Hatszor annyit költöttek a birkózó vb-re, mint öt éve

Publikálás dátuma
2018.11.07. 18:34

Fotó: Czagány Balázs / MTI
Közel 1,8 milliárd forintos közpénz támogatással teljesült be Németh Szilárd álma, miközben 2013-ban még csak valamivel több mint 300 milliót adtak a birkózó világbajnokságra. A mostani rendezvény abban is újszerű volt, hogy szakmai szövetségnek egy fillérjébe sem került.
A nemrég véget ért budapesti birkózó-világbajnokságon egy arany-, két ezüst- és egy bronzérem mellett négy ötödik helyet gyűjtöttek be a magyarok. Legutóbb 2013-ban teljesített hasonlóan jól a válogatott, akkor egy első és öt harmadik hely jutott a csapatnak. Mindkét eseményen Budapesten, a Papp László Sportarénában látta vendégül a világot a magyar szövetség.
A két világbajnokság valamiben azonban markáns eltérést mutat: • míg a 2013-as vetélkedő megrendezésére 328,7 millió forint közpént kapott a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ), • a 2018-asra 1,8 milliárdot. Hat év alatt tehát hatszorosára nőtt a közpénz mennyisége – mutatott rá cikkében a 24.hu.
Az MBSZ 2013-as közhasznúsági jelentéséből kiderül, hogy az akkor még Dr. Hegedűs Csaba által vezetett szövetség összesen 625 442 880 forint bevételből gazdálkodhatott vb-rendezés címén. • Az EMMI 290 millió forint céltámogatást adott a vb-rendezésre. • A NEFMI állta a 26,7 millió forintos jogdíjat, • míg a Fővárosi Önkormányzat is beletett 12 millió forintot a rendezésbe. • A szövetség 296 742 880 forint saját bevételt összegzett a világbajnoksággal kapcsolatban. A 2018-as közhasznúsági jelentés leadása csak jövőre esedékes és – objektív okokból – a vb részletes pénzügyi mérlege sem lehet még kész, az már látszik, hogy a Fidesz alelnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Németh Szilárd, aki 2015. január 30. óta a birkózószövetség elnöke is, másként rendezhetett világbajnokságot, mint elődje. A birkózók a 2018-as költségvetési tervükben 1 763 522 forinttal kalkuláltak, végül 2 milliárd forintos költségvetést adtak le az EMMI felé, amelyben bármily hihetetlen, de a saját forrásként nulla forintot tüntettek fel.
Holott minden idők legnagyobb létszámú világbajnokságán • a versenyzői, edzői, sportvezetői tömeg, szállásra és ellátásra napi 180 svájci frankot fizetett. • A szövetség tízezer vendégéjszakával kalkulált, • így a saját bevétel legalább 1,8 millió svájci frankra, hozzávetőleg 500 millió forintra kellett, hogy rúgjon. • Ezzel az állami és a saját bevétel aránya az 52-48 százalékról 73-27-ra módosult.
Mint a portál megjegyzi, a sportrendezvényt szervező, „nem olcsó” vállalkozások tisztességes haszna sem magyarázza meg a 2013-as és a 2018-as összköltség közti óriási különbséget. A lap egy hete a Magyar Birkózó Szövetségnek és az EMMI-nek is küldött kérdéseket. Arról érdeklődtek, melyek azok a nagyobb tételek, amelyek öt év alatt hatszorosára emelték az ugyanazon a helyszínen megrendezett, nagyságrendileg ugyanakkora verseny költségeit. Levelet írtak az UWW főtitkárának, Michel Dussonnak, akinek a párizsi világbajnokság szervezésére, annak költségeire is rálátása van. A francia sportvezetőtől azt kérdeztük, mi okból emelte meg ilyen drasztikusan az UWW a licence-díjat, illetve a francia szervezők mekkora összköltséggel rendezték a 2017-es vb-t? 
Választ a cikk megjelenéséig az EMMI-től és az UWW-től nem kaptak. A világbajnokság kommunikációs igazgatójától, Világi Pétertől is csak három bővített mondat érkezett hozzájuk:
„Az EMMI-vel kötött szerződés alapján a támogatás összegével a Magyar Birkózó Szövetségnek 2019. április 29-ig kell elszámolni az EMMI felé. Az MBSZ – mint minden szerződéses és jogszabályi kötelezettségének – ennek is eleget fog tenni. Az EMMI a beszámolót nyilvánosságra hozza, annak elfogadását követően.”

