Igazi dobozhálózattá terebélyesedett a pécsi irgalmasok ötlete

Publikálás dátuma
2018.10.16 09:00

Fotó: Szabad Pécs/ Babos Attila
A baranyai megyeszékhelyen leszerelték azt a dobozt, amelybe bárki ételt rakhatott a nélkülözőknek. Az ötlet máshol bevált és terjed.
Az Irgalmasrend 2011-ben szerelt fel egy ételgyűjtő és -osztó ládát az általuk működtetett pécsi kórház kerítésére. A dobozt az adakozó szívű pécsiek megkedvelték, sokan tartós élelmiszert tettek a ládába, míg mások a család megmaradt, ám jó minőségű meleg ételét. A tárolóban lévő ételt bárki kivehette. A rend ötletét országszerte követték, ezért meglepő volt a hír, hogy a pécsi dobozt a közelmúltban leszerelték az irgalmasok. Morvay Imre, a rend pécsi házfőnöke „találta ki” az ételosztó ládát, s hét év elteltével ő döntött annak eltávolításáról is. A Pécsett Pio atyaként tisztelt pap kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a környékbeliek panaszkodtak amiatt, hogy a láda körül gyakran hangosan vitatkoztak az ételre várók, távozáskor pedig szemetet hagytak maguk után. Az is megfigyelhető volt, hogy néhány rászoruló időnként szinte kisajátította a láda tartalmát: ők másokat oda nem engedve mindent kiszedtek, aztán az el nem fogyasztott ételeket eladták másoknak. Mindebből elege lett a rendnek, ezért távolították el a tárolót.
Sokan azt is kifogásolták, hogy bizonytalan volt a dobozba helyezett élelmiszerek minősége. Ezzel találkozott Morvay Imre is, ám arra a rend tagjainak nem volt energiájuk, hogy folyamatosan ellenőrizzék a berakott élelmiszerek állapotát. 
Az ügyben megkérdeztük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH), s azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a hivatal csak az élelmiszerekkel foglalkozó vállalkozásokat ellenőrzi, a civil kezdeményezések esetében csupán javaslatokkal élhet. A NÉBIH szerint jelenleg nincsenek olyan élelmiszer-biztonsági szabályok, amelyek keretet adnának az utcai élelmiszergyűjtő ládák működésének. Emiatt a NÉBIH azt javasolta az ételdoboz üzemeltetőknek, hogy írják ki a láda oldalára a következőket: „Csak tartós és eredeti csomagolásában lévő, hűtést nem igénylő élelmiszereket helyezzenek bele, és bárki, aki onnan fogyaszt, azt csak saját felelősségére tegye.” Morvay Imre megerősítette, hogy a NÉBIH megkereste a rendet az említett ajánlással, a pécsi ládára azonban a javasolt mondatot nem írták ki. Pio atya egyébként úgy véli, hogy a pécsi kezdeményezés a láda leszerelése ellenére is elérte a fő célját: felhívta az emberek figyelmét az adakozás fontosságára és szépségére. Ez valószínűleg így van, mert a pécsi példának - mint fentebb írtuk - számos követője lett az országban. Volt, ahol a pécsihez hasonló panaszok miatt leszedték az élelmiszerosztó dobozt, ám nem ez a jellemző. A tavaly augusztusban - egy baráti társaságból - alakult Re-Formáló Egyesület például Budapesten hét, vidéken pedig harminc ételosztóládát szerelt fel, és ezek jól működnek. Olyannyira jól, hogy két héten belül 40 fölé emelkedik az egyesület dobozainak száma - mondta az egyesület elnöke, Smudláné Fazekas Margit.  A könyveléssel és adószakértéssel foglakozó vezető tájékoztatása szerint komoly energiát fordítanak a ládába helyezett élelmiszerek folyamatos ellenőrzésére. A dobozokra kiírták, hogy ha az adakozók saját maguk által készített ételt hoznak, akkor a csomagoláson tüntessék fel az adomány tartalmát és főzésének-sütésének időpontját. Az egyesülethez több mint kétezer aktivista kötődik, s közülük sokan azzal foglalkoznak, hogy naponta többször odamennek a ládákhoz, és megnézik van-e a berakott ételeken ilyen jelzés. Ha nincs, akkor kiselejtezik az adományt. Ugyanígy tesznek azzal a tartós élelmiszerrel is, amelynek lejárt a fogyaszthatósági ideje. A dobozokra azt is kiírták, hogy a rászorulók háromnál több ételt ne vegyenek ki. Az aktivisták erre is figyelnek, s ha valaki nem vesz tudomást erről az elvárásról, akkor elbeszélgetnek vele, és megkérik, legyen tekintettel sorstársaira. Smudláné nem titkolja, hogy az ő ládáiknál is voltak kísérletek az adományok kisajátítására és a szemetelésre, ám eddig mindenhol sikeresen oldották meg a problémákat. Amúgy az aktivisták tapasztalatai szerint egy-egy tároló naponta 30-60 embert juttat ételhez, s eddig nem kaptak olyan panaszt, hogy a dobozokba elhelyezett élelmiszerektől bárki megbetegedett volna.
2018.10.16 09:00
Frissítve: 2018.10.16 09:00

