Válogatott: később számíthat a jobb pozíció

Publikálás dátuma
2018.11.14. 12:38

Fotó: Liis Treimann / MTI/AP
Az észtek és a finnek elleni mérkőzésekre készülő nemzeti tizenegy a selejtezőn kívül még a Nemzetek Ligáján keresztül is kvalifikálhatja magát a 2020-as labdarúgó Eb-re.
„A cél az itthoni két mérkőzésen a hat pont megszerzése, hogy ezáltal visszaszerezzük a szurkolók bizalmát és a támogatásukkal a későbbiekben kijussunk az Európa-bajnokságra”

 – felelte lapunk kérdésére hétfőn, Telkiben a gárda idei utolsó NL-meccsei előtt a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya, Marco Rossi. Érdeklődésünkre hasonlóképpen vélekedett a játékostársak nevében nyilatkozó Nagy Ádám is. Noha az NL B ligájába már biztosan nem juthat fel a csapat, nem árt rögzíteni, hogy a minél jobb pozíció – a csoport második helye elérhető még – és a lehető legmagasabb pontszám elérése legalább olyan fontos, mint a drukkerek és a csapat viszonyának rendezése. Hogy miért? Elmagyarázzuk.
Magyarország pillanatnyilag harmadik a Nemzetek Ligája C divíziójának 2. csoportjában, két ponttal lemaradva Görögország mögött, hárommal megelőzve a kieső helyen álló észteket (a finnek négy kör után pontveszteség nélkül elsők). Kérdésünkre reagálva Rossi és Nagy is hangsúlyozta, hogy a 4. helyezés (amely „átszállójegyet” biztosít az eggyel alacsonyabb NL-osztályba) szóba sem jöhet, ám sokan elfelejtik, hogy a gárda jelenlegi pozíciója sem életbiztosítás. Az NL versenykiírása alapján a négy csoportgyőztes feljut a magasabb ligába, a négy utolsó pedig kiesik az alacsonyabba (az A ligánál nincsen feljebb, a D-ből pedig nem lehet kiesni), de a C jelűben az eltérő méretű csoportok miatt a leggyengébb eredménysorral rendelkező harmadik helyezett is pórul jár. Jelen állás szerint ebben a rangsorban Románia, Albánia és Magyarország is 3-3 ponttal áll (a felek között a gólkülönbség rangsorol), Ciprus nullával, így a szigetország válogatottja kényszerülne osztályváltásra. Tekintve, hogy a csoportutolsók elleni eredmények nem részei a pontszámításnak, Rossi csapatának jelen állás szerint legalább pontot kell szerezni Finnország ellen, ha nem szeretne számolgatni a végén.
A hátralévő két párharc kimenetele a jövő tavasszal kezdődő kvalifikációs sorozat eredményeinek függvényében akár a 2020-as programot is befolyásolhatja.
Mint ismert, az első után 60 esztendővel, alig két év múlva sorra kerülő kontinenstorna részben hazai rendezésű lesz, az európai szövetség a kerek évforduló miatt rendhagyó módon 12 városnak, köztük a még épülő új Puskás Ferenc Stadionnal Budapestnek ítélte oda a rendezés jogát. A mezőny létszáma nem változik, ugyanúgy 24 együttes verseng majd a végső győzelemért, mint 2016-ban, de automatikusan ezúttal senki nem jut ki. A torna selejtezősorozata, melynek sorsolását december 2-án tartják Dublinban tíz csoport 55 csapatával 2019 márciusában rajtol és 2019 novemberéig tart, az öt-öt darab öt- és hatcsapatos csoportból is az első két helyezettek jutnak ki az Eb-re. További négy kvóta kiadó marad, ezeket pótselejtezők után osztják ki, itt pedig ismét előkerül a Nemzetek Ligája: a sorozat végeredménye alapján 16 csapat négy ágra kerül, az ágak győztesei pedig kvalifikálják magukat a 2020-as kontinenstornára. 
Egyszerűnek tűnik, de könnyen előfordulhat, hogy a 16 NL-csoportgyőztes közül többen a 2019-es kvalifikációs sorozaton keresztül kijutnak az Eb-re, ekkor pedig a csoportmásodikok, adott esetben akár a csoportharmadikok is helyet kaphatnak a pótselejtezőben (elsőként a helyezés a csoportban, majd a magasabb pontszám, aztán a jobb gólkülönbség rangsorol). Nem nehéz kiszámolni tehát, hogy a csütörtöki és a vasárnapi találkozóknak nagyobb tétje van, mint a szurkolók szimpátiájának visszaszerzése.

