Az ELTE több oktatója is részleges sztrájkba kezdett

Publikálás dátuma
2018.10.19. 13:48
illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Az Index szerint legalább egy hónapig fog tartani az akció. A TTK dékánja úgy reagált: nem tud sztrájkról a Biológiai Intézetben.
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán a Biológiai Intézet egyes tanszékei, oktatói október 15-én részleges sztrájkba kezdtek – tudta meg az Index. A portál szerint a tiltakozó akció határozatlan ideig, de előreláthatóan legalább egy hónapig fog tartani, a figyelemfelhívás kiváltó oka pedig az, hogy az intézet az ELTE költségvetéséből nem kapta meg a gyakorlati oktatáshoz szükséges összeget a 2018/19 1. félévére. Úgy tudják, hogy a részleges sztrájk lényegében abból áll: a természettudományi képzésben elengedhetetlen gyakorlati órákon az oktatók és a hallgatók nem végeznek semmiféle költséges gyakorlati tevékenységet, az oktató csupán szóban ismerteti, hogy mik lettek volna az éppen aktuális kísérletek. A portálhoz egy ezzel kapcsolatos intézeti körlevél is eljutott, amiben az áll: 
„...az utóbbi évek egyre csökkenő oktatásra szánt költségei után az idei a tanévkezdésre semmilyen anyagi forrás nem állt rendelkezésre a gyakorlatok kivitelezésére. Ez egy olyan, lassan állandósuló méltánytalan helyzetet teremt, melyben komoly áldozatokat hozva, elhivatottságból próbálnak oktatóink valamiféle képzési színvonalat fenntartani. Az alulfinanszírozottságra illetve a pénzügyi elszámolások zavaros voltának jelzésére szeretnénk egy figyelemfelhívó akciót kezdeményezni, melynek célja, hogy az egyetemi vezetés és a hallgatók is értesüljenek a helyzet tarthatatlanságáról.”

A levél alapján az akció során az oktatók a gyakorlatokat „gyakorlati szeminárium” formájában tartják meg, azaz sorra kerülnek ugyan a megfelelő tematikák, és lesz ezekből számonkérés is, de az órán a hallgatók semmilyen költséges gyakorlati tevékenységet nem végeznek, az oktató szóban ismerteti, hogy mit csináltak volna. A portál azt írja, a figyelmeztető jellegű, részleges munkabeszüntetéssel az intézet dolgozói viszont arra szeretnék felhívni az oktatási minisztérium figyelmét, hogy az előírt gyakorlati órák megtartásának költségeit az alacsony hallgatói normatíva nem fedezi.

„A biológusok képzése sokkal többe kerül”

A portál telefonon kért tájékoztatást a részleges sztrájkkal kapcsolatban Surján Pétertől, a TTK dékánjától, aki e-mailben közölte:
„sztrájkról nem tudok a Biológiai Intézetben, csak arról, hogy egyes nagyon drága kísérletes laboratóriumi foglalkozások elmaradnak. Az ügyben nem kívánok nyilatkozni.”

Miklósi Ádám, a Biológia Intézet igazgatója pedig röviden úgy reagált,
„az ELTE vezetői és sokan mások is évek óta kérik a fenntartót, hogy emelje meg a hallgatói normatívát. Ennek az az oka, hogy a biológusok képzése sokkal többe kerül, mint egy angol-szakos hallgatóé. Sajnos ezt nem sikerült elérni.”

Miklósi szerint a helyzet nem ELTE-specifikus, az ország többi felsőoktatási intézményében is kialakult hasonló szituáció.
Szerző
Témák
ELTE sztrájk

