Szuperligát akarnak: 220 millió eurós bevétellel kalkulálhatnának

Publikálás dátuma
2018.11.07 12:30
Napjainkban nincs rangosabb klubtrófea a Bajnokok Ligája serlegénél, a meghatározó klubok azonban ennél is többre vágynak
Fotó: AFP/
Saját Szuperligát szerveznek Európa meghatározó labdarúgócsapatai, a tervek szerint 2021-ben induló sorozat résztvevői négyszeresére növelnék jelenlegi bevételeiket.
A futballban előforduló visszaélések feltárásával foglalkozó Football Leaks nevű szervezet több hónapos nyomozás után adta át bizonyítékait a Der Spiegel című hetilapnak. Az anyagból a derült ki, hogy a Szuperliga elindításának élharcosa a Bayern München, ami azért rendkívül érdekes, mert a bajor klub elnöke, Karl-Heinz Rummenigge a vezetője az Európai Klubok Szövetségének, amelynek minden profi csapat a tagja és ez a szervezet a kisebb klubok érdekeinek képviseletét látja el a Bajnokok Ligája és Európa-liga versenykiírásának tárgyalása során.
A Szuperliga elindítása esetén a kontinens meghatározó klubjai – többek között a Bayern München, a Barcelona, a Real Madrid, a Juventus, az AC Milan vagy a Manchester United. – kiszállnának a jelenleg zajló európai kupasorozatokból és hazájuk bajnokságában sem vennének tovább részt. A mezőnyt tizennyolcasra töltenék fel, keddi, szerdai és szombati játéknapokkal. A Szuperliga lenne a sztárcsapatok bajnoksága, „minden mérkőzés rangadó” mottóval oda-vissza összesen harmincnégy fordulós alapszakaszt követné az oda-visszavágós, egyenes kieséses rájátszás a bajnoki címért.
A Szuperliga jogi hátterét Michael Gerlinger, a Bayern München ügyvédje a New York-i székhelyű Cleary Gottlieb Steen&Hamilton ügyvédi irodával közösen készítette elő. A Football Leaks birtokába került anyagokból kiderült, már megvan a belépési nyilatkozat, amit a Szuperliga résztvevőinek alá kell írni.
Az új sorozat üzleti terve szerint a résztvevők szezononként több mint 220 millió eurós bevétellel kalkulálhatnának, a szerződéseket előkészítették a közvetítési jogok értékesítéséről. A Bajnokok Ligája legjobb együttesei 50-60 millió eurót keresnek idényenként. Az amerikai ügyvédi iroda elemzést készített az új sorozat előnyeiről és hátrányairól. Az előnyök között emelte ki, hogy a Szuperligában pályára lépő csapatokat az UEFA nem tudja pénzbüntetéssel sújtani, mert a klubok csak arról nyilatkoznak a BL- és El-szezon előtt, hogy elfogadják a versenykiírást, de nem ígérnek örök hűséget. Viszont azt megteheti az UEFA, hogy a Szuperligában szereplő játékosokat, játékvezetőket eltiltja a válogatottól, illetve nem engedi be őket a saját rendezvényeire, például az Európa-bajnokságra sem. A nemzetközi szövetség (FIFA) pedig a világbajnokságról zárhatja ki a Szuperliga szereplőit. Ami nehézséget jelenthet: ha az UEFA és a FIFA nem ismeri el a Szuperligát – amit biztosra lehet venni -, akkor nem lehet futballbajnokságként működtetni. A Szuperliga ezért csak üzleti vállalkozás lehet, ahol viszont nem alkalmazhatók a sporteseményekre érvényes átigazolási szabályok. A játékosokat szabad munkavállalónak kell tekinteni, akik átigazolási díj fizetése nélkül elvileg annyiszor válthatnak klubot, ahányszor akarnak, ami komolytalanná teheti a sorozatot. Ez egy olyan megoldásra váró kulcskérdés, amelynek rendezése nélkül nem indítható el az új liga.
A ZDF német állami televízió megkérdezte Rummeniggét: tényleg kiszáll a Bayern München a Bundesligából a Szuperliga miatt? A sportvezető azt mondta, amíg ő a bajor klub elnöke, addig erre nem kerül sor. Azt nem tette hozzá, hogy a mandátuma 2019-ben lejár.

A biztos résztvevők névsora

Az alábbi tizenhat együttes lenne biztos résztvevője az új sorozatnak, ha tényleg elindul: Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Bayern München, Dortmund, Juventus, Milan, Internazionale, AS Roma, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Liverpool, PSG, Marseille. Később döntenének arról, kiket kérnek még fel a részvételre, az még kérdéses, hogy lesz-e másodosztály is, kiesőkkel, feljutókkal. A Football Leaks bizonyítékai szerint a résztvevők elszántak, és végig akarják vinni ezt a projektet. Az első, 2016-os titkos londoni találkozóról a The Sun című bulvárlapban megjelentek fényképek, másodszor Budapesten egyeztettek a klubok a Szuperligáról.

