A klímaváltozás globális hatásainak elemzéséért jár a közgazdasági Nobel-díj

Publikálás dátuma
2018.10.09. 09:42
TIMOTHY A. CLARY / AFP, Az egyik díjazott, William Nordhaus,
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP
A Nobel-díjjal most kitüntetett közgazdászok rávilágítottak arra, hogy a világgazdaság problémái olyan veszélyesek lehetnek, mint a természeti katasztrófák, egyúttal a természeti változásoknak is komoly gazdasági hatásai vannak - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke az MTI-nek.
A Magyar Közgazdasági Társaság örökös, tiszteletbeli elnöke azt követően adott rövid nyilatkozatot, hogy a Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn nyilvánosságra hozta: két amerikai tudós, William D. Nordhaus és Paul M. Romer kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat "a világgazdaság hosszú távú fenntartható növekedésével" kapcsolatos munkásságáért.https://nepszava.hu/3011188_amerikai-tudosok-kaptak-a-kozgazdasagi-nobel-dijat
Az 1941-ben született William Dawbney "Bill" Nordhaus a Yale egyetemen tanít, és a klímaváltozás gazdasági hatásainak vizsgálatában végzett munkájával érdemelte ki a díjat. Az 1955-ben született Paul Michael Romer a Világbank főközgazdásza és alelnöke volt idén január végéig, és az endogén növekedés elméletének kidolgozásában végzett úttörő munkát.
Kovács Árpád jelezte: a világ pénzügyi rendszereinek esetleges problémái jelentős gondokat okoznak, váratlan hatásokat válthatnak ki, de a klímaváltozás is beláthatatlan gazdasági hatással lehet egy ország, egy térség, és hosszabb távon az egész világ gazdasági és társadalmi életében. Ezért a Költségvetési Tanács elnöke szerint nagyon aktuális ezeknek a problémáknak a vizsgálata, a hatások kezelésének elméleti megalapozása.
Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja kifejtette: William Nordhaus és Paul Romer napjaink kiemelkedően fontos kihívásaira adott válaszaikért, így a klímaváltozás globális gazdasági növekedésre gyakorolt hatásaival, illetve a tudás növekedésben betöltött szerepével kapcsolatos elméleti munkásságukért részesültek a díjban. 
Kitért arra, hogy az uniós magországokhoz, a legfejlettebb EU-s államokhoz való felzárkózás, a tartós és fenntartható gazdasági növekedés elérése a magyar gazdaság számára is kiemelt cél. Ez a folyamat az elmúlt másfél évtizedben több egyszeri, meg nem ismételhető forrásból is táplálkozott. Már napjainkban is, de az elkövetkező évtizedekben még inkább felértékelődnek a természeti erőforrások, ezért a velük való hatékony és felelős gazdálkodás alapvető fontosságú. A klímaváltozás a tapasztalatok szerint elkerülhetetlen, így az erőforrásokkal való helyes gazdálkodáshoz mindenképpen meg kell értenünk ennek összefüggéseit a gazdasági növekedéssel - mutatott rá.
 Pleschinger Gyula kiemelte: a szinte hihetetlen mértékben gyorsuló technológiai fejlődés, a digitalizáció, a robotizáció, a nanotechnológia új alapokra helyezi a gazdasági fejlődést, amelyben a tudás szerepe jelentős mértékben felértékelődik. Helyes tehát a tudásra mint tőkére tekinteni, amely az értékteremtésben meghatározó helyet foglal el.
A két díjazott munkájának tanulmányozása, az eredmények alkalmazása a hazai kutatók, elemzők számára is nagy segítséget jelenthet a tartós, fenntartható növekedés feltételeinek megismerésében és megteremtésében - mondta Pleschinger Gyula.
Frissítve: 2018.10.09. 09:44

Amerikai tudósok kapták a közgazdasági Nobel-díjat

Publikálás dátuma
2018.10.08. 14:25

Fotó: HENRIK MONTGOMERY / TT NEWS AGENCY / AFP
Idén William D. Nordhaus és Paul M. Romer részesült az elismerésben.
Két amerikai tudós, William D. Nordhaus és Paul M. Romer kapta az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat, a kitüntetést a világgazdaság hosszú távú fenntartható növekedésével kapcsolatos munkásságukért érdemelték ki – jelentette be hétfőn a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az MTI felidézi, hogy az 1941-ben született William Dawbney „Bill” Nordhaus a Yale egyetemen tanít, és a klímaváltozás gazdasági hatásainak vizsgálatában végzett munkájával érdemelte ki a díjat. Az 1955-ben született Paul Michael Romer a Világbank főközgazdásza és alelnöke volt idén január végéig, és az endogén növekedés elméletének kidolgozásában végzett úttörő munkát. A kilencmillió svéd korona (279 millió forint) pénzjutalommal járó díjat december 10-én adják át Oslóban. A pénzjutalom megoszlik a két kitüntetett között. 
Szerző
Témák
Nobel-díj

Meseszép tűzijátékot csinált a SpaceX űrrakétája Kaliforniában (videó)

Publikálás dátuma
2018.10.08. 13:13

Fotó: Twitter/Mayor Eric Garcetti
Elon Musk űrvállalata, a SpaceX sikeresen fellőtt egy műholdat Kaliforniából. A rakétakilövés rendkívül látványos fényjelenséget okozott az égen.
A Falcon 9 típusú rakétát, amivel a SAOCOM 1A argentin telekommunikációs műholdat állították pályára, a Vandenberg légierő-támaszpontról, Los Angeles partjaitól észak-nyugatra lőtték fel. A kilövés fényét messziről látni lehetett. A rakéta első, újrahasznosítható fokozata sikeresen visszatért a földre.
A környékben élők, köztük Los Angeles polgármestere, Eric Garcetti is, fotókat és videókat posztoltak a szikrázó eseményről - írta a BBC.
Szerző
Témák
Elon Musk SpaceX