Európai Ügyészség;

Még mindig ellenáll a Fidesz az Európai Ügyészségnek

Két javaslat is szerepelt a parlament európai ügyek bizottságában, amelyek kötelezték volna a kormányt, hogy csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. A kormánytöbbség egyiket sem támogatta.

A fideszes többség leszavazta hétfőn az Országgyűlés európai ügyek bizottságában azt a két határozati javaslatot, amelyek felszólították volna a kormányt, csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Az egyiket a Jobbik, a másikat az MSZP-Párbeszéd képviselői nyújtották be, tartalmilag mindkettő ugyanarról szólt, és kötelezte volna a kormányt, hogy vegyen részt az eddig mereven elutasított kezdeményezésben. A kormánypártok nem vették tárgysorozatba a két indítványt, vagyis tárgyalni sem kívánnak azokról.

„Az uniós költségvetést károsító bűncselekmények üldözése jelenleg a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezen a téren nem létezik uniós hatóság, de a tapasztalat szerint az illetékes nemzeti hatóságok nem mindig végeznek nyomozást és nem mindig emelnek vádat” – írják javaslatuk indoklásában a baloldali képviselők, akik szerint a magyar kormány eddig merev, elutasító álláspontjának meg kell változni ebben a kérdésben. 

Az Európai Ügyészséghez eddig a 28 tagállamból 22 csatlakozott (Nagy-Britannia kilép, Dániának eleve nem kell részt vennie igazságügyi együttműködésben, önszántából Magyarország mellett csak Írország, Svédország és Lengyelország marad ki). Az együttműködés célja az EU-s források rovására elkövetett bűncselekmények üldözése. Az elképzelés szerint az európai ügyészek a valóságban magyar jogászok lennének, csak szervezetileg nem tartoznának a Legfőbb Ügyészség kötelékébe, így nem utasíthatnák őket Budapestről, hogy húzzanak el, vagy éppen ejtsenek egy-egy ügyet. 

A jelek szerint az ellenzéki oldalon szinte teljes az egyetértés abban, hogy Magyarországnak csatlakoznia kellene az együttműködéshez, még a Jobbik is megváltoztatta a korábban elutasító álláspontját. Ugyanebben az ügyben gyűjt aláírásokat Hadházy Ákos független (korábban LMP-s képviselő) is. A Fidesz-KDNP viszont a kezdetektől ellenáll, mert alapvető, szuverenitást érintő kérdésnek tartja a vádhatóság nemzeti kézben tartását (illetve jelenleg tökéletesen elégedett a Polt Péter által vezetett Legfőbb Ügyészség tevékenységével).