Szkripal-ügy: csak látszólag ugrottak össze az oroszok és a magyarok?

Publikálás dátuma
2018.10.29. 10:20

Fotó: Botár Gergely / AFP
Diplomáciai körökben a magyar kormány reakcióját „puha kiutasításként” könyvelték el – írja a Direkt36.
Idén tavasszal Magyarország – számos nyugati államhoz hasonlóan – úgy döntött, hogy a Nagy-Britanniában élő egykori orosz kém, Szergej Szkripal megmérgezését követően szolidaritást vállal az Egyesült Királysággal, és kiutasít egy orosz diplomatát. A Direkt36 nyomozása azonban azt derítette ki, hogy a Szkripal-ügyre adott magyar választ valójában szándékosan úgy vezényelték le, hogy az a két ország különleges kapcsolatát ne veszélyeztesse. Dokumentumok, valamint az ügyben folytatott háttérbeszélgetéseik szerint mindkét ország odafigyelt arra, hogy ne okozzon a másiknak valódi kárt, miközben a felszínen formálisan kölcsönösen elítélték egymást. A cikk szerint például egy, a Direkt36 által megszerzett diplomáciai jelentésből kiderül: az orosz külügyminisztérium biztosította a moszkvai magyar nagykövetet, hogy a magyar–orosz kapcsolatok nem fognak megromlani attól, hogy Magyarország kitiltott egy orosz diplomatát.
Szergej Szkripál, mielőtt megmérgezték volna
Fotó: AFP
Több diplomáciai forrásból pedig a portál úgy értesült: Magyarország egy olyan, a budapesti orosz nagykövetségen diplomatafedésben dolgozó GRU-st (katonai hírszerzőt) tiltott ki, akinek a kiküldetése legfeljebb pár hónapon belül amúgy is lejárt volna. Moszkva pedig cserébe egy olyan, nem kifejezetten fontos pozíciót betöltő magyar külgazdasági attasé hazaküldése mellett döntött, aki valójában már régóta ott akarta hagyni Oroszországot, és egy nyugati országba szeretett volna külszolgálatra menni. Mint írják, diplomáciai körökben a magyar kormánynak a Szkripal-ügyre adott reakcióját „puha kiutasításként” könyvelték el, amivel Budapest egyszerre próbált kedvére tenni az EU/NATO-közösségnek, de közben Oroszországnak sem akart kárt okozni. Egy általuk megszerzett diplomáciai jelentés is arra utal, nem volt szó a két ország között valódi konfliktusról. A külügyi tárca egyik magas rangú tisztviselője szerint tévedés azt gondolni, hogy Magyarország csak megjátszotta volna a kitiltást. A névtelenséget kérő tisztviselő szerint a magyar kormánynak már csak azért is fontos volt, hogy lépést tegyenek a Szkripal-ügyben, mert a kormányzó brit konzervatívok szoros szövetségesei Orbánnak. Egy külföldi diplomata is megjegyezte, „nem Magyarország volt a legrosszabb” a Szkripal-ügy kezelésében, hiszen nyolc másik EU-tagállam (Ausztria, Bulgária, Ciprus, Luxembourg, Málta, Portugália, Szlovákia és Szlovénia) egyáltalán semmiféle intézkedésre nem volt hajlandó orosz diplomaták ellen. Több brit kormányzati forrás elmondása alapján pedig London is tudta, hogy a magyarok milyen módon intézték a saját kitiltásukat. A briteknek azonban végső soron elég volt az, hogy egy orosz diplomata kiutasítása formálisan megtörtént, és az ügy magyar kommunikációja is megfelelt számukra. A cikkben arról is szó van, hogy az oroszok sokkal agresszívebben léptek fel más országok ellen, melyek szintén kitiltottak diplomatákat Európából. A teljes írás a 444.hu-n olvasható.
Szerző
Fotó: AFP

Képek az indonéziai repülőszerencsétlenségről

A tengerbe zuhant egy Boeing 737-es utasszállító repülőgép, a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint két pilóta, öt légiutas-kísérő, 178 felnőtt utas, két gyerek és egy csecsemő utazott a gépen.

Szerző

Megosztás

Szlovák újságíró-gyilkosság – Magyar férfitól vehették a gyilkos fegyvert

Publikálás dátuma
2018.10.29. 08:56

Fotó: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / AFP
A hvg.hu a nyomozási határozatra hivatkozva azt írja, egy zebegényi és egy Kecskeméten élő személy is a szlovák hatóságok látókörébe került.
A Kuciak-gyilkosság egyik letartóztatott vádlottjának vallomása alapján a Pest megyei Zebegényben élő K. L.-től származhatott az a fegyver, amellyel megölték a szlovák újságírót és barátnőjét – írja a hvg.hu a birtokába került európai nyomozási határozat alapján. A dokumentum szerint a vádlott vallomásán túl különféle „telekommunikációs adatok” is arra utalnak, hogy a magyar férfinak köze volt az orgyilkosok által használt fegyverhez. A cikk szerint K. L.-ről azt feltételezik, hogy ő adta el 3000 euróért azt a pisztolyt, amivel megölték a párt, a fegyvert személyesen adhatta át Sz. Tamásnak, aki a gyanú szerint végül meg is húzta a ravaszt. A szlovák hatóságok lenyomozták, ahogy K. L. és Sz. Tamás telefonált egymással, szerintük azért, hogy a fegyvervásárlás részleteit egyeztessék. A fegyver beszerzéséhez a szlovák nyomozók szerint egy másik magyar állampolgárnak, a Kecskeméten élő K. I. R.-nek is köze lehetett, ő a mobiljának adatai alapján került képbe, mert gyanús lett, ahogyan Kuciak megölésének időpontjában, illetve azt közvetlenül megelőzően K. L.-lel egymásnak telefonáltak – teszik hozzá. A portál azt írja, mivel az országhatáron túlra vezettek a szálak, a szlovák hatóságok bevonták a magyar rendőrséget további bizonyítékok felkutatása érdekében. Ebben pontosan meghatározták, hogy a két férfihez köthető milyen helyszíneken kérik házkutatások, lefoglalások végrehajtását a magyar kollégáiktól. Mindez az ügyre rálátó, névtelenséget kérő forrásuk szerint meg is valósult a nyomozási határozatnak megfelelően: a magyar rendőrség október 25-én végrehajtotta az intézkedéseket. A két magyar férfit információik szerint hosszú órákon keresztül hallgatták ki. Mivel azonban a magyar büntetőjogi szabályok alapján egyelőre nem gyanúsították meg őket, tanúnak minősülnek, ezért utána mindketten szabadon hazamehettek. A cikk szerint a dokumentumból az is kiderül, hogy az ügy felgöngyölítésébe már szeptembertől besegítettek a magyar hatóságok.
Szerző
Frissítve: 2018.10.29. 09:00