Előfizetés

Ellenzéki tüntetések: más téma kell a nagyobb tömeghez

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.10.24. 19:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Civil tüntetésnek túl politikai, politikai tüntetésnek túl civil – így minősítették elemzők az ellenzék október 23-ai demonstrációját.
Orbán Viktor kormányfő már a májusi európai parlamenti választásra készül – kommentálta lapunknak Reiner Roland, az Integrity Lab elemzője a miniszterelnök ünnepi beszédét. Hozzá hasonlóan Kiss Ambrus, a Policy Agenda politológusa is arra mutatott rá, hogy Orbán Viktor ezúttal sem beszélt az ellenzékről. Már 2014 óta megfigyelhető: Orbán úgy választja meg ellenfeleit a beszédében, hogy ez ne vonatkozzon a belpolitikára – tette hozzá. Egyébként sem a központi, sem pedig az ellenzék által szervezet tüntetéseken nem voltak sokan. Reiner szerint ennek több oka is lehet: a hosszú hétvége miatt például sokan kimozdultak otthonról, ráadásul és az idő sem volt kellemes. A választók fél évvel az országgyűlési voksolás után és néhány hónappal az EP-választás előtt nem érzik úgy, hogy tétje lenne ezeknek a politikai eseményeknek - fogalmazott. – A közös ellenzéki tüntetésnek abból a szempontból nem volt dinamikája, hogy nem felháborodás miatt vonultak utcára az emberek. Nem tegnap vették ugyanis észre, hogy a jelenlegi kormány korrupt és az uniós források nagy részét ellopják – tette hozzá Kiss Ambrus. Érdemes megemlíteni, hogy a Hadházy Ákos-féle ellenzéki tüntetésen nem a megszokott „első vonalas” politikusok vettek részt. A szervezőn kívül Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely, illetve Lengyel Róbert Siófok polgármestere szólalt fel, a szocialisták Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettest, a Demokratikus Koalíció Ráczné Földi Judit elnökségi tagot, míg a Párbeszéd Jávor Benedek EP-képviselőt delegálta. Rajtuk kívül egy civil aktivista, Tarnay Kristóf Ábel, valamint Lukácsi Katalin egykori KDNP-s politikus beszélt. Az „első vonalas” politikusok jellemzően máshol szólaltak fel: Gyurcsány Ferenc saját pártjának születésnapját ünnepelte, Karácsony Gergely és Tóth Bertalan szocialista pártelnök a Nagy Imre-szobornál emlékeztek meg. – A Hadházy-féle tüntetésen koncepciónak tűnt, hogy a kevésbé ismert, viszont alapvetően korrupcióval foglalkozó politikusok szólaljanak fel: ez közelebb vitte a rendezvényt ahhoz, hogy nem direkt pártpolitikai, hanem ügyfókuszú a tüntetés. Ez azonban nem tett jót a mozgósításnak – mondta Reiner. A kevésbé ismert politikusok mellett viszont egyértelmű „fő felszólaló” tudott lenni Hadházy és Márki-Zay is, tehát saját szerepüket jobban tudták hangsúlyozni, mintha például pártelnökök után szólaltak volna fel. – Ez civil tüntetésnek túl politikai, politikai tüntetésnek túl civil volt. Évek óta azt látjuk, hogy a korrupció valójában nem mozgat meg sok embert, hiába van egy keménymag, amely mindenhol ott van. Hiába támogatja elviekben a magyarok túlnyomó többsége magát az Európai Ügyészséget, fő témaként nem fog működni – hangsúlyozta az Integrity Lab elemzője. Kiss Ambrus egyetértett kollégájával: szerinte is jó ügy az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, de a választóknak ez nem elég. – Az országgyűlési választás a pártokról szól, ezt nem lehet feladni – vélekedett.

LMP, Jobbik: identitásválság

– A tandíj-ellenesség fő célcsoportja az egyetemi hallgatóság, őket viszont egy négynapos hétvége utolsó napján kifejezetten nehéz mozgósítani. Ráadásul az LMP jellemzően ritkán szervez ilyen jellegű megmozdulásokat – legutóbb, március 15-én is egy konferenciával emlékeztek meg a nemzeti ünnepről – ezzel indokolta Reiner, hogy az LMP eseményei viszonylag kevés embert mozgattak meg. Ami viszont feltűnő volt a szakértő szerint, hogy a többi tüntetéshez képest jóval több fiatal volt a megmozduláson, ez vélhetően a témának és Puzsér Róbert felszólalásának volt köszönhető. Kiss Ambrus szerint az LMP magának akar bizonyítani, hogy még léteznek. – Az útkeresésében könnyen leamortizálódik az aktivista, támogató sereg, ezt láttuk kedden is – fogalmazott. A politológus szerint a Jobbik pedig főként a Mi Hazánk Mozgalom ellen küzd. Az utcai akcióik – mondta Kiss – arról szóltak, hogy megmutassák: még mindig radikálisak és ezzel talán megállítják az elvándorlást, vagy talán vissza is csábítanak tagokat, támogatókat Toroczkai Lászlóéktól.

