Még mindig ellenáll a Fidesz az Európai Ügyészségnek

Publikálás dátuma
2018.10.01 13:43

Fotó: Thinkstock
Két javaslat is szerepelt a parlament európai ügyek bizottságában, amelyek kötelezték volna a kormányt, hogy csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. A kormánytöbbség egyiket sem támogatta.
A fideszes többség leszavazta hétfőn az Országgyűlés európai ügyek bizottságában azt a két határozati javaslatot, amelyek felszólították volna a kormányt, csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Az egyiket a Jobbik, a másikat az MSZP-Párbeszéd képviselői nyújtották be, tartalmilag mindkettő ugyanarról szólt, és kötelezte volna a kormányt, hogy vegyen részt az eddig mereven elutasított kezdeményezésben. A kormánypártok nem vették tárgysorozatba a két indítványt, vagyis tárgyalni sem kívánnak azokról. „Az uniós költségvetést károsító bűncselekmények üldözése jelenleg a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezen a téren nem létezik uniós hatóság, de a tapasztalat szerint az illetékes nemzeti hatóságok nem mindig végeznek nyomozást és nem mindig emelnek vádat” – írják javaslatuk indoklásában a baloldali képviselők, akik szerint a magyar kormány eddig merev, elutasító álláspontjának meg kell változni ebben a kérdésben.  Az Európai Ügyészséghez eddig a 28 tagállamból 22 csatlakozott (Nagy-Britannia kilép, Dániának eleve nem kell részt vennie igazságügyi együttműködésben, önszántából Magyarország mellett csak Írország, Svédország és Lengyelország marad ki). Az együttműködés célja az EU-s források rovására elkövetett bűncselekmények üldözése. Az elképzelés szerint az európai ügyészek a valóságban magyar jogászok lennének, csak szervezetileg nem tartoznának a Legfőbb Ügyészség kötelékébe, így nem utasíthatnák őket Budapestről, hogy húzzanak el, vagy éppen ejtsenek egy-egy ügyet.  A jelek szerint az ellenzéki oldalon szinte teljes az egyetértés abban, hogy Magyarországnak csatlakoznia kellene az együttműködéshez, még a Jobbik is megváltoztatta a korábban elutasító álláspontját. Ugyanebben az ügyben gyűjt aláírásokat Hadházy Ákos független (korábban LMP-s képviselő) is. A Fidesz-KDNP viszont a kezdetektől ellenáll, mert alapvető, szuverenitást érintő kérdésnek tartja a vádhatóság nemzeti kézben tartását (illetve jelenleg tökéletesen elégedett a Polt Péter által vezetett Legfőbb Ügyészség tevékenységével).  
Frissítve: 2018.10.01 13:52

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.