A trógerség gáncsolja el a szelektív hulladékgyűjtést Magyarországon, nem örül az EU

Publikálás dátuma
2018.10.05. 17:33
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Óriási összegeket emészt fel, hogy lom lerakására használják az emberek a szelektív gyűjtőszigeteket, ezért egyre több önkormányzat dönt úgy: megszabadul ezektől. Ám Magyarország azt vállalta, 2020-ra a háztartási szemét felét újrahasznosítja, és ez a cél egyre csak távolabb kerül.
Országszerte komoly gondot okoz, hogy nem megfelelően használják a szelektív lerakókat: hiába vannak azok különböző színekkel jelölve, a különböző típusú hulladékokat mégsem oda rakják, ahová valók - írja a hvg.hu. Az északi és a középső országrészben a legdurvább a helyzet:
csak Debrecenben évi 700 tonna, szelektív kukák mellé rakott illegális szemetet szállít el a helyi hulladékkezelő.

Az önkormányzat ezért nemrég úgy döntött, hogy több helyen megszünteti az utcai szelektív szemétgyűjtőket. A helyzet Budapesten sem sokkal jobb, a polgármesterek a hvg.hu kérdésére kivétel nélkül lomokra, illegális szeméthalmokra és kártevőkre panaszkodtak a köztéri gyűjtőszigetek környékén. A szigetek állandó megfigyelésére nincs pénzük, az illegális szemétlerakásért kiszabható bírságnak pedig önmagában nincs visszatartó ereje.
A portál kérdésére a III. kerület például azt válaszolta, az illegálisan lerakott szemét elszállítása évente megközelítőleg 100 millió forintot visz el. A hulladékgyűjtő szigetekre ezért már csak üveget lehet vinni, és kalodákba zárják a kukákat. De a IV. kerületben például már az összes köztéri szelektív hulladékgyűjtőt leszerelték, és a IX. kerületi 27 ilyenből is csak 7 maradt meg. A XIV. kerületben pedig 72-ből már csak 18 hulladékszigetet hagytak meg az odahordott lomok miatt, és ezekből 13-nál csak üvegeket gyűjtenek. A fővárosi szelektív hulladékgyűjtők listája itt érhető el, és ezeket a szigeteket szüntették meg.

Figyelmeztetőt adott az Európai Bizottság

Eközben az Európai Bizottság figyelmeztetést adott ki: ha nem változik Magyarországon a hulladékgazdálkodás, 2020-ra nem sikerül a háztartási hulladékok 50 százalékát újrahasznosítani. Márpedig ez a cél. A jelentés szerint
a magyar háztartásokat alig ösztönzi valami arra, hogy részt vegyenek a szelektív hulladékgyűjtésben.

Magyarországon kívül még másik 14 tagállam kapott figyelmeztetést, amelyet a Világbank legfrissebb becslésével támasztottak alá: ha minden változatlanul megy tovább, akkor az évente keletkező hulladék mennyisége a jelenlegi évi 2 milliárd tonnáról 2050-re 3,4 milliárd tonnára nő.
Szerző

