Hős utca;

2018-10-25 21:30:00

Hős utca: épülhet a kerítés

Elfogadta a hírhedt Hős utcai társasház közgyűlésének önkormányzati többsége, hogy körbekerítsék az elgettósodott háztömböt. A lakók akár perre is mennének.

– Hogy nyílik az ajtó?

– Neked sehogy – felelte hetykén a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. fiatal portása, amikor a budapesti Hős utcai társasház ügyében a Vagyonkezelő Cegléd utcai telephelyén tartott közgyűlésre próbáltunk bejutni csütörtök délután. A lakástulajdonosokon és az önkormányzat képviselőin kívül még az épületbe sem engedtek be senkit addig, amíg a közgyűlés nem döntött az esemény nyilvánosságáról. A portásfiú mellett négy, erős testalkatú biztonsági őr ügyelt a rendre. Miután a társasházban az önkormányzatnak van többségi tulajdona, nem nehéz kitalálni a szavazás végeredményét: a közgyűlés a nyilvánosság kizárásával zajlott.

– Ilyenre eddig nem volt példa. Most majd kiderül, a lakók ki tudnak-e állni magukért. Kilenc hónapja ilyen helyzetekre készítjük fel őket – mondta Urbanovszky Zsuzsanna, a Hős utcai lakókat segítő Kontúr Egyesület elnöke, aki ugyancsak a telephely kapujánál található portaépületben ragadt. De nemcsak ő és a sajtó képviselői jártak így, az egyik lakót sem engedték be, mivel papíron nem ő a tulajdonos.

– Jelenleg a 16 éves unokám nevén van a lakás, de én élek ott már 56 éve! Most nem fognak beengedni? – kérdezte. Nem engedték be. Sikerrel járt volna, ha kért volna meghatalmazást az unokájától, de mivel nem tett ilyet, kénytelen volt hazamenni. – Majd a többiektől megtudom, mi történt – tette hozzá távozás közben.

A „többiek” igencsak felpaprikázott állapotban érkeztek meg. A mintegy 130 lakástulajdonos közül körülbelül húszan jöttek el a gyűlésre, ahol egyebek mellett arról kellett dönteniük, épüljön-e három méteres kerítés az elgettósodott lakótelep köré. Lapunk elsőként írta meg: a kőbányai önkormányzat tervei szerint nemcsak kerítés épülne, de 0-24 órás biztonsági szolgálat végezné a lakók és ismerőseik beléptetését. Biztonsági, bűnmegelőzési célból. Az intézkedés 131 millió forintba kerülne, és jövő év decemberéig tartana – addigra ugyanis végezni kell a lakások kiürítésével. Mint ismert, a 15/A és 15/B szám alatti társasházakat bontásra ítélték, helyükre sportkomplexum épülne. A lakók kártalanítására és a tartozások kifizetésére 2,1 milliárd forintos állami támogatást kapott a kerület.

– Majd csak engedéllyel mehessek be a saját lakásomba? Még mit nem! – háborgott az egyik lakó. Egy másik lakástulajdonos pedig úgy nyilatkozott lapunknak: teljesen feleslegesnek tartja a kerítés építését, ha hamarosan úgyis az egész épületet lerombolják. – Ezzel is csak azt akarják elérni, hogy feladjuk és apróért odaadjuk a lakásunk – mondta. Az önkormányzat korábban tett árajánlatokat, 3-3,5 millió forint értékben. A Kontúr Egyesület szerint ennyiből egyik lakó sem tudna új lakást vásárolni, többségük a hajléktalanság veszélyzónájába kerülne.   

A közgyűlésen végül – önkormányzati többséggel – elfogadták a kerítésépítésről szóló határozatot. Az Egyesület szerint ez törvénysértő volt, mivel a társasházi törvény értelmében egy ilyen költséges beruházás a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásnak számít, így egyhangú döntésre lett volna szükség az ügyben. Ha az önkormányzat nem lép vissza a határozatban foglaltak megvalósításától, a lakók perre mennek.