Előfizetés

Szemétkáosz: egy majd minden részletében rosszul működő cégdöntései ellen lényegében nincs jogorvoslat

Népszava
Publikálás dátuma
2018.11.13. 19:52
Illusztráció
Fotó: Népszava
Gyakorlatilag semmi se működik jól a hazai hulladékgazdálkodási rendszerben – foglalható össze az Index tudósítása a jövő nemzedékek szószólója, Bándi Gyula friss elemzéséről. A 2012-ben rögzített, majd 2013-ban 10 százalékkal mérsékelt helyi kukadíjak az ágazat működtetési költségeinek kevesebb mint felét fedezik – állapítja meg az anyag. A szemétszállítás ellentétes az Alaptörvény lehető legkisebb környezetszennyezésre vonatkozó előírásával. A díj szintje nem veszi figyelembe se a közszolgáltatási költségeket, se a szennyező fizet-elvet. A lerakási járulékot se a lakosságra, hanem a kukacégre terhelik, így az nem ösztönzi a szemetelés mérséklését. Bándi Gyula aggályosnak tartja a csekkek beszedésére és a bevételek szemétszállítóknak való visszaosztására két éve alapított NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Kooridnáló és Vagyonkezelő Zrt. jogi helyzetét is. A társaság azzal, hogy a hulladékcégek léte az általa kiállított „megfelelőségi véleménytől” függ, egy fajta hatóságként is fellép. Az állami társaság gazdálkodása átláthatatlan – tavalyi mérlegét június óta jogszabálysértő módon titkolja -, számlázási rendszere a visszajelzések alapján nem alkalmas a díjak biztonságos beszedésére, a hulladékcégek pedig a nekik járó bevételek rendszertelen, akadozó, hónapokat késő, esetenként teljesen elmaradó átutalására panaszkodnak. Az NHKV döntéseiben érintett felek számára a törvény ugyanakkor semmiféle jogorvoslati lehetőséget nem biztosít. Eladdig, hogy az ágazat legalapvetőbb előírásait tartalmazó, 2017-re vonatkozó Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervet (OHKT) tavaly decemberben fogadták el. Mindezek nyomán az ágazatban mára teljesen elapadtak az eszözök, gépek pótlási forrásai. A szolgáltatást tehát egyre nagyobb mértékben költségvetési pénzekből tartják fenn. Felhánytorgatja a gyakori jogszabályváltozásokat is. Az EU jelzései alapján Magyarország valószínűleg nem lesz képes teljesíteni a 2020-ig kitűzött 50 százalékos hulladékfeldolgozásiarány-célokat. Bándi Gyula javasolja az NHKV jogi helyzetének tisztázását, döntéseinek megkérdőjelezhetőségét, az OHKT tárgyév előtti elfogadását, a szakmai felvetések átgondolását és azt is, hogy ismét a közszolgáltató szedhesse be munkája ellenértékét.

Millárdok szivárognak el

Egy nyírségi családi ház a székhelye annak a se honlappal, se a telefonszámmal nem rendelkező Pepp and Cars Kft.-nek, amely tavaly nyert a kukaholdinnak hívott NHKV 7,6 milliárd forintos tartozásbehajtási pályázatán – közli a 24.hu. A társaság azóta áttekinthetetlen céghálót és szövevényes alvállalkozói hálózatot hozott létre. A lap – amely csak egy kevéssé közlékeny alvállakozót ért el – úgy véli, a tevékenységet az adóhatóság olcsóbban is végezhetné.

MSZP: kukába a kukaholdinggal

A kukaholdingot meg kell szüntetni, a felelőtlen gazdálkodásért a felelősöket el kell számoltatni, a szemétszállítás feladatát pedig vissza kell adni az önkormányzatoknak – közölte tegnap Molnár Gyula. Az NHKV egy fideszes kifizetőhely, ami húszmilliárdos veszteséget hozott össze, képtelen elszámolni, feladata ellátására alkalmatlan, amit az Alapvető Jogok Biztosa hivatala is kimondott – érvel a szocialista képviselő. Valószínűleg Balla György fideszes honatya lapunknak adott nyilatkozatára utalva kifogásolja, hogy a kormánypárt szerint viszont az ágazatban nincs szükség rendszerszintű változtatásra.