Szerző

Ihatatlan a csapvíz Szőregen

Publikálás dátuma
2018.11.07. 17:42
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
„Nem igazán tudják”, hogy mi okozza a problémát, de dolgoznak a megoldáson.
Az újszegedihez hasonlóan Szőregen is többen panaszkodnak használhatatlan minőségű csapvízre: egy lakos a Facebookon azt írta, többszöri bejelentésükre sem történt változás, egy másik hozzászóló pedig arról számolt be, hogy náluk már meleg víz sincs, mert a melegítő tele van lerakódással, havonta kell tisztítani – írja a szegedma.hu. A portálnak Berkesi Ottó, Szőreg vegyész végzettségű önkormányzati képviselője azt mondta: „nem igazán tudják”, hogy mi a probléma oka, de dolgoznak rajta.
„Beszéltem a műszaki igazgatóval, aki azt mondta, hogy nem végeztek olyan munkálatokat, aminek ez lehet a hatása. Az én pillanatnyi megítélésem vegyészként, hogy a főágak már tiszták, de a mellékágak még nem. A lakóknak nem csak a színnel és a szaggal van problémájuk, hanem alacsony nyomásról is beszélnek, ez pedig csak dugulásnál lehet”

– fogalmazott.

A képviselő hozzátette: azt kérte a szőregiektől, hogy írják meg az adataikat, mert a műszaki igazgató megígérte, hogy kimennek hozzájuk. De ez után is előfordulhat, hogy visszatér ez a probléma – mondta Berkesi.
Szerző
Témák
Szőreg víz

Kezdeményezték a Fidesz kizárását az Európai Néppártból - és kiirtották a liberális demokráciát

Publikálás dátuma
2018.11.07. 16:48
Juha Sipilae, a házigazda finn miniszterelnök és Orbán Viktor
Fotó: MARTTI KAINULAINEN
Helsinkiben ültek össze az EPP vezetői, a házigazda finn kereszténydemokraták pedig jelezték: szívesen látnák házon kívül Orbán Viktort és pártját.
Ritka, amikor egy összejövetel annyira eldurvul, hogy maga a házigazda dobja ki a neveletlen vendéget: az Európai Néppárt Helsinkiben tartott kongresszusán most valami hasonló történt. A kongresszus elején Petteri Orpo, a házigazdának számító finn párt, a Kokoomus elnöke, és egyben Finnország jelenlegi pénzügyminisztere ugyanis  bejelentette, hogy ők benne lennének egy Fidesz kizárását kezdeményező koalícióban – írja a 444.hu.
A lap emlékeztet rá, hogy a kongresszus napirendjén eleve szerepelt egy vita a Fideszről: a frakció képviselőinek nagy része megszavazta szeptemberben a Sargentini-jelentést, vagyis  
az EPP többsége úgy látja, hogy az Orbán-kormány alapjaiban veszélyezteti a jogállamiságot Magyarországon.