Szobrot kapott Göncz Árpád a XIII. kerületben

Publikálás dátuma
2018.10.05. 16:57

Fotó: Vajda József / Népszava
Pénteken avatták fel Göncz Árpád író, műfordító, néhai köztársasági elnök szobrát a XIII. kerületben, a róla elnevezett városközpontban.
Tóth József (MSZP), a kerület polgármestere avatóbeszédében arról beszélt, Göncz Árpád szellemiségét, az emberekről, a világról alkotott nézetét, életútját követendő példának tekinti a XIII. kerület, a szoborral pedig az egykori államfő emléke, történelmi személyisége előtt is tisztelegnek. Szerinte az egykori köztársasági elnök a legmagasabb méltóságban is a köz embere maradt, közvetlensége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása párosult a tekintéllyel. Azt mondta, Göncz Árpád államfői nagyságát nem lehet kétségbe vonni, a kivételek közé emelkedett, nem tudta megrontani a hatalom, nem volt benne kivagyiság, nem kísértette meg a személyi kultusz, mindvégig szerény, tisztességes ember tudott maradni, a jót és rosszat egyaránt meglátó morális hatalom jelképe volt. Göncz Árpád rendíthetetlenül hitt abban, hogy kialakulhat még értelmes politikai kultúra Magyarországon - jegyezte meg Tóth József, hozzátéve, hogy ez mintha „tovatűnő álom” lenne.
Szerinte napjainkban az eredményes politika a gyűlöletre épül, az uszítás a rendszer politikájának lényegévé vált, és „a pillanatnyi előnyökért a középkori provincializmus, a rövidlátás jellemző”. A rendszer „durván, cinikusan és gátlástalanul politizál”, az európai uniós pénzek elherdálása "történelmi felelőtlenség" és megbocsáthatatlan bűn - értékelt a polgármester, aki szerint olyanok vannak döntési pozícióban, akiknek fogalma sincs, hogy néz ki a világ, az ország vezetése nem érti a 21. századot, „és urizáló, a másként gondolkodókat elnyomó, kiátkozó magatartással” próbálják ezt kompenzálni. A polgármester úgy vélte, Göncz Árpád mindezeket szóvá tenné, és figyelmeztetne arra, hogy nyitott, szolidáris, a világot megérteni és alkalmazkodni tudó, társadalmi kohézióra támaszkodó társadalomra van szükség. Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány elnöke arról beszélt, Göncz Árpád egész élete a demokráciáért folytatott következetes küzdelem jegyében telt. Az avatáson Göncz Árpád több korábbi politikustársa és tisztelője is részt vett. A Nézőpont elnevezésű egész alakos portrészobor Erős Apolka szobrászművész alkotása.
Témák
Göncz Árpád

Fagyot is hozhat az éjszaka hétvégén

Publikálás dátuma
2018.10.05. 16:51

Fotó: Shutterstock
Kontinensünk nagy részének időjárását anticiklon alakítja, amelynek középpontja Erdély felett helyezkedik el - jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat,

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Túlnyomóan derült, száraz idő várható, majd szombaton a déli óráktól a Dunántúlon megnövekszik a fátyolfelhőzet, ami meg is vastagszik. Szombaton estefelé Nyugat-Magyarországon helyenként kialakulhat záporeső. A déli, délkeleti szél napközben többfelé megélénkül, a Fertő térségében időnként meg is erősödik. Itt, illetve a Dél-Alföldön éjszaka is lehetnek élénk széllökések.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban -3 és +10 fok között alakul, a szelesebb tájakon lesz enyhébb az éjszaka.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 19 és 25 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában:

Markáns ciklon örvénylik a Norvég-tenger felett közel az izlandi partokhoz. Ennek hosszan elnyúló frontrendszere Skandinávián és a Brit-szigeteken át húzódik, illetve melegfrontja Finnország felett helyezkedik el. Ezeken a helyeken erősen felhős vagy borult az ég, sokfelé fordul elő csapadék. A tengerpartokon eső esik, a Skandináv-hegységben viszont havazik. A csapadék mennyisége általában 5 és 10 mm között változik, de a hegyek tenger felőli, széllel szemközti oldalán néhol 30-60 mm is előfordul. A csúcshőmérséklet északon 10 fok alatt, délebbre 15 fok körül alakul. Kontinensünk nagy részének időjárását anticiklon alakítja, amelynek középpontja Erdély felett helyezkedik el. Ennek hatására Európa egész kontinentális részén kevés a felhő, és csapadék is csak elvétve fordul elő. A legmagasabb nappali hőmérséklet az anticiklon északi és keleti felén 14 és 22, déli és nyugati részén 27 és 34 fok között változik. A magasnyomástól délre, Szicília felett sekély ciklon örvénylik, amelynek rendkívül nagy a víztartalma, ezért Dél-Olaszországban sok helyen fordul elő felhőszakadás. Szombat estig a térségünkben tanyázó anticiklon kelet felé helyeződik át, egyre inkább az utóbb említett sekély légörvény előoldalára kerülünk, meleg és kissé nedvesebb levegő áramlik délnyugat felől a Kárpát-medencébe.
Szerző
Témák
időjárás