Kurz fordult, és immár nem szeretné kizáratni a Fideszt a néppártból

Publikálás dátuma
2018.10.14 15:15

Fotó: AFP
Hiába kardoskodik Juncker a magyar kormánypárt kialakítása mellett, az osztrák kancellár ellent mond neki.
Sebastian Kurz osztrák kancellár óva intett attól, hogy a Fideszt kizárják az Európai Néppártból. Ezzel ellentmondott Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, aki pénteken egyértelműen a magyar kormánypárt kizárása mellett foglalt állást. Megjegyzendő: az osztrák kancellár, aki jelenleg az Európai Tanács soros elnöki tisztségét is betölti, szeptemberben még azt sem zárta ki, hogy kizárják a Fideszt. Akkor nagy visszhangot keltett, hogy a 7-es cikkely elindításáról szóló európai parlamenti szavazás során a Osztrák Néppárt (ÖVP) megszavazta a Sargentini-jelentést. Az osztrák kancellár az interjúban óva intett ugyan Magyarország elítélésétől, de konzekvenciákat követelt, ha a 7-es cikkely szerinti eljárás során a jogállamiság megsértését állapítják meg Magyarországon. Hangsúlyozta, az eljárás megindítása lehetőséget ad a párbeszédre, illetve a magyar kormánynak arra, hogy tisztázza a magát a vádak alól.

Világos döntés született - villáminterjú Manfred Weberrel

Publikálás dátuma
2019.03.22 06:00

Fotó: AFP/ FREDERICK FLORIN
Az Európai Néppárt frakcióvezetőjét az uniós vezetők csúcstalálkozójának színhelyén kérdeztük arról az ellentmondásról, ami az EPP szerdai döntését övezi.
Orbán Viktor azt mondta, a Fideszt nem lehet sem felfüggeszteni, sem kizárni, a Fidesz önmagát függesztette fel. Ön viszont azt nyilatkozza, hogy a néppárt felfüggesztette a Fideszt. Mi az igazság?  A felfüggesztés azt jelenti, hogy minden jogodat elveszíted a párt testületeiben. Ez volt a politikai gyűlés világos döntése. 13 tagpártunk kérte, hogy tegyük világossá a külvilág számára: az EPP az értékek pártja. Nem tudom befolyásolni azt, hogy ezt ki hogyan kommunikálja. Mindenki úgy magyarázza, ahogy akarja. Az én üzenetem világos és egyértelmű. Azt várom Frans Timmermanstól (a szocialisták vezető jelöltjétől — a szerk.) hogy Romániával vagy Máltával szemben hasonlóan járjon el. Aggasztó fejlemények vannak Európában, ezért is van szükségünk egy kötelező erejű jogállamisági mechanizmusra. Orbán Viktor kinevezett egy háromtagú bizottságot, amely szerinte az EPP-s “bölcsek tanácsával” tárgyalna a párt jövőjéről. Ön szerint van a két csapatnak tárgyalnivalója egymással? Ezt a kijelentést nem szeretném kommentálni. A párt állásfoglalása világosan fogalmaz. 
Frissítve: 2019.03.22 06:22

Brexit: körvonalazódik a kompromisszum, egy kis időt nyernek a britek

Publikálás dátuma
2019.03.21 22:00

Fotó: AFP/ TOLGA AKMEN
Az Egyesült Királyság kap néhány hetet arra, hogy eldöntse, részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon. Ha nem, május 7-én léphetnek ki az Európai Unióból.
Az EU27-ek április közepéig adnának időt az Egyesült Királyságnak arra, hogy eldöntse, megtartja-e az európai parlamenti választásokat, vagy május 7-ikén távozik az Európai Unióból megállapodással vagy anélkül. Jelenleg ez a kompromisszum körvonalazódik a Brüsszelben ülésező állam- és kormányfők tervezettnél sokkal hosszabb ideig húzódott ülésén.
Ez a menetrend szűkítené a szigetország mozgásterét és nyomást gyakorolna a parlament két legnagyobb pártjára, hogy fogadják el a kilépési megállapodást.
Ha a szigetország kész lenne a május 23-26-ika közötti EP-választások megrendezésére, akkor hosszabb halasztást is kérhetne, hogy a döntéshozóknak legyen idejük végiggondolni a Brexittel kapcsolatos álláspontjukat. A huszonhetek csaknem két órán át tárgyaltak Theresa May brit miniszterelnökkel, mielőtt saját körben összeültek, hogy egyeztessék véleményüket.