Ezzel együtt a fideszes képviselők továbbra is tagjai a frakciónak, és eddig nem volt szó arról, hogy a párt kizárásáról is szavazzanak.  Joseph Daul, a párt elnöke a kongresszusra készülve azt mondta, hogy szembesítik majd Orbán Viktort a problémákkal. Ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy egy párt kizárásához legalább öt országból hét párt közös kezdeményezése szükséges, hogy a folyamat egyáltalán elindulhasson. Szerda délig még egyetlen párt sem jelezte, hogy el akar indítani egy ilyen kezdeményezést. A kongresszuson döntenek arról is, hogy ki legyen a néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki székére. Két jelölt van, és az egyikük éppen a Kokoomus politikusa, Alexander Stubb, aki az egyik legélesebb kritikusa Orbán Viktor politikájának a néppárton belül. A másik jelölt Manfred Weber, a CSU politikusa, az EPP jelenlegi frakcióvezetője, aki szintén megszavazta a Sargentini-jelentést, de sokáig kifejezetten jó kapcsolatokat ápolt Orbánnal, és a Fidesz kizárása helyett a párbeszéd fontosságát szokta hangsúlyozni. A kongresszusra készülve azt mondta, hogy nyomást kell gyakorolni Orbánra, hogy tartsa be az EU alapértékeit, de a Fidesz kizárása szerinte most nem időszerű – írja a portál. 
Alexander Stubb és Manfred Weber
Fotó: HEIKKI SAUKKOMAA / AFP
A többségi álláspont az, hogy egy határozati javaslat elfogadtatásával kell pacifikálni a belső ellenzéknek számító Fideszt. Az állásfoglalást kezdeményező EPP Elnökség ebben egyebek mellett hitet tesz a liberális demokrácia értékei mellett, méltatja a civil szervezetek demokráciában betöltött szerepét, elfogadhatatlannak ítéli a többség diktatúrájára épülő igazságszolgáltatást és bírálja az európai uniós intézményeket támadó tagállami kormányokat.

A Fidesz kérésére törölték a „liberális demokrácia” kifejezést

Miközben a házigazda a Fidesz kizárásáért lobbizik, a magyar kormánypárt némi sikert is elkönyvelhet ugyanis az említett nyilatkozatból a párt kérésére épp a „liberális demokrácia”  kitétel került ki, és helyette a "kereszténydemokrácia értékei" szófordulat szerepel majd. Mindezt Deutsch Tamás mondta el a Pesti Srácok Helsinkibe küldött tudósítójának. Az ATV eközben honlapján felidézi, hogy nézett volna ki a nyilatkozat eredeti szövege: „A kereszténydemokraták a második világháború után élen jártak az európai liberális demokrácia létrehozásában, mely a zsidó-keresztény értékeken és kereszténydemokrata eszméken alapult. A liberális demokrácia a jogállamiságot, a többpártrendszert, a független médiával megtámogatott erős civil társadalmat, vallásszabadságot, szólás- és gyülekezési szabadságot hirdette. Manapság ezeket az alapértékeket és elveket példátlan kihívások érik”. Ebből a szakaszból törölték  ki a liberális demokráciát. A dokumentum a másik oldalról ugyanakkor elítéli a populizmust, a nacionalista szélsőségeket, a félreinformálást, a diszkriminációt és a jogállamiságot érő fenyegetéseket. A vasfüggöny leomlása óta ez a legnagyobb kockázat az európai szabadság és demokrácia számára. A populizmus és a nacionalizmus nem békíthető ki az alapértékekkel – deklarálják. A javaslat név szerint nem említ egyetlen pártot, a Fideszt sem, de bekezdések szólnak a civil szervezetekről, a humanitárius ügyekről, a korrupcióról, mely súlyos fenyegetés a jogállamiságra. A független igazságszolgáltatás melletti kiállással összefüggésben pedig azt írják: „Az igazságosságot nem lehet összekeverni a többség diktatúrájával”. „Attól viszont tartózkodniuk kell egyes tagállami kormányoknak, hogy hogy összeesküvés-elméleteket gyártsanak az EU-val szemben, és támadják az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet vagy az európai együttműködést” – tartalmazza a nyilatkozattervezet, de semmilyen szankcióról nincs benne szó.
Szerző
Frissítve: 2018.11.07. 17:17