Előfizetés

189 emberrel a fedélzeten a tengerbe zuhant egy utasszállító Indonéziában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.29. 07:15

Fotó: RESMI MALAU / AFP
A mentőegységek továbbra sem találtak túlélőket, és félő, hogy már nem is fognak. A Lion Air légitársaság közlése szerint egy tapasztalt pilóta vezette a gépet, amit mindössze két hónapja helyeztek üzembe.
A tengerbe zuhant egy Boeing 737-es utasszállító repülőgép 189 emberrel a fedélzetén hétfőn Indonéziában – írja a BBC. Az indonéz katasztrófavédelem korábbi tájékoztatása szerint 188 személy, két pilóta, öt légiutas-kísérő, 178 felnőtt utas, két gyerek és egy csecsemő utazott a gépen. Később azonban közölték, hogy az utasszállítón 6 fős személyzet tartózkodott. A Reuters beszámolója szerint 23 kormánytisztviselő is a gépen volt. A JT 610-es belföldi járat az indonéz fővárosból, Jakartából Pankal Pinang városába tartott. Körülbelül 13 perccel felszállás után veszítették el a kapcsolatot a géppel. Korábban a pilóta engedélyt kért, hogy visszatérjen a repülőtérre. Nem adtak le vészjelzést. A mentőegységek a helyszínen vannak. Sutopo Purwo Nugroho, a katasztrófavédelem vezetője Twitteren tett közzé fotókat, melyek szerint megtalálták a tengerben a repülőgép törmelékeit és személyes holmikat.   Galériánkat a balesetről itt találja.
Később Muhammad Syaugi, az indonéziai kutatási és mentési ügynökség szóvivője arról beszélt, továbbra sem tudják, hogy vannak-e túlélők. „Reménykedünk, imádkozunk, de nem tudjuk megerősíteni” – fogalmazott az AFP-nek nyilatkozva. Azt mondta, a mentőcsapatok néhány testrészt találtak a helyszínen. Az utasok igazolványai, jogosítványai is a tengerben voltak.

Az indonéz kutató- és mentőalakulatok szóvivője, Yusuf Latief úgy nyilatkozott, feltehetően már nem is fognak túlélőket találni.

Az utasok családtagjai a jakartai repülőtéren várnak arra, hogy hírt kapjanak szeretteikről.
Az indonéz meteorológiai ügynökség szerint az időjárási viszonyok biztonságosak voltak, vagyis ez biztosan nem okozhatta a tragédiát, írja az Euronews. A hatóságok abban bíznak, hogy hamarosan sértetlen állapotban előkerül a repülő feketedoboza, ami a műszerek adatait és a pilótafülkében elhangzottakat is tartalmazza.
A Lion Air légitársaság a BBC-vel közölte: a gépet egy tapasztalt pilóta vezette, aki már több mint 6000 üzemórát repült. A Boeing 737-800-es új modellnek számít, 2016-ban kezdték el kereskedelmi céllal használni. A légitársaság közlése szerint az utasszállítót 2018-ban gyártották és augusztus 15-én helyezték üzembe. A Lion Air légitársaságot 1999-ben alapították, és 2016 óta rendelkezik az európai légtérben való repülési engedéllyel. 2013-ban a légitársaság egyik járata túlfutott a leszállópályán és a tengerbe csúszott, a balesetben senki sem sérült meg súlyosan. 
Kapcsolódó
Képek az indonéziai repülőszerencsétlenségről

Európa magaslati pontjain már hó esik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.28. 21:51
A kép illusztráció
Fotó: Sóki Tamás / MTI
Havazik az Alpokban, de egyes helyeken Spanyolországban is hó szemerkélt a 600 méteres tengerszint feletti magasságban.
Európa egyes magasabb pontjain már télies az időjárás - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap este Facebook-oldalán.Miközben Magyarországon dőlnek a hőmérsékleti rekordok és már-már "nyarat idéző" maximumok vannak, addig nem messze téliesre fordult az időjárás – írták. 
Az Alpokban sokfelé havazik, legfőképpen a déli vonulatoknál. A 2757 méteren lévő Stelvio-hágónál például már több mint 1 méter friss hó hullott. Ennél jóval alacsonyabban is havazott: az éjszaka folyamán az osztrák-olasz határon fekvő - 1370 méteren lévő - Brenner-hágón is havas a táj.     Nemcsak az Alpokban köszöntött be a tél: Franciaországban és Spanyolországban is havazott 600-700 méter tengerszint feletti magasságban - írta a meteorológiai szolgálat.
Magyarországon a hétvégén melegrekordok dőltek meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzése szerint Magyarországon kevésbé napos, inkább borús, szeles idő várható október utolsó napjaiban. Jelentősebb lehűlésre egyelőre nem kell készülni: jövő héten fagy nem várható, napközben is 20 fok körül alakulnak majd a maximumok. 

Választás Hessenben: nagyot zuhantak Merkelék és a szocdemek is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.28. 18:36
Volker Bouffier (CDU) tartományi miniszterelnök és felesége szavaz
Fotó: Boris Roessler / AFD/DPA
A két kormánypárt az exit-poll felmérés szerint több mint 10-10 százalékot vesztett támogatottságából. A nagy nyertesek a Zöldek és a bevándorlásellenes AfD. Jöhet a Jamaica-koalíció.
Este 6-kor bezártak a szavazóhelyiségek a nyugat-németországi Hessen tartományban, ahol nagy érdeklődéssel övezett tartományi választásokat tartottak. Ez lehet ugyanis az a voksolás, amivel elkezdődik a berlini nagykoalíció bomlása, sőt, Angela Merkel kancellár politikai pályafutásának végjátéka is (a választás jelentőségéről itt írtunk). A ZDF köztévé által megrendelt exit-poll kutatás szerint bekövetkezett, amitől a nagykoalícióban kormányzó CDU-ban és SPD-ben is tartottak: Merkel kereszténydemokratái maradtak ugyan a legerősebb párt, de mindössze a szavazatok 27,2 százalékát szerezték meg, ami 1966 óta a legrosszabb eredmény lenne (2013-ban még 38,3 százalék szavazott a CDU-ra). A szociáldemokraták 19,6 százalékos eredménye történelmi mélypont (öt éve 30,7 százalékon állak). A nagy nyertesek a Zöldek, akik a szavazatok 19,6 százalékát szerezhették meg, ami majdnem 8 százalékpontos növekedést jelent 2013-hoz képest. Ennél is nagyobb növekedést könyvelhet el a jobboldali populista, bevándorlásellenes AfD (Alternatíva Németországnak): a felmérés szerint a szavazatok 12,4 százalékára számíthatnak, miközben öt éve még csak 4,1 százalékot szereztek. A liberális FDP is javított valamelyest a korábbi eredményén: a ZDF által megrendelt felmérés szerint 7,8 százalékra számíthatnak. A Baloldal 6,4 százalékot szerezhetett. A felmérések szerint nehéz lesz koalíciós kormányt alakítani Wiesbadenben: jelenleg a CDU és a Zöldek kormányoznak, ez a felállás elvileg újraalakulhatna – nyilván a Zöldek nagyobb befolyásával –, de a jelenlegi állás szerint egy mandátum hiányozna a többséghez. Nem lenne többsége egy SPD-Zöldek-Baloldal felállásnak és a CDU-SPD nagykoalíciónak sem. Az egyetlen megoldásnak jelenleg az látszik, ha a CDU és a Zöldek az FDP bevonásával szövetkeznének, ezt nevezik a német politikai szlengben Jamaica.koalíciónak.