A Fidesszel szemben határozzák meg magukat a Jobbik szavazói

Publikálás dátuma
2019.01.24 09:20

Fotó: Facebook/ Jobbik Magyarországért Mozgalom/
Belső felmérések szerint átalakult a Jobbik szavazótábora, amely ma már a kormánypárt elleni attitűddel, beállítottsággal rendelkezik.
Óvnék attól, hogy a Jobbik egységes, uniformizált mintát követve készüljön az önkormányzati választásokra – nyilatkozta Bencsik János, a párt új budapesti elnöke a Népszavának. A politikus nem hisz abban, hogy létezne olyan általános stratégia, ami minden fővárosi kerületben és településen egyformán jól működne.
Bencsik szerint a viszonyokat ismerő helyi szervezeteknek kell eldönteniük, milyen konstrukcióban akarnak nekivágni az önkormányzati választásnak: indítanak-e jelöltet az adott körzetben, illetve elindulnak-e külön, vagy közös jelöltet támogatnak. Bencsik János elmondta, hogy a párt minap tartott budapesti tisztújítása előtt ezzel a javaslattal kampányolt, a jobbikos küldöttek pedig vevők voltak az üzenetre. Bencsik „meggyőző fölénnyel” nyert a másik jelölttel, Tokody Marcell fővárosi képviselővel szemben.
A jobbikos szervezetek ugyanakkor nem kapnának teljesen szabad kezet. Bencsik vélelmezi (erről még nincs elfogadott koncepció), hogy a helyi döntéseket majd az országos elnökségnek is jóvá kell hagynia. Valamilyen kontrollra szükség van – tette hozzá.
Annyi már most is bizonyos – folytatta a budapesti elnök –, hogy a Fidesszel, a KDNP-vel, az MSZP-vel és DK-val a Jobbik nem fog közös jelölteket állítani. - Azt viszont el tudom képzelni, hogy ismert és elismert, a Jobbik programját is helyben hitelesen megjeleníteni képes jelöltekkel szemben ne legyen több ellenzéki induló – érzékeltette Bencsik János, hogy Mirkóczki Ádám kommunikációs igazgatóhoz hasonlóan ő is elfogadhatónak tartja a koordinációt a baloldali pártokkal. Ami a főpolgármester-jelöltséget illeti: Horváth Csaba (MSZP) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) részvételével Budapesten már zajlik az előválasztás. A jelenlegi forgatókönyv szerint a független Puzsér Róbert később vesz részt a procedúrában. A Jobbik egyelőre nem adott választ rá, hajlandó-e beállni a Puzsér mögé, ahogyan azt az LMP tette. Stummer János, a Jobbik eddigi budapesti elnöke, amikor a múlt hónapban erről kérdeztük, közölte: pártja az EP-választásra készül, és csak ezt követően, az eredmény ismeretében dönti el, hogy saját jelölttel vesz részt a főpolgármester-választáson, vagy más ellenzékit támogat, ha igen, akkor kit. Ugyanezt ismételte el Bencsik is. A Jobbik külön listával készül az EP-választásokra – szögezte le. Kérdésünkre, hogy a Fideszt vagy a baloldali ellenzéket gyengítené-e a Jobbik, ha saját főpolgármester-jelöltet állítana, Bencsik János elmondta: az úgynevezett néppártosodás hatására nemcsak a Jobbik politikája változott, támogatói tábora is átalakult. 
Belső felméréseik szerint a Jobbik szavazói, akiknek másodlagos preferenciája korábban a Fidesz volt, ma már elsősorban a kormánypárttal szemben határozzák meg magukat, ellenzéki attitűddel, beállítottsággal rendelkeznek.
Ebből elvileg az adódik, hogy amennyiben a Jobbik saját főpolgármester-jelölttel indulna Budapesten, nagy valószínűséggel nem a kormánypárti Tarlós Istvántól, hanem a baloldali ellenzéktől vinne el szavazatokat. Bencsik János szerint ez egy logikus következtetés, de erre vonatkozóan konkrét adatokat nem látott. A Jobbik budapesti tisztújításán az előző elnök Stummer János, aki időközben parlamenti képviselő és a párt alelnöke lett, „megnövekedett feladataira” hivatkozva nem vállalta a jelöltséget. A Jobbikból botrányos körülmények között távozó, a konkurens Mi Hazánkhoz igazoló Volner János azonban más okokat lát a háttérben. Volner facebookos bejegyzésében újra azt állította, „előre lehet tudni”, hogy Sneider Tamás helyett Stummer lesz a Jobbik elnöke. Bencsik szerint Volner megnyilvánulásait mindig a Fidesz aktuális érdeke szerint kell értelmezni, amely jelenleg a „zavarkeltés és bizalmatlanság elültetése az ellenzéki térfélen”. Bencsik János amúgy tavaly nem jutott be a parlamentbe: a Jobbik országos listáján csak 50. volt, a kispesti-pesterzsébeti választókerületben (ahol a szocialista Hiller István győzött) 12 százalékkal harmadikként végzett. Rövidesen mégis tagja lesz az Országgyűlésnek. Annak a Szávay Istvánnak a helyét veszi át, aki – miután egy nyilvánosságra került, titokban rögzített hangfelvétel tanúsága szerint antiszemita kijelentéseket tett – lemondott mandátumáról.

