Elkaszálta a Tökfesztivált az érdi polgármester

Publikálás dátuma
2018.10.26 12:43

Fotó: / Németh András Péter
„Az üzenet egyértelmű: így járnak azok a civilek, akik nem értenek egyet T. Mészáros politikájával” – mondta a 20-30 érdi közgyűlési képviselője.
Egy civil szervezet vezetőinek politikai szerepvállalása miatt lehetetlenített el Érd polgármestere egy évek óta visszatérően megtartott rendezvényt: a civilek most hétvégén akartak töklámpást faragni a város főterén, de úgy néz ki, idén már nem tehetik – írja az Átlátszó. Az érdi 20-30 Egyesület kilencedik alkalommal rendezte volna meg a Tökjó Fesztivált. Azonban a portál szerint T. Mészáros András polgármester, a helyi Fidesz elnöke egy önkormányzati rendeletre hivatkozva idén úgy döntött, hogy nem támogatja a rendezvényt. Ezt azzal indokolta, hogy az egyesület az elmúlt években kirívóan magas támogatásban részesült más érdi szervezetekhez képest, „miközben politikai szerepvállalásával erősen megosztotta az érdi közvéleményt”. „Elvi álláspontom, hogy politikai tevékenységet végző, országgyűlési, helyhatósági választásokon induló, azokon jelöltet, jelölteket állító vagy azokat támogató szervezetek (pártok, egyesületek) saját erőforrásaikat használva szervezzenek eseményeket. Az adófizetők pénzét célszerűbb a valóban a köz érdekében tevékenykedő, politikai tevékenységet nem végző civil szervezetek által szervezett események támogatására fordítani” – fogalmazott T. Mészáros.

„Az üzenet egyértelmű”

A 20-30 érdi közgyűlési képviselője, Csőzik László azt mondja, az egyesület soha nem kapott pénzügyi támogatást, ám nehéz a döntésben nem politikai motivációt látni, hiszen Csőzik tavasszal az MSZP, a DK és az Együtt támogatásával indult a parlamenti választáson. A polgármester elutasító döntése miatt a Tökfesztivál többé nem városi rendezvény többé. A szervezőknek közterület-használati engedélyt kellene kérniük, és ha azt megkapták, akkor az 1390 négyzetméternyi terület használatáért több mint 1,1 millió forintot fizethetnek ki. „Az üzenet egyértelmű: így járnak azok a civilek, akik nem értenek egyet T. Mészáros politikájával” – mondta Csőzik az Átlátszónak. A Tökjó Fesztivál elmaradásáról a szervezők egy Facebook-posztban is beszámoltak, melyben azt kérték, hogy október 27-én a támogatóik hozzanak a Főtérre kifaragott tököket, amelyekben gyújtsanak mécsest. „Gyújtsunk egy kis fényt az estébe, világítsanak a tökök a Főtéren, hogy sokan lássák, ezt a fesztivált az érdiek szeretik, és szeretnék, ha részt tudnának venni rajta. Mi pedig bízunk benne, hogy jövőre módunkban lesz majd a szokott hangulatban, egy sokkal vidámabb 9. alkalom megrendezésére” – olvasható a bejegyzésben.
Az ellenzéki egyeztetések eredményéről Csőzik azt mondta: „igaz, még csak ceruzával írva, de én vagyok az egyik polgármester-jelölt Érden”. Az Átlátszó több forrásból is úgy tudja, előrehaladott állapotban van az ellenzéki pártok és civilek megállapodása arról, hogy 2019-ben minden választókerületben egyetlen jelölt induljon a Fidesz embereivel szemben.

Bringás balhé

Az Átlátszó felidézi: T. Mészáros András nagyjából tíz nappal a tavaszi választások után értesítette az Érd Körbe Egyesületet, hogy nem támogatja többé a város legnagyobb, tizenöt éves múlttal rendelkező biciklis rendezvényét. A cikk szerint az egyesület vezetőjét keményen megtámadta a polgármesteri hivatal sajtófőnöke. Arató Zsolt azt írta április 27-i közleményben, hogy „(…) az egyesület és annak – időközben aktív politikai szerepet is vállaló – vezetője kötelező járandóságnak és kiváltságnak tekinti az érdi adófizetők eddigi hozzájárulását saját rendezvényei megszervezéséhez. Ráadásul azzal fenyegeti az önkormányzatot, hogy a támogatás elmaradása esetén politikai akciókat szervez a városban.” Mint írják, az egyesület vezetője, Csengeri Attila egyik bűne ezek szerint az volt, hogy a 2018-as országgyűlési választások kampányában a civilek által indított, ám az MSZP és a Párbeszéd által jelölt Csőzik Lászlót támogatta. Csengeri, aki a 20-30 Egyesület egyik vezetője is, az április közlemény után távozott az Érd Körbe egyesület elnöki posztjáról.

