miniszterhelyettesként Fónagy János államtitkár válaszolt. Az ellenzéki honatya arra volt kíváncsi, mi okból alapították a szóban forgó svájci MVM International AG-t, hány szerződést kötött külföldi partnerekkel, mi indokolta a ktm rendszer beszerzését, mire használta fel a svájci cég a vételárat, lesz-e vizsgálat az ügyben és működik-e a rendszer. Fónagy János válasza szerint az MVM International AG megalapítására az állami felügyeletet akkor ellátó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kérte fel az MVM-et a magyar állam és Szaúd-Arábia között az atomenergetika békés célú felhasználásáról szóló egyezmény megvalósítására. Svájcot „jogi és energetikai okokból” választotta az MVM székhelyül. Megalapítása óta 42 külföldi céggel szerződött. Az állami cég a ktm fővállalkozójául is a svájci MVM Internationalt választotta. 
Az MVM Csoport delegációja Szaúd-Arábiában is próbálkozott. A kormány szerint az ő útjukat is egyengette volna az MVM svájci cég
Fotó: MAGYARORSZÁG NAGYKÖVETSÉGE RIJÁD
Fónagy János hosszan sorolja az ezzel járó feladatokat, ám nem tisztázza, ennek mi köze a békés szaúd-arábiai atomalkalmazáshoz. Indokként azt a – kevéssé alátámasztott – érvet hozza fel, hogy a csoporton belül az MVM International rendelkezett az ehhez szükséges nemzetközi adatokkal és kapcsolatokkal. A cég bevételét a szerződés teljesítésére használta fel, azt - meg nem nevezett – alvállalkozóinak kifizetve. Az MVM Csoport a szükséges belső vizsgálatok egy részét elvégezte, de még továbbiak zajlanak. (Azt nem részletezte, hogy ha minden ennyire rendben van, mi szükség a vizsgálatokra.) Ám hitet tesz a ktm-rendszer szükségessége mellett, ami meglátása szerint segíti az MVM összetett erőművi rendszereinek olcsóbb üzemeltetését. Emellett Mesterházy Attila párttársa, Harangozó Tamás éppenséggel azt firtatta, hogy tavaly az MVM-től vagy bármely más állami vállalattól származott-e bevétele az MVM vezérigazgatói székéből Bártfai-Mager Andrea által felmentett Zsuga János résztulajdonában álló, építőipari Rutin Kft.-nek. Bár erre nemleges választ kapott, de csupán az anyavállalat, vagyis az MVM Zrt. vonatkozásában. Az MVM International alapítása kapcsán a csoport tavalyi beszámolója egész más okokat jelöl meg. Kellő általánossággal, de a svájci cég célja a „tudásmenedzsment”, külföldi partnerek „oktatása”, illetve a felsőoktatási és más nemzetközi szervezetekkel tartott kapcsolat „elősegítése”. Mindezek megvalósultáról semmit nem tudni: a svájci cég jelentései titkosak. Az MVM anyagaiból ugyanakkor kitűnik, hogy legalább ötmilliárdos tavalyi bevétele ellenére gazdálkodását visszafogott, mindössze 24 milliós nyereség jellemezte, amit az anyavállalat bent hagyott. Lapunk értesülései szerint a svájci cég szinte nyereségmentesen szerezte be a ktm-rendszer számítógépeit, monitorait és szoftvereit, mégpedig részint lekövethetetlen, offshore-szerű társaságoktól. Egyes forrásaink szerint az MVM-nek nem hogy nem volt szüksége ilyen típusú felügyeleti rendszerre, de a szigorú uniós energiapiaci szabályok ezt tiltják is. Érthetetlennek tartják, hogy egy ilyen rendszer beszerzését miért nem az MVM két, kifejezetten ilyen tevékenységi körű leányvállalatára, az MVM Informatikára vagy az MVM Netre bízták. Ennek kapcsán felhívták a figyelmet, hogy mindkét vállalat vezérigazgatója a Hagyó-ügyben elhíresült Lazarovits Márk. Egy azóta visszavont vallomás szerint a Synergon nevű cég akkori vezetőjeként ő küldetett volna Hagyó Miklós akkori főpolgármester-helyettesnek Nokiás-dobozban 15 milliót.

Naffa-közeli balhé

Annak kapcsán, hogy az MVM Ovit nevű szerelő-leányvállalatával 2014-ben a National Electric Power Company-nek nevezett jordán villamos művek 14 milliárd forintos vezetéképítési szerződést kötött, ám Mesterházy Attila megfogalmazása szerint „az egészből nagy veszekedés és többmilliárdos mínusz lett”, Fónagy János úgy fogalmaz: az MVM Ovit éves szinten körülbelül 80 milliárd forint értékű megbízást kap. Ezek üzleti titoknak minősülnek, de a kérdéses projekt „nem valósult meg”. Eme ügylet körül bábáskodott amúgy az Orbán Viktor üzleti körével igen szoros kapcsolatot ápoló Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja is.

Szerző