Így tiltakoznak a Hős utca elkeseredett lakói a kerítés ellen

Publikálás dátuma
2018.11.08 07:25
Rendőrök a X. kerületi Hős utcában 2018. október 16-án
Fotó: MTI/ Mihádák Zoltán
Már több mint 75 Hős utcai lakó írta alá azt a Kovács Róbert polgármesternek címzett levelet, amelyben a 15 A és B épületek köré tervezett háromméteres kerítés ellen tiltakoznak - értesült a Népszava.

A levél szerint nem igaz, hogy az ott élők kérésére jön létre a biztonsági őrökkel védett beléptetőrendszer, amelyen - mint arról korábban beszámoltunk - a tervek szerint csak az igazoltan ott lakók és vendégeik mehetnének át. Belépni csak a Zách utcai kapun keresztül lehetne, ahol két biztonsági őr regisztrálja az érkezők adatait. A 131 millió forintba kerülő tervet a lakók pazarlásnak tartják, szerintük ezt az összeget inkább a lakhatásuk biztosítására kellene fordítani. A javaslatot ennek ellenére két hete a társasház közgyűlésének önkormányzati többsége elfogadta.

A helyieket segítő Kontúr Egyesület szerint a döntéshozatal törvénysértő volt, mert a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalásához a tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges. Az egyik lakót képviselő ügyvéd szerint jogsértő lenne a határozat végrehajtása, ezért az ott élők azt tervezik, hogy perelnek, ha az önkormányzat nem lép vissza a beléptetőrendszer tervétől.

- Az önök eljárása törvénybe ütköző, minden humánumot nélkülöz – üzenték levelükben a helyiek, akik arra kérik Kovács Róbertet, álljon el a kerítésépítés tervétől. A tiltakozó levelet elküldik a Belügyminisztériumnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, az UNICEF magyar bizottságának, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának, valamint az országos, a fővárosi és kőbányai roma önkormányzatnak is. 
Azt egyébként egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdik el építeni a kerítést, a házak kiürítésével viszont 2019 végéig végezni kellene. Az állam 2,1 milliárd forintot adott telep szanálására, ennek ellenére a tulajdonosok elmondása szerint mindössze 4 millió forint körüli összeget kínálnak a lakásokért. Ebből a pénzből viszont biztosan nem tudnák másik lakást venni, így a hajléktalanság fenyegeti őket.
Témák
Hős utca
2018.11.08 07:25
Frissítve: 2018.11.08 07:25

Tovább hallgat a kormány Gruevszkiről

Publikálás dátuma
2018.11.18 17:53

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Továbbra sem tudják az Orbán-kormány képviselői, miként kommunikáljanak a nyilvánosság előtt arról, hogy a vesztegetésért jogerősen elítélt macedón ex-miniszterelnök, Nikola Gruevszki vélhetően illegális úton és a magyar kabinet segítségével szökött Magyarországra börtönbüntetése elől. A hétvégén Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől próbálták megtudni újságírók, ki adott felhatalmazást arra magyar diplomatáknak, hogy Albániából Budapestre hozzák a politikust. Gulyás nem tudott érdemi választ adni, mindössze annyit mondott, Gruevszki ügyében már zajlik a menekültügyi eljárás. Amikor az RTL Klub újságírója felvetette, hogy amikor utaztatták Gruevszkit, még semmilyen eljárás nem folyt, a miniszter csak annyit mondott: az eljárás lezárásáig semmilyen információt nem ad. A kormánynak pedig van ideje kommunikációs stratégia kidolgozására: az Orbán Viktorral minden jel szerint jó viszonyt ápoló macedón politikus menedékkérelmének elbírálása akár hónapokig is eltarthat. A Magyar Helsinki Bizottság nemrég jogi összefoglalót közölt a Gruevszki-ügyről, amelyben azt is leírták, ha a kormány betartaná saját szabályait, Gruevszkinek – mivel érvényes úti okmányok nélkül jött Magyarországra – most nem Budapesten, hanem egy tranzitzónában lenne a helye. – Magyarország törvényt sért azzal, hogy nem adja ki Macedóniának a jogerősen elítélt egykori miniszterelnöküket, akinek magyar diplomaták segíthettek eljutni Magyarországra – jelentette ki vasárnap a Párbeszéd szóvivője. Barabás Richárd szerint ezért a magyar külügyminiszternek, Szijjártó Péternek le kellene mondania. – A külföldi sajtóból lehet tudni, hogy a magyar nagykövetségek, a tiranai és a montenegrói nagykövetségek munkatársai aktívan részt vettek Gruevszki szöktetésében, és aktívan hozzájárultak, hogy ez az illegális migráns egyébként törvénytelen módon kerüljön Magyarország területére megsértve a magyar törvényeket, és megsértve a déli határzárat is – fogalmazott. Mindeközben a Fideszhez közeli médiacégek Macedóniában próbálják támogatni a Gruevszki nevéhez köthető VMRO-DPMNE pártot. A hvg.hu arról írt: a magyar kormányhoz közeli médiacégek – melyek mögött Schatz Péter, a Szlovéniában is jelen lévő Ripost egyik társtulajdonosa, illetve Adamik Ágnes, a Magyar Televízió egykori vezető munkatársa áll – tavaly jelentek meg az országban, s napi- és hetilapokból, internetes oldalakból és egy tévéállomásból álló médiabirodalmat építettek ki.
Szerző
2018.11.18 17:53

Ön mit tippelt? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.11.18 16:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 8 (nyolc) 21 (huszonegy) 26 (huszonhat) 30 (harminc) 39 (harminckilenc) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 331 350; a 4 találatos szelvényekre 7055; a 3 találatos szelvényekre 1710 forintot fizetnek.
2018.11.18 16:46