Már majdnem kétszáz hajléktalant vegzáltak a rendőrök

Népszava
Publikálás dátuma
2018.10.24. 17:52

Fotó: Vajda József / Népszava
Londonban a magyar nagykövetség előtt aludtak a tiltakozók, de itthon is egyre többen tiltakoznak az otthontalanság kriminalizálása ellen. Állatvédők arra is felhívták a figyelmet: a hajléktanok egy részek kutyájuk is van, több ezer kerülhet menhelyre.
Az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt október 15-től október 24-ig országszerte 193 esetben történt helyszíni figyelmeztetés, és négy szabálysértési előkészítő eljárás indult. Egy Pest megyében, három pedig Budapesten – közölte lapunk érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság. Miközben a rendőrség továbbra is a hajléktalanokkal van elfoglalva, társadalomkutatók és orvosok is tiltakoznak a kormány új, kriminalizáló intézkedései ellen. Csaknem százötven kutató és szociális munkás ugyanis – akik a szociálpolitika, a szociológia, a politológia, a szociálpszichológia, a jogi és más társadalomtudományi területen dolgoznak – nyílt levélben csatlakozott az ügyvédek által indított tiltakozáshoz. Leszögezték, hogy a hajléktalanság okai társadalmiak, és a jóléti kiadásokra Magyarországon az EU-s átlaghoz képest már a csatlakozáskor is kevesebb pénz jutott, ami az elmúlt években tovább csökkent. Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport tagjai pedig azt írták: „Orvosként és felelős értelmiségiként úgy érezzük, hogy meg kell szólalnunk hajléktalan honfitársaink érdekében. A szegénység, a hajléktalanság az embert érő egyik legnagyobb csapás, melyet legtöbbször családi, élethelyzeti krízis, testi és/vagy lelki betegség idéz elő és kísér. Megelőzni, segíteni, orvosolni kell, és nem kriminalizálni.” Közben az Állatmentő Sereg és további 18 civil állatvédő szervezet arra hívta fel figyelmet, hogy a törvény úgy szól: az életvitelszerű közterületen tartózkodás a „közterületen alvást, tisztálkodást, étkezést, állattartást” jelent. Ha pedig csak minden tizedik hajléktalannak van kutyája, már az is több ezer állat. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke az Inforádiónak elmondta, az új rendelet következtében országszerte több ezer kutya kerülhet be a már egyébként is túlterhelt menhelyekre, ha a hajléktalanokat szállókra kényszerítik vagy előállítják.

Londonban is tiltakoztak

Tíz londoni magyar a helyi nagykövetség előtti aszfalton töltötte a keddről szerdára virradó éjszakát – írta az Index. A jelenlévők így tiltakoztak az új hajléktalanrendelet ellen. A Momentum Mozgalom londoni alapszervezetének elnöke és az esemény szervezője, Csillag Tamás szerint az éjjel nyolc-tíz fok volt az angol fővárosban.

Csaknem nyolcszáz jogsértő teherautót és buszt találtak a magyar utakon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.24. 17:47

Fotó: police.hu
A rendőrök – egyhetes akció során – 3014 nehéz tehergépkocsit és 500 autóbuszt ellenőriztek, végül csaknem 800 jogsértést állapítottak meg – derül ki a police.hu oldalon közzétett tájékoztatásból. Mint írják, a Tispol Truck & Bus ellenőrzés során elsősorban a vezetési és pihenőidőt, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok megtartását vizsgálták. A rendőrök október 15-e és október 21-e között az ellenőrzött járművek esetében 779 alkalommal állapítottak meg jogsértést. Azonnali közlekedési korlátozást 5 nehéz tehergépkocsi esetében kellett elrendelni. Ebben a járműkategóriában vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 95 alkalommal, a jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban 148 esetben, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 78-szor kellett intézkedni. A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzése során 6 esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 62 alkalommal a jármű vezetője, illetve utasa nem használta a passzív biztonsági eszközt, illetve 206 jármű vezetője túllépte a megengedett legnagyobb sebességet. Az autóbuszok ellenőrzése során 7 jármű vezetője nem tartotta be a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályt. A vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 11 esetben, jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban két alkalommal, az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt háromszor kellett intézkedniük a rendőröknek.