Előfizetés

Nem érzi magát bűnösnek a tizenegy embert kivégző pittsburghi mészáros

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.01. 17:16
Robert Bowers, a 11 ember meggyilkoló pittsburghi támadó
Fotó: AFP
Robert Bowers tudja, mivel vádolják, csak éppen tettét nem tartja bűnnek. Abban hisz, amit a magyar kormány is sugall: az Egyesült Államokba tartó menekültkaravánt Soros György emberei indították – Bowers ezért viszont amerikai zsidókon akart bosszút állni.
Nem vallotta bűnösnek magát csütörtöki bírósági meghallgatásán az az amerikai férfi, aki október 27-én 11 embert megölt az Élet Fája nevű pittsburghi zsinagógában.    A 46 éves Robert Bowers keveset beszélt pittsburghi bíróságon, csak annyit mondott: megértette, hogy mivel vádolják és akár halálbüntetést is kaphat, majd közölte, nem érzi magát bűnösnek. Mivel a támadás során tűzharcba keveredett a rendőrökkel és megsebesült, tolószékben, bekötött karral jelent meg a bíróságon. 
AZ Élet Fája nevű pittsburghi zsinagógában elkövetett támadást az amerikai hatóságok az Egyesül Államok története legsúlyosabb antiszemita merényletének nevezték. Bowers elég egyértelművé tette: azt akarta, hogy minden zsidó haljon meg.

Donald Trump elnök és a first lady, Melania Trump kedden Pittsburghbe látogatott, lerótta kegyeletét a zsinagógában, és felkereste a kórházban a sebesülteket is. Az elnök kíséretében volt a lánya, Ivanka, a veje és tanácsadója, Jared Kushner és Steve Mnuchin pénzügyminiszter is -írja az MTI.

Konteóból mészárlás

Mint az Index emlékeztet rá, pontosan tudható, hogy az antiszemita Bowersnél a Soros György háttérmunkájáról terjedő szélsőjobbos konspirációs teória (konteó) volt az utolsó csepp a pohárban: az amerikai republikánusok között elterjedt, hogy a Hondurasból Mexikón keresztül az Egyesült Államok felé tartó menekültsereget valójában Soros emberei bujtották fel a venezuelai kormánnyal együttműködve – a cél pedig az, hogy a bevándorlók minél nagyobb káoszt okozzanak az Egyesült Államokban, még a november 6-i félidős választások előtt. A republikánus sajtó által emlegetett Soros-karaván vagy Soros-expressz szófordulat tökéletesen illet a magyar kormány gyűlöletpropagandájába is, így hamarosan már Hollik István és Németh Szilárd is előszeretettel ismételgette ezeket sajtótájékoztatóikon.  Bowers őszintén hitt a feltételezett összeesküvésben: az Amerikára nehezedő migrációs nyomást egy zsidó háttérhatalom aknamunkájának tartotta – a vérontás előtti utolsó posztja is azt vizionálja, hogy zsidó szervezetek (konkrétan a Hebrew Immigrant Aid Society) támogatják a migrációt – mindezt pedig egy amerikai zsidó közösségen akarta megtorolni. Pennsylvania államban van halálbüntetés – 1990 óta méreginjekcióval hajtják végre – de 2015-ben a kormányzó moratóriumot hirdetett a végrehajtására. Bowersre tehát kiszabhatják a legsúlyosabb büntetést, de feltehetően végzik ki – hacsak nem lesz később egy olyan kormányzója az államnak, aki meggondolja magát a mészáros kedvéért.