A válogatott NL-programja

2018. szeptember 8., szombat Finnország–Magyarország 1-0 2018. szeptember 11., kedd Magyarország–Görögország 2-1 2018. október 12., péntek Görögország–Magyarország 1-0 2018. október 15., hétfő Észtország–Magyarország 3-3 2018. november 15., csütörtök Magyarország–Észtország 20.45 (tv: M4 Sport) 2018. november 18., vasárnap Magyarország–Finnország 20.45 (tv: M4 Sport) Az állás 1. Finnország 4 4 0 0 5:0 12 2. Görögország 4 2 0 2 3:4 6 3. Magyarország 4 1 1 2 5:6 4 4. Észtország 4 0 1 3 3:6 1

Szerző
Frissítve: 2018.11.14. 13:27

Két világbajnok a kézilabda keretben

Publikálás dátuma
2018.11.13. 21:06

Fotó: Szalmás Péter
A júliusban junior világbajnok együttesből Háfra Noémi és Tóvizi Petra került be a magyar női kézilabda-válogatott szűkített, 18 fős keretébe, amely hétfőn kezdi a felkészülést a franciaországi Európa-bajnokságra.
Kim Rasmussen szövetségi kapitány kedden jelölte ki azokat, akikkel nekivág a november végi norvégiai Möbelringen Kupának, majd az azt követő kontinensviadalnak. Az FTC-Rail Cargo Hungaria jobbátlövőjéről, Hornyák Dóráról hétfőn derült ki, hogy gyermeket vár, így ő nem szerepel a kontinenstornán, míg az Érd beállója, Kisfaludy Anett térdsérüléssel bajlódik.
„Ami az Európa-bajnokságot illeti, az első célunk a csoportból való továbbjutás, ez ugyanis már a vb-selejtezőkre is kedvezőbb kiemelést jelent. A kontinenstorna számos játékosnak nagyszerű tapasztalatszerzési alkalom lesz, már nagyon várom, hogy megkezdjük a felkészülést” – jegyezte meg Rasmussen.
A kontinensviadal rajtjára 16 játékos nevezhető, a csoportkör során két, a középdöntő alatt újabb kettő, majd a döntő hétvégén ismét két játékos cseréjére van lehetőség.
A franciaországi Eb-n december 1-én Hollandia, 3-án Horvátország, 5-én pedig Spanyolország lesz a magyarok ellenfele Montbéliard-ban, a csoport első három helyezettje jut a Nancyban sorra kerülő középdöntőbe.

A magyar válogatott Eb-kerete

Kapusok: Bíró Blanka, Janurik Kinga, Kiss Éva. Jobbszélsők: Lukács Viktória, Orbán Adrienn . Jobbátlövők: Kiss Nikolett, Kovács Anna, Planéta Szimonetta. Irányítók: Kovacsics Anikó, Pálos-Bognár Barbara, Tóth Gabriella . Beállók: Mészáros Rea, Szabó Laura, Tóvizi Petra. Balátlövők: Háfra Noémi, Klivinyi Kinga. Balszélsők: Kazai Anita, Schatzl Nadine.

Szerző
Témák
kézilabda

Zverev játszik a magyarok ellen

Publikálás dátuma
2018.11.13. 20:06

Fotó: Glyn Kirk / AFP
Vállalja a magyar válogatott elleni februári Davis Kupa-selejtezőt Alexander Zverev, a németek teniszsztárja. A világranglista ötödik helyezettje kedden közölte, Michael Kohlmann kapitány számíthat rá Frankfurtban, de továbbjutás esetén a novemberi végjátékban már nem lép pályára Madridban.
„Játszom februárban, ez biztos. Az új kupamenetrend azonban komoly aggályokra ad okot, szerintem a döntőben a legjobbak közül csak Rafa Nadal lesz ott Madridban, ő is csak a hazai pálya miatt. A szezon végén egy megerőltető egyhetes torna szerintem rossz ötlet, a 2020-tól januárban sorra kerülő ausztráliai csapat-vb sokkal életszerűbb” – vélekedett a 21 éves Zverev, aki jelenleg a londoni ATP-világbajnokságon szerepel.
Zverev hétfőn Marin Cilicet verte két szettben, csakúgy mint a világelső Novak Djokovic az amerikai John Isnert, így egy kör után a német és szerb játékos áll az A csoport élén. A másik négyesben már lejátszották a második forduló első meccsét: Kevin Anderson esélyt sem adott Kei Nishikorinak, aki egy nappal korábban még Roger Federert verte. A svájci lapzártánk után mérte össze erejét az osztrák Dominic Thiemmel.

A vasárnapig tartó világbajnokságon a csoportok első és második helyezettjei jutnak elődöntőbe. A torna összdíjazása nyolcmillió dollár (2,2 milliárd forint).

Szerző