A robotizált istállóba is a Fideszen keresztül vezet az út

Publikálás dátuma
2018.10.19. 13:43
Nagy István agrárminiszter
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
A kocsi tehenészet avatására kormánypárti email-címen lehetett regisztrálni az MTI-sajtómeghívó alapján. Volt telefonszám is, de azt tévesen adták meg. A Fidesz szerint ők nem kértek regisztrációt, félreértés történt.
A teljes magyar sajtó beszámolt csütörtökön és pénteken az egymilliárdos beruházással épült, robotizált kocsi istálló átadásáról, ahol Nagy István agrárminiszter monmdott köszöntőt – ám hozzánk hasonlóan szinte minden médium az MTI tudósítását szemlézte, még néhány agrárportál is. 
Az ok nem csak az lehet, hogy a Komárom-Esztergom megyei Kocs messze van a Nagykörúton túl már csak fázva tekintő fővárosi szerkesztőségeknek – a sajtóesemény MTI-s meghívója ugyanis minden volt, csak nem egyértelmű. 
Az Aranykocsi Zrt. felturbózott tehenészetét még meg lehetett volna találni a megadott földrajzi koordináták és helyrajzi szám alapján, sajtókapcsolatként viszont két furcsa elérhetőséget kínált a távirati iroda: a nagy.katalin@fidesz.hu emailt és egy, téves telefonszámot az Agrárminisztérium egyik sajtómunkatársához. Utóbbi azért is kínos, mert az eseményt a minisztérium is kiemelten kezelte.
„Igen, tudunk a hibákról, nekünk is szóltak, hogy nem stimmel a szám” – mondta a Népszava kérdésére sajnálkozva a tárca egyik munkatársa.  
Czunyiné Bertalan Judit
Fotó: Népszava
A fideszes email-re magyarázat lehet, hogy az eseményen Nagy István agrárminiszter mellett többek között részt és beszédet tartott Czunyiné Bertalan Judit fideszes országgyűlési képviselő. Hogy miről beszélt, arról sajnos nincs információnk, 
mert Czunyinét még az eseményről tudósító MTI sem tartotta fontosnak idézni.

Félreértés történt

Bizonyítékként marad tehát néhány fénykép, ahogy a fideszes országgyűlési képviselő zebracsíkos poncsóban mosolyog a tehenészet közepén felállított pódiumon. Az email tulajdonosától próbáltuk megtudni, hogy miért kell pártcímen regisztrálni egy modernizált istálló avatására. Kérdésünkre Pákozdi-Nagy Katalin válaszolt, aki félreértéssel magyarázta a történteket:  „Bizonyára félreértés történt, a szervező Aranykocsi Zrt. meghívóját küldtem ki a megyei sajtónak (így járunk el, ha képviselő asszony megyei/választókerületi rendezvényen vesz részt). Regisztrációt mi nem kértünk"  - írta Czunyiné munkatársa.
Szerző
Frissítve: 2018.10.19. 14:12

Momentum: Németh Szilárdnak és Fónagy Jánosnak is van lakáskassza-megtakarítása

Publikálás dátuma
2018.10.19. 13:15

Fotó: Népszava
Összegyűjtötték azokat a képviselőket, akik megszavazták az ltp megszüntetését, miközben nekik is van.
Képviselők, akik megszavazták az ltp megszüntetését, de közben nekik is van” címmel tett közzé egy gyűjtést a Momentum a Facebook-oldalán. Az összeállítás szerint van lakás-takarékpénztári megtakarítása – Bányai Gábornak, – Barcza Attilának, – Böröcz Lászlónak, – Cseresnyés Péternek, – Hoppál Péternek, – Zsigmond Barna Pálnak, – Fónagy Jánosnak, – Gelencsér Attilának, – Győrffy Balázsnak, – Juhász Hajnalkának, – Németh Szilárdnak, – Ovádi Péternek, – Révész Máriusznak – és Szatmáry Kristófnak is.
„Vajon az országgyűlési képviselők is medencére és szaunára költötték a lakástakarékpénztárhoz kapcsolódó állami támogatást?”

– tette fel a kérdést a Momentum.

Ezzel arra utaltak, hogy Bánki Erik azzal indokolta javaslatát: a lakástakarék-pénztári rendszer nem támogatta kellő hatékonysággal a családok otthonteremtését, és az állami támogatásból akár szaunát vagy medencét is lehetett építeni, viszont extraprofitot termelt az azt működtető pénzintézeteknek.
Szerző