Hős utca;

Így tiltakoznak a Hős utca elkeseredett lakói a kerítés ellen

Már több mint 75 Hős utcai lakó írta alá azt a Kovács Róbert polgármesternek címzett levelet, amelyben a 15 A és B épületek köré tervezett háromméteres kerítés ellen tiltakoznak - értesült a Népszava.

A levél szerint nem igaz, hogy az ott élők kérésére jön létre a biztonsági őrökkel védett beléptetőrendszer, amelyen - mint arról korábban beszámoltunk - a tervek szerint csak az igazoltan ott lakók és vendégeik mehetnének át. Belépni csak a Zách utcai kapun keresztül lehetne, ahol két biztonsági őr regisztrálja az érkezők adatait. A 131 millió forintba kerülő tervet a lakók pazarlásnak tartják, szerintük ezt az összeget inkább a lakhatásuk biztosítására kellene fordítani. A javaslatot ennek ellenére két hete a társasház közgyűlésének önkormányzati többsége elfogadta.

A helyieket segítő Kontúr Egyesület szerint a döntéshozatal törvénysértő volt, mert a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalásához a tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges. Az egyik lakót képviselő ügyvéd szerint jogsértő lenne a határozat végrehajtása, ezért az ott élők azt tervezik, hogy perelnek, ha az önkormányzat nem lép vissza a beléptetőrendszer tervétől.

- Az önök eljárása törvénybe ütköző, minden humánumot nélkülöz – üzenték levelükben a helyiek, akik arra kérik Kovács Róbertet, álljon el a kerítésépítés tervétől. A tiltakozó levelet elküldik a Belügyminisztériumnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, az UNICEF magyar bizottságának, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának, valamint az országos, a fővárosi és kőbányai roma önkormányzatnak is. 

Azt egyébként egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdik el építeni a kerítést, a házak kiürítésével viszont 2019 végéig végezni kellene. Az állam 2,1 milliárd forintot adott telep szanálására, ennek ellenére a tulajdonosok elmondása szerint mindössze 4 millió forint körüli összeget kínálnak a lakásokért. Ebből a pénzből viszont biztosan nem tudnák másik lakást venni, így a hajléktalanság fenyegeti őket.