média;

2018-10-13 09:01:00

„December 20.-án jelentik be, hogy kirúgnak minket” - leépítéstől félnek a Hír- és az Echo TV-nél

Információink szerint a Hír Tv-nél és az Echo Tv-nél is attól tartanak, hogy a két csatorna működésének „összehangolása” jelentős létszám-leépítéssel jár. A Hír Tv-ben egy leltár borzolja most a kedélyeket, és többen emlegetnek egy rejtélyes decemberi időpontot, amikor "nagy bejelentést" tesz a csatorna vezetése.

Döcögősen épül a kormánypárti médiaholding – írtuk nemrég a kormányközeli médiumok átszervezésével kapcsolatban. A tempó információink szerint egyelőre nem gyorsult fel és az is bizonytalannak látszik, januártól hogyan működik majd tovább a Hír Tv és az Echo Tv. Miután Nyerges Zsolt megvásárolta a nyáron Simicska Lajos üzleti érdekeltségeit, az első hírek még arról szóltak, hogy a két csatorna ugyan összehangolt profillal, de továbbra is önállóan működik majd, erre utalt például az is, hogy az Echon megjelent a sportközvetítés. Legutóbb ugyanakkor – az Echo Tv-ből származó információk szerint – már arról írtunk, a két csatornát összevonják, mégpedig úgy, hogy az Echo infrastruktúráján készülnek a Hír Tv-s arculattal a műsorok.

Vaszily Miklós Echo Tv-hez igazolása azonban újabb bizonytalanságot okozott információink szerint – mindkét csatornánál. Ő ugyanis nyilvánvalóan kulcspozíciót fog betölteni a kormánypárti médiaholdingban és több forrásunk szerint is a mandátuma nagyjából arról szól, mint amire korábban a közmédiánál is megbízást kapott: szervezze újra és racionalizálja a működést, csökkentse a költségeket. „Az Echo vezérigazgatójaként nyilván nem a saját felszámolását fogja irányítani” – mondta egy forrásunk. Mindkét csatornától származó információink szerint mára olyan helyzet állt elő, amiben a Hír Tv és az Echo Tv munkatársai is attól tartanak: az összevonás úgy történik majd, hogy tőlük bocsátanak el sokakat. Több egymástól független forrásból egy december 20.-i dátumot is hallottunk, mint a „változások” – leépítések – bejelentésének időpontját. „December 20.-án jelentik be, hogy kirúgnak minket” - mondta egy forrásunk. Igaz, volt olyan is, aki azt mondta, karácsony előtt néhány nappal ilyenre biztosan nem kerül majd sor.

A Hír Tv-ben jelenleg leltároznak, és ez is nyugtalanságot kelt: van, aki attól tart, hogy ez valójában egy kiárusítást vagy csődeljárást megelőző vagyonfelmérés része, hiszen ha a Hír Tv az Echo székhelyére költözik át, akkor nem lesz szükség rengeteg dologra a jelenlegi székházban. A Hír Tv-nek ugyanakkor 2019 végééig élő szerződése van több kábelszolgáltatóval, és ha a műsorszolgáltatás megszűnne, kötbért kellene fizetnie, ami nyilván nem lehet célja a tulajdonosoknak. Ráadásul a Hír Tv elérése jóval szélesebb körű az Echo-énál, így ebből a szempontból is az lenne a racionális, hogy – egy összeolvadás esetén – a Hír Tv-s tartalom fusson a jóval modernebb Echo tévés infrastruktúrán. Ugyanakkor úgy tudjuk: a tulajdonosváltás után legalább 10-en felmondtak a Hír Tv hírcsapatából.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy – már a Hír Tv tulajdonosváltása után – az Echon új műsorstruktúrát dolgoztak ki, jövő héten például elindul egy három órás reggeli műsor. Vagyis láthatóan az Echo-nál is úgy kalkulálnak, hogy hosszabb távon is marad az önállóságuk. (Igaz, a tévé vezetője, Farkas Boglárka is saját hosszú távú elképzeléseiről beszélt a Demokratának két hete, napokkal azelőtt, hogy a Mészáros-holding kommunikációs igazgatója lett.) „A Hír Tv-n és az Echo-n is indultak, indulnak új műsorok. Szerintem most mindkét csatorna vezetése erőt akar demonstrálni, hogy egy összevonás esetén előnyösebb helyzetbe kerüljön” – mondta egy ottani munkatárs.