Orbán Viktor;Guy Verhofstadt;

2018-11-06 10:57:00

Verhofstadt mozgó plakáttal szól vissza Orbánnak

Az üzenetet kedden a brüsszeli EU-negyed döntéshozóihoz próbálja eljuttatni.

– olvasható a felirat azon a mozgó plakáton, amelyet az Európai Parlament liberális frakciója készíttetett, mintegy válaszul a magyar kormány EU-ellenes kampányaira. A magyar és angol nyelvű posztert egy teherautóra rögzítették, amely kedden a brüsszeli EU-negyed döntéshozóihoz próbálja eljuttatni az üzenetet, mi szerint Orbán Viktornak csak az Unió pénze kell, és nem kér annak értékeiből. A tervek szerint a jármű megáll az Európai Bizottság és az Európai Tanács épülete előtt, felkeresi az Európai Néppárt székházát, a magyar Állandó Képviseletet valamint az Unió soros elnökségét betöltő Ausztria EU-nagykövetségét. Az akció 1500 euróba kerül, meg sem közelíti a magyar kormány plakáthadjáraianak költségét.

Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető rögtönzött sajtóértekezletet tartott a guruló molinó indulása előtt. Mint elmondta, az EU túl sokáig hallgatott, a liberális demokráciát folyamatosan támadó magyar kormányfőt, akit csak a saját és családja gazdagodása érdekel, meg kell állítani. A gépjárműre szerelt üzenet mindenkinek szól, magyaroknak és brüsszelieknek egyaránt, de elsősorban a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppártnak, amely mindeddig fedezte Orbán Viktort – fejtegette.

Kérdés azonban, hogy a mozgó plakát eljut-e Magyarországra. A Momentum politikusa, a Brüsszelben dolgozó Benedek Márton derűlátóan nyilatkozott a sajtónak, szerinte néhány napon belül a brüsszeli üzenet átlépheti a magyar határt. A jelek nem biztatóak, a liberálisok által eddig megkeresett magyar vállalkozók egyike sem vállalta, hogy egy Orbánt gúnyoló poszterrel végighajtson a magyarországi és a budapesti utakon.