A nemzetegyesítő Semjén Zsolté az aljassági különdíj: ő csinál első- és másodrendű állampolgárt a magyarokból

Publikálás dátuma
2018.11.11. 14:08
Semjén Zsolt, mellette Orbán Viktor a fővárosi Várkert Bazárban FOTÓ: Molnár Ádám
"Nevezheti-e magát „nemzetinek” egy olyan kormány, amely első- és másodrangú állampolgárokra osztja a nemzetet? Én azt állítom, hogy nem. A Fidesz-KDNP vezetői mégis ezt teszik: adminisztratív különbséget tesznek magyar és magyar", fakadt ki Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője szerint az, hogy milyen módon biztosítja a voksoláshoz való jogot a kormány, egyszerű politikai döntés kérdése.
Míg a kettő állampolgárok egy részét engedik könnyített módon levélben szavazni, addig több százezer külföldre vándorolt "hazai állampolgárt" elzárnak a lehetőségtől. "Ha pedig van fokozatosság ebben az aljasságban, akkor valószínűleg Semjén Zsolt az, aki ebben különdíjat érdemel: épp a magyarság egyesítéséért felelős kereszténydemokrata politikus ugyanis az, aki nevére veszi ezt a szégyenteljes különbségtételt", panaszolja Ujhelyi. Emlékeztetőül: a miniszterelnök-helyettes jegyzi azt a módosító javaslatot, amely a jövő májusi EP-választáson megnyitná a levélben szavazás lehetőségét azon kettős állampolgársággal bíró magyar nemzettársaink előtt, akik egyébként nem is EU-tagállamban élnek. A szocialista politikus maga is támogatja azt az európai törekvést, hogy minél több állampolgárt vonjanak be a szavazásba, minél többen vegyenek részt sorsuk alakításában. De ezt egyenlő módon, az azonos hozzáférés garanciáival lehet csak tisztességesen elérni. "Az, ahogy a Fidesz nettó szavazatszerzéstől vezérelve továbbra is megfoszt többszázezer kivándorolt fiatalt a könnyített szavazás lehetőségétől, több mint gyalázatos; arcon köpése tisztességes magyar embereknek", summáz az EP-képviselő. Hogy valóban hatalomtechnikai megfontolásokról van szó, és nem a nemzeti eszméről, azt Ujhelyi korábbi Fidesz-nyilatkozatokkal igazolja.
  • Szijjártó Péter, a Fidesz volt szóvivője (2006): A Fidesz nem kíván választójogot biztosítani a határon túli magyaroknak.
  • Répássy Róbert, korábbi igazságügyi államtitkár (2010): A Fidesz elképzeléseiben nem szerepel, hogy a kettős állampolgárság mellett szavazati jogot is adjon a határon túli magyaroknak.
  • Martonyi János volt külügyminiszter (2006): Soha nem kapcsoltuk össze a magyar állampolgárság kérdését a választójog ügyével, a két dolog nem kezelhető együtt.
Szerző

Megelégelte Volner celebkedését, perel a Jobbik

Publikálás dátuma
2018.11.11. 12:43
Volner János FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
A párt nem csak egykori alelnökét citálja bíróság elé, de azokat az orgánumokat is, amelyek átvették Volner János hazugságait.
„A Jobbik és több magánszemély is megelégelték Volner János hazudozásait, és beperlik a volt alelnököt” – deklarálta a Jobbik. És a párt nemcsak egykori alelnökére céloz, ígéri: "perek indulnak továbbá azon, magukat sajtóterméknek nevező orgánumok ellen is, akik átvették Volner hazugságait. Sajnálatos, hogy Volner János manapság a kormánymédia első számú celebjeként tetszeleg, ahelyett, hogy Novák Előd új pártjának gazdasági kabinetjét fejlesztené”. Nem véletlen, hogy a Jobbik most sokallt be: Volner két képviselő társával egyetemben a Mi Hazánk Mozgalomban politizál tovább - mandátumát pedig nem adja vissza (hasonképpen cselekszenek a vele tartók is). 
Szerző

Kövér László kitüntette Tibor atyát

Publikálás dátuma
2018.11.11. 12:28

Fotó: MTI / Országgyűlés Sajtóirodája
1956 szelleme és a kereszténység köti össze Perut Magyarországgal a házelnök szerint, aki Budapesttől 11 ezer kilométerre avatott emléktáblát és osztott kitüntetést.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc ártatlan áldozatainak emlékére állított márványtáblát avatott fel Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Limában, latin-amerikai hivatalos körútjának utolsó helyszínén - tájékoztatta a házelnök sajtóirodája vasárnap az MTI-t.
A perui parlamenti képviselők és ott élő magyarok jelenlétében tartott megemlékezésen Kövér László rámutatott, hogy Budapestet ugyan több mint 11 ezer kilométer választja el Limától, számos erős kapcsolat viszont összeköti Perut és Magyarországot.
Az erős kapcsolatok alapja pedig nem más, mint a közös nyugati keresztény kultúra.

Mint fogalmazott, 1956-ban a magyarok fegyvert ragadtak a szabadságukért az "istentelen" Szovjetunió ellen. A magyarság 1956-os szabadságharcával a perui nép szolidaritást tanúsított, részletezte a házelnök, aki szerint a peruiak a nagy földrajzi távolság ellenére lélekben közel álltak a magyarokhoz. A márványtábla erre a példaértékű barátságra emlékeztet, mondta Kövér
A nagykövetségen megtartott ünnepségen Kövér László átadta Szeles Tibor katolikus papnak az Orbán Viktor miniszterelnök által előterjesztett, majd Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkeresztet. Szeles - akit az MTI csak mint Tibor atyát említ - 2008 óta a limai német nyelvű közösség plébánosa, de a helyi magyar közösség lelki gondozását is ellátja. Mint az érdemeit soroló beszédben elhangzott, az erdélyi magyar kispapok, majd a temesvári magyar ifjúság oktatásával, a romániai, illetve most már a perui magyar közösségek lelki gondozásával valósította meg azt a szolgálatot, amit a kereszténység nemzetmegtartó szerepeként ismer el az alaptörvény.
A házelnök jelen volt a nagykövetség épületében a Perui-Magyar Kereskedelmi Kamara megalapításán, egy Székelyföldről elszármazott fiatalasszony és fiának állampolgársági eskütételén, valamint a Perui Balettintézet és a Budapesti Táncművészeti Egyetem együttműködési megállapodásának aláírásán.
Szerző