„Roy, a Vőlegény”

Vállalhatatlan – így minősítette Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke a hvg.hu kérdésére a Sneider Tamás mai pártelnök esküvőjén készült videót. A Hír TV által közzétett anyag szerint pár éve „náci karlendítéssel pózolt esküvői fotózásán a Jobbik elnökének felesége”. Sneider a 444.hu-nak azt mondta, hogy csak szórakoztak és poénkodtak: a felvétel nyilvánosságra hozatala miatt feljelentést tett a rendőrségen. Az esküvői asztalon látható névkártyán „Roy, a Vőlegény” felirat olvasható. Sneider a kilencvenes években egri szkinhedvezér volt, Roy a „mozgalmi” neve. Annak idején felfüggesztett börtönbüntetést is kapott.

Témák
Jobbik
2019.01.24 09:20
Frissítve: 2019.01.24 09:20

Elhunyt Baránszki Tibor

Publikálás dátuma
2019.01.24 09:14

Fotó: Shutterstock/
A Világ Igaza-díjjal kitüntetett Baránszky 96 éves korában halt meg. Kassai kispapként zsidók ezreit mentette meg a deportálástól.
Kilencvenhat éves korában elhunyt Baránszki Tibor, aki a második világháború idején Magyarországon ezrek életét mentette meg - közölte szerdán az MTI-vel az elhunyt fia, Forgács Péter szemészprofesszor. Baránszki Tibort vasárnap, a New York államban lévő Buffalóban, saját otthonában érte a halál. Baránszki Tibor a második világháború idején a budapesti nunciatúrán (vatikáni nagykövetségen) dolgozott, és zsidó vallású honfitársait mentette,. Áldozatos munkáját 1979-ben a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igaza kitüntetéssel ismerte el. Ez a legmagasabb izraeli állami kitüntetés, amely nem zsidó vallásúaknak adható.
Baránszki Tibor kassai kispapként Angelo Rotta pápai nuncius megbízásából vitte az oltalomleveleket az üldözötteknek, megmentve őket a nyilasok kegyetlenkedéseitől vagy a deportálástól. A Rákosi-rezsim koholt vádak alapján - kémkedéssel és összeesküvéssel megvádolva - kilenc évi börtönbüntetésre ítélte, de 57 hónap után, Nagy Imre hatalomra kerülésekor amnesztiát kapott. Állás nélkül, óraadó tanárként kereste kenyerét.  1956-os szerepvállalása után Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba távozott, és Buffalóban telepedett le. Tanárként dolgozott és kitartóan tevékenykedett a keresztény-zsidó párbeszéd előmozdítása érdekében. "Soha nem féltem" - mondta a róla szóló, Magyarországon Szent Jakab mennyei egyszerűsége címmel megjelent könyvben pár évvel ezelőtt. 
2019.01.24 09:14