Vergődnek a szemétcégek, a veszteséges kukaholding mindenkit magával ránthat

Publikálás dátuma
2018.10.04 07:30

Fotó: Népszava/
A szemétszállítók még elviszik a hulladékot, de már kérdéses meddig. A pénzt begyűjtő állami cég ugyanis akadozva fizeti ki munkájukat.
Néhány milliárd forintot már kifizetett az Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV ) Zrt. a Fővárosi Közterület-fenntartónak (FKF) – mondta el lapunknak a két cég. Azután közölték ezt, hogy a 24.hu megírta: a köznyelvben csak „kukaholdingnak” nevezett állami ernyőcég, az NKHV nyár közepére már 13 milliárd forinttal tartozott a FKF-nek, a kintlevőség pedig már olyan mértékű, hogy az a fővárosi cég működését veszélyezteti. Az FKF nem közölte, hogy pontos mennyit fizetett az NHKV, de azt hangsúlyozta: az utalás nyomán „működése biztosított”. Kérdés, meddig, illetve hogy az állami holding régóta halmozódó kintlévőségei egy ponton nem rántják-e magukkal az egyre gyengébb bőrben lévő helyi, önkormányzati szolgáltatókat. Az önkormányzati-állami hulladékszállítási szektor az első mélyütést a 2013-as rezsicsökkentés során kapta, amikor minden ellátónak tizedével kellett csökkentenie a díjat. A tarifa azóta se változott. Ezután a kukaszámlák beszedésére megalapították az NHKV-t, amely azonban átláthatatlanul vagy egyáltalán nem oszt vissza bevételeiből az ellátást ténylegesen végző helyi, köztulajdonú vállalkozásoknak. Ezért ezek úgy próbálnak lavírozni, hogy csökkentik a szelektív hulladékszigetek és a hulladékbegyűjtő körútjaik számát. Mint arról lapunknak többen is beszámoltak, egyre nagyobb szeméthegyeket látnak országszerte. A probléma az utóbbi hónapokban már a fővárosba is begyűrűzött. Az FKF mérlegeiből például kiderül: az NHKV indulásakor, 2016-ban, az év végi fordulónapon 19 milliárd forinttal tartozott a „főkefének”, a múlt év végén pedig 14 milliárddal. Az FKF erről talányosan csak annyit mondott, hogy a most hírekbe került „több mint tízmilliárdos” kukaholding-tartozás az idén keletkezett, nyárra halmozódott fel. Szakmai forrásaink szerint nagyjából az a koreográfia, hogy az NHKV év közben „rendezgeti” az FKF felé fennálló tartozásai egy részét, ám így is folyamatosan mintegy 10 milliárdos kintlévőséget görget maga előtt. 
Azt nem tudni, hogy az ország többi, helyi hulladékszállítási cégének mennyivel tartozik a kukaholding. Szakmai vélekedések szerint ez legalább 15 milliárd forint lehet. Az állami cég tavalyi mérlege nem ismert: májusban volt a leadási határidő, de azóta sem tették közzé a társaság tavalyi gazdasági adatait. Vagyis az adófizetők pénzén működő cégről azt sem tudni, tavaly mennyi volt a bevétele, kiadása és a 2016-os 1,6 milliárdos veszteség után 2017-ben is termelt-e veszteséget. Ez utóbbiról a 24.hu úgy értesült: 7-15 milliárd közötti összegre is rúghat. Úgy hírlik, hogy az NHKV pénzbegyűjtési és újraosztási problémáinak java éppen a központosításból adódik: a számlázási rendszer kialakításához egy informatikai rendszerbe kellett fésülni a több mint száz helyi szolgálató rendszerét. A nagy feladatot a nemrég Orbán Viktor miniszterelnököt luxusrepülőgéppel Bulgáriába reptető Garancsi Istvánhoz kötődő üzletemberek kapták meg. Az NHKV számlázása azonban nem működik jól, a csekkeket jelentős késéssel vagy rosszul küldik ki. Az NHKV-nál olyannyira nem zökkenőmentes a munka, hogy van, aki szerint ez már nem lehet véletlen. Akad olyan vélemény, amely szerint a kukaholding direkt vérezteti ki a vidéki szolgáltatókat, hogy később a helyi piacok zömét is kormányközelbe terelhesse.

Monostorpályiban léptek a katasztrófavédők

A Hajdú-Bihar megyei Monostorpályin már a katasztrófavédelem által kijelölt cég szállítja el a szemetet – tájékoztatta lapunkat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Ilyen lépésre akkor van szükség, ha a helyi szolgáltató bármely – például anyagi - okokból levonul a területről. Korábban ugyanakkor kétségkívül több ilyen helyiségről szóltak a hírek: akadt olyan év, amikor százas nagyságrendű településen volt szükség új szolgáltató kijelölésére. Ezen kívül a gödöllői központú Zöld Híd jelzi évek óta tartalékai folyamatos felélését. Ám az általuk ellátott területen még nem volt szükség a hatósági fellépésre. Az OKF szerint a néhány évvel ezelőtt tapasztalt helyzet, amikor több településen kellett közszolgáltatót kijelölni, fokozatosan rendeződött. Az önkormányzatok ugyanis megkötötték a közszolgáltatói szerződéseket. M. I.

Témák
szemét
2018.10.04 07:30
Frissítve: 2018.10.04 07:30

Itt a bűvös hatos: nézze meg lottószelvényét!

Publikálás dátuma
2019.02.17 16:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 7. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 6 (hat) 15 (tizenöt) 34 (harmindnégy) 35 (harmincöt) 39 (harminckilenc) 44 (negyvennégy) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 469 315; a 4 találatos szelvényekre 9620; a 3 találatos szelvényekre 1990 forintot fizetnek.
Szerző
2019.02.17 16:37

Meghalt Györgyi Kálmán

Publikálás dátuma
2019.02.17 15:42

Fotó: Shutterstock/
A volt legfőbb ügyész életének 80. évében hunyt el.
Életének 80. évében vasárnap meghalt Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész – közölte a Legfőbb Ügyészség kommunikációs és sajtóosztálya az MTI-vel. Györgyi Kálmán 1939-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1964-ben, utána ott kezdett oktatni. 1979 és 1985 között a kar dékánhelyettese, 1989 és 1990 között a dékánja volt. A rendszerváltástól, 1990-től újraválasztását követően, 2000 tavaszáig töltötte be a legfőbb ügyészi posztot. Később az igazságügyi tárcánál az új büntető törvénykönyv előkészítésének miniszteri biztosává, majd miniszteri főtanácsadóvá nevezték ki. Györgyi Kálmán az Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) felügyelőbizottsági tagja is volt. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal, emellett magas állami kitüntetésben részesült Németországban és Ausztriában is. Györgyi Kálmánt az ügyészi szervezet saját halottjának tekinti – áll a Legfőbb Ügyészség közleményében.
Szerző
2019.02.17 15:42