Előfizetés

Szakály Sándor: „Ilyenkor fel szoktak jelenteni”

Cz. G.
Publikálás dátuma
2018.10.06. 09:30
Szakály Sándor egy korábbi képen
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Azt tapasztaljuk, hogy vannak, akik nem feldolgozni, hanem csinálni akarják a történelmet – indokolta Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke, miért kell vitatkozni a Horthy Miklós kormányzó nevével fémjelzett korszakról. A Kossuth Klubban tartott fórum történészei először azt a kérdést járták körbe: mennyiben nevezhető jogállamnak a Horthy-rendszer? Bár nem beszélhetünk „fasiszta rendszerről”, voltak elnyomó és kirekesztő törekvései, törvényei – állapította meg Szita Szabolcs, a Páva utcai emlékközpont igazgatója. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója úgy vélte, a két világháború közötti Magyarországot az akkori európai átlagnak megfelelő jogállamnak lehet minősíteni. Turbucz Dávid – a korszakkal foglalkozó több könyv szerzője – demokrácia és diktatúra közötti átmenetként, parlamenti berendezkedésre épülő autoriter rendszerként határozta meg a Horthy-korszakot.
Horthy Miklós antiszemitának tartotta magát. Antiszemitizmusa idővel szelektívvé vált: megkülönböztetett „jó” és „rossz” zsidókat – tért át Turbucz a holokausztban viselt felelősség témájára. A zsidóság fizikai megsemmisítését nem támogatta, ez nem szerepelt politikai céljai között. Ugyanakkor lehetőséget látott arra, hogy a zsidóság feláldozása árán a németek kivonulnak az országból. Horthy tudta, mi fog történni a deportáltakkal – hangsúlyozta Turbucz Dávid. „Felmerült bennem a kérdés, szabad-e megszólalnom, mert ilyenkor fel szoktak jelenteni holokauszttagadásért” – ironizált Szakály Sándor, aki igyekezett elmagyarázni, hogy a Kamenyec-Podolszkijba történt 1941-es deportálásokkal összefüggésben miért használta az „idegenrendészeti eljárás” kifejezést. Szerinte máig nem egyértelmű, hogy Horthy mikor és mit tudott az elhurcolt zsidóság sorsáról. A kormányzó egy el nem küldött levelére is hivatkozott, amelyben Horthy akart Hitlernél a zsidókkal való bánásmód miatt. Szita Szabolcs arra jutott: a valóság feltárásában nagy a lemaradásuk, nekik, történészeknek sok feladatuk van még.

Külföldi csapatok haladnak át konvojban az országon a hétvégén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.06. 09:15
Shutterstock illusztráció
A rendőrség fokozott óvatosságot kér a közlekedőktől.
Külföldi katasztrófavédelmi csapatok haladnak át az országon a hétvégén Szerbia felé, emiatt több autópálya és autóút forgalma is lelassulhat – írja a police.hu.  A külföldi csapatok zárt konvojban, rendőri felvezetéssel haladnak át Magyarország területén október 6-án délelőtt a Záhony – M3 autópálya – Budapest szakaszon, délután és este az M1–M0 szakaszon, valamint az M5 autópálya vonalán Röszke irányába, október 7-én délelőtt az M2–M0 szakaszon, délután és este az M15 autóút-M1 szakaszon, valamint az M5 autópálya vonalán Röszke irányába. A rendőrség kéri, hogy az autósok fokozott figyelemmel közlekedjenek és vegyék figyelembe, hogy a menetidő – a konvoj haladására való tekintettel – hosszabb lehet a tervezettnél.

Budapest maraton – Lezárások lesznek a fővárosban a hétvégén

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2018.10.06. 08:17
Illusztráció
Fotó: Népszava
A korlátozásokat a futók elhaladását követően fokozatosan oldják fel.
Forgalomkorlátozásokra, valamint a közösségi közlekedés menetrendjének változására kell számítani a hétvégén a fővárosban a Budapest Maraton Fesztivál miatt – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatásából.

Forgalomkorlátozások

Szombaton időszakosan lezárják egyebek mellett a Lánchidat és a Szabadság hidat, a Clark Ádám teret, a Szent Gellért teret, a budai és a pesti alsó rakpartot, a Dombóvári utat, a Műegyetem rakpartot, a Bem rakpartot, a Fő utcát és a Fővám teret is. Vasárnap a budai és a pesti alsó rakparton, délelőtt az Árpád fejedelem útján, a Bem rakparton, a Lánchídon, a Clark Ádám téren, a Váralagútban, a Széchenyi téren, a Dombóvári úton és a Budafoki út északi szakaszán nem lehet majd közlekedni, kora délutánig pedig a Szabadság híd, a Fővám tér, a Szent Gellért tér, a Műegyetem rakpart, a Szent Gellért tér és a Szentendrei út kivezető szakasza lesz lezárva.

Közösségi közlekedési változások

Szombaton az eredetitől eltérő útvonalon közlekedik délután a 15-ös, a 115-ös és a 105-ös busz, valamint a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos. A 2-es villamos két szakaszra osztva jár, a 16-os busz pedig a Széll Kálmán tértől csak a Clark Ádám térig viszi az utasokat. Vasárnap délelőtt nem közlekedik a 16-os, a 26-os és a 226-os busz. Más vonalon jár a 19-es, a 41-es, a 47-es és a 49-es villamos, az 5-ös, a 15-ös, a 115-ös, a 33-as, a 34-es, a 105-ös, a 106-os, a 118-as, a 133E, a 134-es, a 137-es, a 178-as, a 218-as és a 237-es busz, valamint a 83-as trolibusz. A forgalomkorlátozásokról és a közösségi közlekedési járatok útvonalának módosulásáról bővebben a BKK honlapján és mobilapplikációként is elérhető BKK FUTÁR alkalmazásával lehet tájékozódni. A BKK arra kéri a fővárosban közlekedőket, hogy aki teheti, úti célja megközelítéséhez ezekben az időszakokban válassza a kötöttpályás közösségi közlekedési eszközöket, elsősorban a metróvonalakat.