Így tiltakoznak a Hős utca elkeseredett lakói a kerítés ellen

Publikálás dátuma
2018.11.08 07:25
Rendőrök a X. kerületi Hős utcában 2018. október 16-án
Fotó: MTI/ Mihádák Zoltán
Már több mint 75 Hős utcai lakó írta alá azt a Kovács Róbert polgármesternek címzett levelet, amelyben a 15 A és B épületek köré tervezett háromméteres kerítés ellen tiltakoznak - értesült a Népszava.

A levél szerint nem igaz, hogy az ott élők kérésére jön létre a biztonsági őrökkel védett beléptetőrendszer, amelyen - mint arról korábban beszámoltunk - a tervek szerint csak az igazoltan ott lakók és vendégeik mehetnének át. Belépni csak a Zách utcai kapun keresztül lehetne, ahol két biztonsági őr regisztrálja az érkezők adatait. A 131 millió forintba kerülő tervet a lakók pazarlásnak tartják, szerintük ezt az összeget inkább a lakhatásuk biztosítására kellene fordítani. A javaslatot ennek ellenére két hete a társasház közgyűlésének önkormányzati többsége elfogadta.

A helyieket segítő Kontúr Egyesület szerint a döntéshozatal törvénysértő volt, mert a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalásához a tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges. Az egyik lakót képviselő ügyvéd szerint jogsértő lenne a határozat végrehajtása, ezért az ott élők azt tervezik, hogy perelnek, ha az önkormányzat nem lép vissza a beléptetőrendszer tervétől.

- Az önök eljárása törvénybe ütköző, minden humánumot nélkülöz – üzenték levelükben a helyiek, akik arra kérik Kovács Róbertet, álljon el a kerítésépítés tervétől. A tiltakozó levelet elküldik a Belügyminisztériumnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, az UNICEF magyar bizottságának, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának, valamint az országos, a fővárosi és kőbányai roma önkormányzatnak is. 
Azt egyébként egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdik el építeni a kerítést, a házak kiürítésével viszont 2019 végéig végezni kellene. Az állam 2,1 milliárd forintot adott telep szanálására, ennek ellenére a tulajdonosok elmondása szerint mindössze 4 millió forint körüli összeget kínálnak a lakásokért. Ebből a pénzből viszont biztosan nem tudnák másik lakást venni, így a hajléktalanság fenyegeti őket.
Témák
Hős utca
2018.11.08 07:25
Frissítve: 2018.11.08 07:25

A Szabadság híd a budapesti demokraták jelképe

Publikálás dátuma
2018.11.18 00:02

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Budapest akkor lehet szabad és virágzó város, ha főpolgármester nem a Fidesz-elnökével köt paktumot, hanem az emberekkel állapodik meg.
Fáklyagyújtással és felvonulással emlékezett Budapest 145 évvel ezelőtti egyesítésére az MSZP és a Párbeszéd a Szabadság híd pesti hídfőjénél szombat este. Budapest úgy mondja el 145 éves történelmét, hogy a jövő nemzedékeinek követendő példát mutat és intő példát is nyújt: minek nem szabad megtörténnie, hangsúlyozta Molnár Zsolt. Az MSZP budapesti elnöke arra kérte a résztvevőket, vegyék kezükbe a város sorsát, formálják a jövőt, egyesítsék Budapest szabadságszerető választópolgárait az önkormányzati választás és az azt megelőző "iránymutató" budapesti előválasztás közeledtével. "Budapest demokratái egyesüljenek, és a Szabadság híd legyen a jelképe annak, ami összetart mindnyájunkat!" - adott még egy szimbólumot az MSZP kék szívéhez (lásd: az uniós választások logója) Molnár Zsolt. A Szabadság híd azt szimbolizálja, hogy Budapest lakóit a szabadság köti össze, bontotta ki a "híd-hasonlatot" Karácsony Gergely. A Párbeszéd társelnöke szerint mindannyian, akik Budapesten élünk - pestiek, budaiak, óbudaiak, férfiak és nők, autóval vagy kerékpárral közlekedők, idősebbek és fiatalabbak, panelban lakók vagy épp a kertvárosban élők - ennek a városnak a polgárai vagyunk, és megvan a szabadságunk ahhoz, hogy a várost olyan irányba fejlesszük, amerre mi szeretnénk. Éppen ezért, mutatta fel a jövő őszi önkormányzati választás tétjét karácsony, az a tét, hogy az elmúlt kilenc év centralizációja után Budapest polgárai szabad akaratukból visszaveszik-e városuk irányítását. Ehhez viszont az kell, hogy a következő főpolgármester a budapestiek főpolgármestere legyen, és ne a Fidesz elnökével (lásd: az Orbán-Tarlós-paktum), hanem a polgárokkal állapodjon meg. "Azt szeretnénk, ha Budapest "nem alamizsnát kapna a saját kormányától", hanem megkapnánk a "jogos jussunkat" abból a pénzből, amit Budapest gazdasága és lakossága befizet a költségvetésbe", tette világossá Karácsony, hogy míg délelőtt a miniszterelnök álságosan ezermilliárdos fejlesztéskeről beszélt, valójában a kormányzat Budapest minden erőforrását igyekszik kiszippantani.  És nem aprópénzről van szó, figyelmeztetett Horváth Csaba: a budapestiek naponta húszmilliárd forint adót fizetnek be az ország kasszájába, amiből alig kapnak vissza valamit. Nem csoda, hogy a főváros fejlődése megtorpant, így az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője, az itt élők tehetsége, szorgalma, áldozatos munkája kellett ahhoz, hogy Budapest a legnagyobb fővárosok sorába emelkedjen. Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester szombaton "Budapest kifosztásáról" írt alá egyezményt, kettejük szerződése "csak egy blöff" az önkormányzati választásokra. Úgy fogalmazott: Budapestnek olyan vezetője kell, hogy legyen, akinek Budapest az első. 
2018.11.18 00:02

Csak majdnem-milliárdos lehetne az, aki ezt az öt számot ikszelte

Publikálás dátuma
2018.11.17 19:40
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
850 millió forintot vihet haza, akinek malaca, pontosabban ötöse van.
És akkor a lottó eheti nyerő számai:
3;64;73;78;84
2018.11.17 19:40