támogatás;Varga Mihály;közfoglalkoztatás;

2018-10-29 07:30:00

Szabadulna a kormány a közmunkásoktól

Eleve egyre kevesebben léphetnek be, aki pedig a szerződése lejárta előtt piaci munkát szerez, külön támogatást is kaphat.

A kormány szándéka, hogy a költségvetés számára egyre inkább teherré váló közfoglalkoztatottak számát minél inkább csökkentse. Az éves finanszírozási keret visszavágásával eleve korlátozza a belépők számát, emellett különféle támogatások, juttatások révén a piac számára elfogadható tudású „dolgozókat” igyekszik elhelyezni.

A „Közfoglalkoztatásból versenyszférába” című, a jövő év végéig tartó program keretében a munkáltatókat bértámogatással és adókedvezménnyel ösztönzik, hogy közfoglalkoztatásból kikerülőket alkalmazzanak, míg a szerződésük lejárta előtt a rendszerből kilépő közmunkások elhelyezkedési juttatást kaphatnak. A Pénzügyminisztérium közlése szerint eddig 12 ezren kaptak a munkabér mellett is járó elhelyezkedési juttatást, ám úgy tetszik a kormány lassúnak találja a közmunkások fogyását (augusztus végén 150 ezren voltak, 22 százalékkal kevesebben mint egy éve), mert Varga Mihály azt közölte az MTI-vel, hogy ezt a juttatást november 1-től megduplázzák. Így 46 ezer forint "bérkiegészítést" kaphat az a dolgozó, aki a közfoglalkoztatottként keresett és talált piaci munkahelyet. Ezt a bérkiegészítést annyi ideig folyósítják az így elhelyezkedő közmunkásnak, amíg a közfoglalkoztatási szerződése le nem járt volna.  

A pénzügyminiszter elmondta, a még hatékonyabb kiközvetítés érdekében a kormány külön programot is indított Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ami a foglalkoztatási osztályok átalakításával jár. Az új program kiemelt hangsúlyt helyez a munkáltatók igényeinek felmérésére, a járási és megyei hivatalok és a vállalkozások közötti hatékony kapcsolattartásra, de készségfejlesztéssel és a megfelelő állás kiválasztásában is segítik az érintetteket.  A programnak köszönhetően országos szinten akár 50 ezren is elhelyezkedhetnek az elsődleges munkaerőpiacon 2019 végéig - mondta Varga Mihály. Népszava