Tovább alkudoznak a dízelbotrányba belesült autógyárak

Publikálás dátuma
2018.09.29. 08:30

Fotó: Shutterstock
Az autógyártók nem akarják a szükséges átalakítások teljes költségét, mintegy 3000 eurót magukra vállalni.
Újabb dízelcsúcs volt pénteken Németországban, amelynek célja, hogy olyan megoldás szülessen, amelynek köszönhetően elkerülhető a dízelautók nagyvárosokból történő kitiltása – írta a Frankfurter Allgemene Zeitung (FAZ). A német napilap megszellőztette, hogy az autógyártók a helyzet rendezése érdekében vouchereket (utalványokat) kínálnának majd a környezetszennyező dízelautóval rendelkező tulajdonosok számára, akik ezeket korszerű részecskeszűrő rendszerekre válthatnák be. (Ezeknek a felhasználásával elvégezhetőek lennének a szükséges fizikai átalakítások annak érdekében, hogy az érintett járművek kibocsátási értékei megfeleljenek az elvárásoknak.) Ez az ajánlat egyben azt is jelentené, hogy a vezető német autógyártók a kormányzati törekvéssel ellentétben nem akarják az átalakítás teljes költségét, mintegy 3000 eurót (mintegy 970 ezer forintot) magukra vállalni, hanem ennek csak 80 százalékát állnák. A FAZ utalt arra, hogy a vouchereket az Euro5-ös dízelmotorral szerelt autók tulajdonosai kapnák, míg az Euro4-es, vagy annál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású motorral szerelt autók tulajdonosait kedvezményekkel ösztönöznék arra, hogy újra cseréljék régi járműveiket. Hasonló felajánlással élt állítólag a Volkswagen (VW) vezére, Herbert Diess is, aki a német közlekedési miniszterrel folytatott videókonferencián elmondta, a Volkswagen segítséget nyújt azoknak az autósoknak, akik átalakíttatnák az autójukat. Ráadásul Diess azt is bejelentette, hogy a VW komoly csereprogramot indít, amelyben Euro 4-es és 5-ös besorolású dízeles autókat cserélnének új modellekre. Ugyanakkor kérdéses, hogy egy ilyen megoldás valóban elég lesz-e ahhoz, hogy a tárgyaló felek megállapodjanak, a német kormány tagjai ugyanis abban egyetértettek, hogy ha átalakításra kerül végül sor, annak a költségeit kizárólag az autógyártóknak kell viselniük.  A Volkswagen-botrány kapcsán itthon pertársaság formálódik, amelynek szervezői a napokban úgy határoztak, elindítják Magyarországon is a jogi eljárást Volkswagen ellen. Eddig csaknem 300-an jelentkeztek a pertársaságba, amit megfelelő létszámnak tartanak ahhoz, hogy belevágjanak, de további autósok jelentkezését is várják. Az eredetileg a problémás szoftverrel működő autók száma Magyarországon elérheti az 50 ezret.
Szerző

Felkopik Mészáros Lőrinc álla?

Publikálás dátuma
2018.09.28. 19:17

Fotó: Kovalovszky Dániel
Alig kétszázmilliós nyereséget tudott kipréselni magából az első félév során Mészáros Lőrinc tőzsdei társasága, az Opus Global. Kérdés, a pénzből kitelik-e a kormányfőközeli vállalkozó egy reggelije, vagy csak a szokásos borravalóra lesz elég.
Mindössze 168 millió forintos féléves nyereségről – "átfogó jövedelemről" - számolt be a kormányfő bizalmasaként ismert felcsúti nagyvállalkozó, Mészáros Lőrinc tőzsdei zászlóshajója, az Opus Global Nyrt. Közleményük nem említi, hogy ehhez képest tavaly az akkor jóval kisebb méretű csoport tavaly ilyenkor még 2,1 milliárdos nyereséget jelentett. Inkább a levonások előtti – értelemszerűen magasabb – nyereségszámaikat sorolják. Az időszaki árbevétel 21 milliárd forint lett az előző év első hat havának 17 milliárdjához képest. A visszaesés azért fura, mert a csoport ez idő alatt többszörösére nőtt. Maguk is említik, hogy a cég összértéke az árfolyam alapján 44 milliárdról 225 milliárdra ugrott. A saját tőke az év végi 15 milliárdról 16 milliárdra, a teljes vagyont bemutató mérlegfőösszeg 48 milliárdról 50 milliárdra bővült. Az Opus érdekkörébe tartozik többek között a felcsúti expolgármester állami megbízásairól elhíresült eredeti társasága, a Mészáros és Mészáros Kft., az építőipari profilú győri Euro Generál, a partvonalon kívülinek szintén kevéssé nevezhető, vasúti kivitelezéssel foglalkozó R-Kord, a tiszapüspöki izocukorgyár, a Csabatáj nevű békési mezőgazdasági csoport, a tűzhelygyártó Wamsler, a Mediaworks nevű kiterjedt sajtóbirodalom, a Magyarország második legfontosabb áramtermelőjének számító Mátrai Erőmű, valamint a szintén visontai, Viresol nevű búzafeldolgozó.
Szerző
Témák
Opus Global