Hatalmas amerikai lőszerszállítmány érkezett Európába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.01. 16:18

Fotó: LUCAS JACKSON / AFP
Legalább száz konténernyi amerikai lőszert hoztak a német Ramstein légi támaszpontra, utoljára koszovói háború idején szállított ilyen mennyiségű hadianyagot a kontinensre az amerikai haderő.
Október közepén akkora méretű amerikai lőszerszállítmány érkezett Európába, melyre már hosszú évek óta nem volt példa: a nagyjából száz konténernyi lőszert a német Ramstein légi támasztpontra szállították. Biztonsági okokból a szállítmány pontos összetételét nem hozták nyilvánosságra – írja az Airforce Time cikkét szemléző 444.hu.
Az Európában állomásozó amerikai csapatok vezetői csak annyit árultak el, hogy a XXI. században ekkora léptékű amerikai szállítmány még nem érkezett a kontinensre, utoljára 1999-ben, a Jugoszlávia ellen indított támadások idején érkezett ehhez mérhető lőszerszállítmány - akkor a NATO-erők ebből a készletből két hónapig bombázták a szerb hadsereg állásait, hogy megakadályozzák a további etnikai tisztogatásokat.  
Az amerikai katonai vezetők szerint a most érkezett lőszerrel többek között a NATO elrettentésre épülő projektjeit támogatják majd: Washington 2014-ben, a Krím elfoglalása után hívta életre az Oroszországot elrettenteni hivatott programját, az European Deterrence Initiative nevű kezdeményezést, és ennek része, hogy az amerikaiak lőszert, üzemanyagot és felszereléseket táraznak be az európai kontinensen – megerősítve a hidegháború lezárása óta némileg gyengülő katonai potenciáljukat.
De az európai állomásokról oldhatják meg az Európán kívüli amerikai katonai beavatkozásoknál szükséges lőszerutánpótlás biztosítását is, például az afrikai missziók esetében. 

Oroszországban betiltották az amerikai filmet, amelyben megpuccsolják az orosz elnököt

MTI
Publikálás dátuma
2018.11.01. 16:07

Fotó: hunterkiller.movie
A hivatalos indoklás persze bürokratikus hiányosságokról szól, de feltehetően Moszkvában nem nézik szívesen, ahogy az amerikaiak mentik meg a világot a lázadó orosz hadseregtől.
Nem adott forgalmazási engedélyt az orosz kulturális minisztérium a Hunter Killer küldetés című amerikai filmre, amelyet csütörtökön mutatnának be az orosz mozik. A hollywoodi akciófilm cselekménye szerint egy amerikai tengeralattjáró megmenti az orosz elnököt, aki ellen katonái puccsot hajtottak végre, és ezzel megakadályozza a harmadik világháború kirobbanását is. A fogalmazási engedély hiányára a film forgalmazója, az orosz Megogo Distributio figyelmeztette csütörtökön a mozikat, és arra kérte őket, ideiglenesen vegyék le műsorukról az alkotást. A kulturális minisztérium sajtóosztálya csütörtök délután formai okkal magyarázta a történteket.
A tárca szerint a Megogo Distributio nem helyezett el kópiát állandó megőrzésre a Goszfilmofond állami filmalapnál, ahogy az előírásban szerepel. A minisztérium szerint a forgalmazó szeptember 24-én beadott ugyan egy merevlemezt, de azon a film műszaki minősége „nem volt megbízható”. Egy újabb kópiát október 30-án juttattak el az alaphoz, de annak nem jutott ideje az ellenőrzésre és a leltárba vételre. A Megogo Distribitio azt kifogásolta, hogy a minisztérium másfél hónapon át nem reagált a leadott anyagokra. A tárca tisztségviselői még szerdán is azzal kecsegtették a forgalmazót, hogy az engedély „aláírás alatt van”. A TASZSZ hírügynökség szerint a filmet korábban Ukrajnában is betiltották, arra hivatkozva, hogy az az orosz hadsereg erejét demonstrálja. A filmben Gerard Butler és Gary Odman mellett olyan orosz színészek is játszanak, mint Mihail Gorevoj, Jurij Kolokolnyikov, Alekszandr Gyjacsecsko és Igor Zsizsikin. Az orosz kulturális tárca januárban megakadályozta a Sztálin halála című brit-francia fekete komédia széles körben való bemutatását, mert azt orosz filmalkotók, parlamenti képviselők, valamint a kultusztárca társadalmi tanácsának tagjai kegyeletsértőnek találták, és úgy vélekedtek, hogy az orosz (szovjet) ember „alsóbbrendűségét propagálja”, méghozzá éppen a sztálingrádi győzelem 75. évfordulóján.