Az ízeket nem lehet levédetni az Európai Bíróság szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.13. 15:01
Illusztráció
Fotó: Pexels
A bíróság szerint annyira megfoghatatlan egy íz, hogy nem lehet azt levédetni. Az érintett azon sajnálkozik, hogy így szabadon másolhatóak az ízek és illatok.
Egy kedden hozott ítéletében az Európai Bíróság (ECJ) kimondta, az ízeket nem lehet levédetni - írja a Reuters.
Az ügy egy holland sajtkészítő vállalat keresetével indult, aki krémsajtja ízét szerette volna jogvédetté nyilváníttatni. A Levola Hengelo azért perelte konkurensét, a Smilde-t, mert az állításuk szerint lemásolta a Heksenkaas (boszorkányok sajtja) fantázianevű terméküket.
A holland bíróság az ügyben az ECJ-hez fordult, és a luxemburgi testület kimondta: egy étel íze nem tehető jogvédetté, mivel nem lehet azt pontosan és objektív szempontok szerint meghatározni. Továbbá, az íz számtalan külső tényezőtől is függ - így például az ízlelő személy ízlésétől, környezeti hatásoktól és az adott ízt hordozó étel elkészítésétől.
"Sajnálatosnak és inkorrektnek  tartjuk, hogy az ételeken és parfümökön keresztüli kreatív kifejezésmódokat nem illeti meg a jogvédelem, és akárki másolhatja azokat" - kommentálta hírt Michel Wildenborg, a Heksenkaas igazgatója.

Gyengélkedni látszik a honi autógyártás

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2018.11.13. 13:34
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Befékezett a magyar ipar, ez derül ki a KSH szeptemberi adataiból. Megjegyzendő, ez nem unikális jelenség, követtük a régiós országok - különös tekintettel Németországra - gazdasági teljesítményének lelassulását. Ugyan a munkanaphatástól megtisztított ipari termelés 2,2 százalékkal emelkedett, a nyers adat azonban 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Tavaly július óta ilyen gyenge teljesítményre nem volt példa. A befékezésből a Népszava által megkérdezett Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője arra következtet, hogy egyrészt a magyar kivitel dinamikája mérséklődött, másrészt az ipar teljesítményének a csúcsára ért. A szakember azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy az ipar egy-egy hónapjának teljesítményéből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. Ha vonalas grafikonnal ábrázolnánk a helyzetet, akkor fűrészfog-képet mutatna. A mostani második naptárhatással korrigált becslés is alátámasztja ezt, hiszen augusztushoz képest 2,1 százalékos visszaesést mutatott a kibocsátás, az eltelt kilenc hónapból ötször csökkent az ipar teljesítménye havi összehasonlításban, de a szeptemberi volt a legnagyobb mértékű. Németh Dávid így átlagosan 3 százalékos ipari növekedést prognosztizál 2018 egészére.  Ami a részleteket illeti. Egyértelmű, hogy a németországi autóeladások ütemének csökkenése kihatott a magyarországi gyárak teljesítményére is. Németh Dávid azonban nem a VW-botrányt követő új szabványok bevezetése elhúzódásának tudja be a járműgyártás visszaesését, mert álláspontja szerint a ez a gyártás ütemét nem befolyásolja - a megrendelések elmaradása annál inkább. Az új belföldi és exportrendelések jelentős mértékben eltérnek az egy évvel korábbiaktól. Az ipar teljesítményéről csak a tavalyi számok állnak rendelkezésre. Akkor a járműgyártás 2017-ben 8100 milliárd  forintot tett ki, idén 9 ezer milliárd forintra számítanak. A tavalyi teljesítményben a meghatározónak mondható közúti járműgyártás 4038 milliárd forintot képviselt. A teljes járműágazat - összesen 900 cég - termékeinek csaknem az egészét, 91,1 százalékot exportáltak. Most viszont a feldolgozóipari termelés több mint negyedét képviselő járműgyártás kibocsátása 9,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti járműalkatrész gyártásának volumene 1,8, míg a közúti gépjármű gyártásáé 17,5 százalékkal visszaesett.