Módosíthatja a kormány a civiltörvényt

Publikálás dátuma
2018.11.04. 11:09

Fotó: Tóth Gergő
Az ATV értesülése szerint a javaslatból az nem látszik, hogy a Brüsszel által kifogásolt Stop Soros passzusokat is korrigálnák.
Az egyesülési jogról és a civil szervezetek támogatásáról szóló törvény módosítását tervezi a kormány – írja az atv.hu. A portál szerint a Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes által jegyzett javaslat feladatául jelöli ki – az egyesülési jog gyakorlásának a biztosítását, védelmét,  – a civil szervezetek adminisztrációjának a csökkentését, – és azt, hogy a jövőben minél több egyesület és alapítvány részesüljön egyedi miniszteri támogatásban. Mint írják, a jövőben a kormány a duplájára, 10 százalékra emelné a civil szervezetek által gyűjtött adományok után járó normatív támogatást. Költségvetési többletforrással nem számol a kormány, a rendelkezésre álló források hatékonyabb elosztását tervezik – teszik hozzá. A cikk szerint emellett az egyedi, miniszteri támogatási keretet is növelnék, hogy évente több alkalommal váljon lehetővé civil szervezetek egyedi szakmai programjainak „rugalmasabb eljárási keretek között történő támogatása”. A portál felidézi, hogy a civil világot koordináló szervezet a Nemzeti Együttműködési Alap, a testület kilenc fős Tanácsa, valamint 5 kollégium felelős a pénzek elosztásáért. A Tanácsban kilenc tagból hármat a területet felügyelő miniszter delegál, hármat választás útján a civil szervezetek, hármat pedig a Tanács esetében az Országgyűlés kormánypárti többségű illetékes szakbizottsága, a testület elnökét a miniszter nevezi ki. A Tanács elnöke a megalakulásakor a CÖF elnöke lett, a kormány melletti tüntetésekről jól ismert, a Békemenetet is szervező Csizmadia László. A szóban forgó törvénymódosító javaslat a Nemzeti Együttműködési Alapot kezelő Tanács, illetve a kollégiumok tagjainak a költségátalányát és költségtérítését is szabályozza. Eszerint a költségátalány havi összege a legkisebb munkabér fele lehet, a költségtérítés pedig nem haladhatja meg annak kétharmadát. Újdonság, hogy a kormány felhatalmazást kaphat, hogy rendeletet alkosson a nem költségvetési pénzekkel kapcsolatos kollégiumi döntési eljárási szabályokról, azaz a pénzosztási döntésekről. Szintén rendelettel szabályozhatná a kormány a Nemzeti Együttműködési Alap kezelő szervének „a jogutódlása esetén felmerülő, átadás-átvételi eljárását” is. A javaslat pontosítja a határon túli civil szervezetek definícióját is, a „más állam területén, annak jogszabályai alapján működő” civil szervezet meghatározással szeretnék kiküszöbölni a nem egyértelműen értelmezhető alapítvány és egyesület fogalmakat – teszi hozzá az atv.hu. A portál kiemeli: a javaslatból az egyelőre az nem látszik, hogy a Brüsszel által kifogásolt Stop Soros passzusokat korrigálnák. 
Szerző
Frissítve: 2018.11.04. 17:06

Félárbócra engedték a nemzeti lobogót

Publikálás dátuma
2018.11.04. 09:11

Fotó: Kovács Tamás / MTI
November 4-ét, amikor az 1956-os események áldozatairól emlékeznek meg, a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.
Katonai tiszteletadás mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelenlétében felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 62. évfordulóján, vasárnap reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A kegyelet kifejezéseként a lobogó egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon. A Parlament főlépcsője feletti erkélyek egyikén egy magyar zászló, a másikon egy fekete gyászzászló lengett. A Kossuth téri megemlékezésen közreműködött a Honvéd Díszzászlóalj, a Nemzeti Lovas Díszegység, valamint Budapest Helyőrség Zenekara.
A központi rendezvények a Rákoskeresztúri új köztemető nemzeti gyászparkjában folytatódnak, majd a Kisfogházban tartanak koszorúzást, valamint leleplezik Fónay Jenő 1956-os halálraítélt, a Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) alapítójának és örökös elnökének emléktábláját. Délután a főváros XVIII. kerületében, a Hargita téren álló 1956-os emlékműnél tartanak megemlékezést. Este a Szent István-bazilikában emlékkoncertre várják az érdeklődőket. A bazilikánál fényfestés is megidézi a mártírok emlékét. A Terror Háza Múzeumnál, a Hősök falánál egész nap gyertyagyújtással tiszteleghetnek az emlékezők az áldozatok előtt.
Fotó: MTI / Kovács Tamás
A Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál szintén egész nap protokollmentes megemlékezést tartanak. November 4-ét, amikor az 1956-os események áldozatairól emlékeznek meg, a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.
Szerző
Frissítve: 2018.11.04. 09:28

Háromezer forintot kért a szülőszobába érkezőktől egy Borsod megyei kórház

Publikálás dátuma
2018.11.04. 08:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A bíróság első fokon ötmillió forint büntetést szabott ki.
Háromezer forintot kért egy Borsod megyei kórház a szülőszobába belépő hozzátartozóktól, arra hivatkozva, hogy ennyibe kerül a védőruha – hangzott el az RTL Klub híradójában. Az Európai Roma Jogok Központja szerint a szegényebb emberek kísérői nem lehettek ott a szüléskor, amivel sérült az egyenlő bánásmódhoz való joguk. A pénzt a kórház egyik alapítványának kellett kifizetni.
„A szülő nőnek joga van arra az egészségügyi törvény szerint, hogy mellette egy kísérő legyen, akit ő választ magának a szülés alkalmával”

– mondta a csatornának Muhi Erika, az alapítvány megbízott ügyvédje.

A bíróság elsőfokú ítélete szerint a kórháznak 5 millió forint közérdekű bírságot kell az állam részére megfizetnie, és eltiltották attól, hogy ezentúl pénzért biztosítsa a védőöltözetet.
Szerző