2018.11.07 12:30
Frissítve: 2018.11.07 12:30

Vendéglátóként hibátlanul a Rossi-érában

Publikálás dátuma
2018.11.15 22:51

Fotó: / Molnár Ádám
A nemzeti csapatban először eredményes Willi Orbán és Szalai Ádám góljaival Magyarország 2-0-ra legyőzte Észtországot csütörtökön Budapesten, Nemzetek Ligája-meccsen.
Kádár Tamás lesz a csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs és Szalai Ádám is kimarad? – találgatta mindenki a mérkőzés napján, miután délelőtt a Magyar Labdarúgó-szövetség a Twitter-csatornáján a 12-es és a 4-es mezt ábrázoló kép kíséretében közölte: a nemzeti tizenegy hagyományos hazai összeállításában fogadja az észteket. A négyes Kádár száma, azon a trikón hevert a kapitányi karszalag is – az elméletek gyártását éppen ez indította el, hiszen a gárda olasz edzőpárosa, Marco Rossi és a korábbi viselkedése miatt egy mérkőzésről eltiltott szakembert a kispadnál „helyettesítő” másodedző, Cosimo Inguscio a héten többször is elmondta: ha kezd, Dzsudzsák lesz a kapitány, ha nem, akkor pedig Szalai.
Végül Szalai viselhette a szalagot, a Rossi által mostanáig mellőzött, sokáig csapat nélkül tengődő, végül szeptemberben az arab emírségekbeli Al-Ittihad Kalbához szerződő Dzsudzsák viszont tényleg kimaradt a kezdőcsapatból, csakúgy, mint a Groupama Aréna C szektorában található Madocsa-feliratú zászló mögött helyet foglalók legnagyobb bánatára Böde Dániel, akit a névsorolvasásnál azért így is üdvrivalgás fogadott. A kapuban Király Gábor visszavonulása óta először nem Gulácsi Péter kezdett: a telki edzőközpontból szerdán betegség miatt távozó kapuvédő helyére Dibusz Dénes került.
Vegyes kép fogadta a csapatokat: a két kapu mögötti „mag”, azaz az ultrák és a gyermekek lelkesedése határtalan volt, az oldallelátós közönség egy része viszont feltűnően otthon maradt. Körülbelül 8000-en lehettek, persze, egy győzelem után feltehetően többen lennének vasárnap, amikor Finnországot fogadja az együttes.
Nos, a csapat egy félidő alatt sokat tett azért, hogy legközelebb nagyobb közönsége legyen: a 8. minutumban egy szöglet utáni fejessel a harmadik válogatottsága alkalmával először eredményes Willi Orbán szerzett vezetést a válogatottnak, amely az első 45 perc során több helyzetet kialakítva gólra törőbben játszott, mint ellenfele. Amint az hazai pályán elvárható egy alacsonyabban jegyzett rivális ellen.
A térfélcserét követően először a 65. percben hördült fel a közönség, Nagy Dominik helyére akkor állt be Dzsudzsák, akit a szurkolók barátságosan fogadtak. Néggyel később Szalai eldöntötte a három pont sorsát (a támadó Orbánhoz hasonlóan fejjel volt eredményes), így aztán a 75. percben elégedetten hagyhatta el a pályát – átadva a napokban sokat emlegetett szalagot Dzsudzsáknak.
A végén még beszaladt a pályára egy észt drukker, de a lényegen ez már nem változtatott: sikerével a vasárnapi, utolsó forduló előtt őrzi esélyét a csoport-második pozíció megszerzésére a válogatott, amely a Rossi-érában második hazai párharcát is megnyerte.

NL, C divízió, 2. csoport

Az állás 1. Finnország 5 4 0 1 5:1 12 2. Görögország 5 3 0 2 4:4 9 3. Magyarország 5 2 1 2 7:6 7 4. Észtország 5 0 1 4 3:8 1

2018.11.15 22:51

Utoljára lesz válogatott Wayne Rooney

Publikálás dátuma
2018.11.15 12:32

Fotó: AFP/ Paul Ellis
A Nemzetek Ligájában is több meccset rendeznek csütörtökön, a legkomolyabb figyelem mégis egy felkészülési mérkőzésre irányul, Stieber Zoltán klubtársa, az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságban szereplő D. C. United együttesét erősítő Wayne Rooney ugyanis Londonban, az Egyesült Államok ellen újra pályára lép az angol nemzeti együttesben. Százhuszadszor. Utoljára. 
A címeres mezt először 2003 februárjában magára öltő csatár – aki korábban kétszer volt az Everton, illetve 13 évig a Manchester United játékosa – legutóbb 2016 novemberében szerepelt a csapatban, 2017 nyarán mondta le a válogatottságot. Azóta hivatalosan nem köszöntek el a most 33 éves, Anglia színeiben rekordszámú, 53 gólt szerző futballistától, ám november 4-én az angol Labdarúgó-szövetség (FA) bejelentette, hogy az Egyesült Államok elleni, november 15-én sorra kerülő felkészülési találkozó erejéig Rooney is csatlakozik az angolok keretéhez. A drukkerek nagy örömére: az FA szóvivője kedden azt mondta, hogy mióta kiderült, hogy válogatott gólrekordere még egyszer utoljára magára ölti az angol mezt, több mint 20 ezer belépőt értékesítettek. A szövetség egyébként mintegy 60 ezer nézőt vár a találkozóra a Wembley Stadionba.
A 21 órakor kezdődő párharc egyébként nemcsak a búcsúról, hanem a jótékonyságról is szól majd, az összecsapás bevételét ugyanis Rooney alapítványának adományozzák, amely hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyermekek megsegítésével foglalkozik.

Csütörtöki futballközvetítések

Nemzetek Ligája A divízió, 2. csoport Horvátország–Spanyolország 20.45 (tv: Sport1) D divízió, 1. csoport Kazahsztán–Lettország 16.00 (tv: Sport1) Felkészülési mérkőzés Lengyelország–Csehország 18.00 (tv: Sport2)

Szerző
2018.11.15 12:32
Frissítve: 2018.11.15 12:32