Témák
Érd
2018.10.26 12:43
Frissítve: 2018.10.26 12:43

Komjáthi Imre: Azt hittem, felrobbanok!

Publikálás dátuma
2018.12.09 19:18

Fotó: /
Az MSZP alelnöke nem bán semmit, és a főnökieknél becsületesebb rendőrökről beszél. Az elemző szerint megeshet, hogy a hatalom meghátrál.
Semmit sem bántam meg, soha nem voltam jobban – jelentette ki a Népszavának Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke a szombati rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Komjáthi lapunknak leszögezte, nem tervezte meg előre akcióját. – Azt vártam, hogy a szakszervezetek részéről történik majd valami. Ugyanis az összes tüntetésre való felhívás arról szólt, hogy a Kossuth térre vonulunk majd. Erre péntek éjszaka jött a hír a lezárásról, biztos voltam benne, hogy csak azért is bemegyünk – mondta az ellenzéki politikus. Ott álltam a színpad mögött – folytatta Komjáthi -, majd megint elhangzott, hogy menjünk haza békével. – Azt hittem felrobbanok, éreztem, hogy muszáj tennem valamit. A szocialista politikus most fájdalomcsillapítókat szed, egy hétig pedig injekcióznia kell magát, hogy megelőzze a vérömleny kialakulását. – Ez nem számít, a fontos, hogy mi történik majd az útlezárásokon és a tiltakozásokon. Ha sikerült lelket öntenem a résztvevőkbe, akkor megérte az egész. Még szombat este kiadott egy közleményt a BRFK, amelyben hangsúlyozták, hogy „Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt”. – Értem a rendőrség aggályait, attól félnek, hogy külföldön is hír lesz egy ellenzéki politikus sérülése. Nem vagyok jogász, nem tudom mi a rendőri intézkedés, de az, hogy egy hatos rendőrsorfal tolja ki a tömeget a térről, szerintem annak számít – reagált Komjáthi. A politikus szerint az esetről készült felvételek azt már nem mutatták, amikor a baj történt. Komjáthi ugyanis azt állítja, az erősítésként érkező készenléti rendőrök nyomták meg erősen a tömeget és ekkor tolták rá az ő lábát is egy kőkockára. Amikor viszont szólt, hogy baj van, akkor a rendőrsor elején álló fiatalabb egyenruhások enyhítettek a nyomáson és megvárták, amíg kiemelik a tömegből. – Ők becsületesebbek voltak, mint akik ezt a közleményt kiadták – fogalmazott az ellenzéki politikus. 

Előremutató volt, hogy a szakszervezetek és a pártok közösen tüntettek, sikeres akció volt – vont mérleget a szombati tüntetésről Reiner Roland, az Integrity Lab intézet alapítója. Szerint a sikerben szerepe volt annak is, hogy egy jól megragadható rabszolgatörvény megnevezéssel fókuszálhatták a felháborodást. Az sem mellékes, hogy a parlamenti vitában az ellenzék egységesen dolgozott együtt. Látható – mondta az elemző –, hogy a Fidesz magához képest kevésbé következetesen kommunikál a törvényről, az elmúlt egy hétben úgy tűnt, hogy enyhítenek, majd, hogy szigorítanak rajta. – Ha pedig valóban jönnek további tiltakozások, útlezárás, sztrájk, akkor nem tartom kizártnak, hogy végül idén meghátrál a kormány, és legfeljebb jövőre hozza vissza a törvényt, más formában – vélekedett a szakértő.

2018.12.09 19:18
Frissítve: 2018.12.09 19:41

Viharos szél és ónos eső - cudar egy nap lesz a hétfő

Publikálás dátuma
2018.12.09 16:29

Fotó: /
Nem szépen közeleg a tél.
Hajnalban ónos eső áztathatja az ország észak-keleti részét, de ha abba marad, akkor sem lesz sok ok az örömre. Az ország északnyugati, illetve délkeleti tengelyében helyenként viharos szél nyargal, sebessége óránként mintegy 55-65 kilométer lesz, és széllökések súlyosbítják a helyzetet.
2018.12.09 16:29