Billió dolláros az Amazon

Publikálás dátuma
2018.09.28. 11:50

Fotó: MANJUNATH KIRAN / AFP
Az olajtársaságok évszázados uralma után új gazdasági rend alakul, amelyben már nem a materiális értékeket, hanem az információt honorálják a befektetők.
Két amerikai cég, az Apple és az Amazon is átlépte a közelmúltban az 1000 milliárd dolláros értéket a tőzsdén. Elemzők szerint üzenet­értékű a két társaság trónra lépése. Az olajtársaságok évszázados uralma után az információtömeget honorálják a befektetők. Jeff Bezos vállalkozása mára veszélyezteti a világkereskedelem hagyományos óriásainak létét. Az Amazon egy kis online könyvüzletből nőtt ki. Ma a legnagyobb elektronikus kereskedelemmel foglalkozó cég. Részvényei az 1997-es tőzsdei bevezetéskor 18 dollárt értek, ma 2000-et. Négyszázmillióan veszik igénybe szolgáltatásait, Amerikában az elektronikus kereskedelem 50 százalékát uralja. Az 1994-ben alapított Amazon rentabilitása inkább közepesnek volt mondható egészen a közelmúltig, tavalyi nyeresége 3 milliárd dollár volt, 178 milliárdos forgalom mellett, 66 milliárdnyi bruttó árrést érvényesítve. Jeff Bezos élvezi a befektetők bizalmát hála az internetes kereskedési platform utóbbi hónapokban történt fejlesztésének, de az egész cég átformálásának, amelynek eredményeként júliusban 2,5 milliárdos negyedéves nyereséget könyvelt el a társaság 40 százalékos forgalomgyarapodás mellett. Év eleje óta a tőzsdei érték megduplázásának lehetünk tanúi, a befektetők elismerése 162-szeresen honorálja az elért nyereséget, miközben az Apple szorzója alig 21. Bezos egyébként több lóra tett, az összesen 55 ezer alkalmazottat foglalkoztató cég érdekelt a gyógyszeriparban, az élelmiszer-kereskedelemben és az informatikában, a felhőalapú szolgáltatásai jelentősen hozzájárulnak a nyereséghez. Az Apple augusztusban lépte át az 1000 milliárdos értéket, inkább klasszikusnak mondható tevékenységgel, saját, kézzelfogható termékei értékesítésével keresi kenyerét, 230 milliárd éves forgalom mellett 48 milliárd dollár nyereséget könyvelt el az elmúlt évben. Az Apple 1980 óta forog a piacon, és nem mindig ment jól a cégnek, a 90-es években csődközelbe került, de az­után az iPod, iPad és az iPhone meghozta a sikereket. A napokban három új okostelefont és egy mindent tudó okosórát dobott a cég a piacra.

Kínos

Alig egy héttel azután, hogy az Amazon tőzsdei értéke átlépte az egybillió dollárt, belső vizsgálat indult a cégnél. A Wall Street Journal értesülése szerint néhány alkalmazott bizalmas információkat adott el internetes közvetítőkön keresztül harmadik félnek, amelyek eladásaik növelését remélték a kapott értesülések felhasználásától. Az Amazon ugyanis más kereskedőknek is lehetőséget biztosít az értékesítésre. A meg nem engedett gyakorlatot Kínában érték tetten, ahol egy közbenső kereskedelmi site-on a vevők 80 és 2000 dollár között fizettek a vevők vásárlásait, elektronikus elérhetőségeit tartalmazó információkért, de olyan szolgáltatásért is, amelynek során kitöröltek negatív véleményeket az Amazon felületéről. De az is előfordult, hogy – nyilván nem tiszta szándékkal – helyreállítottak bezárt számlákat.