Az túl kevés, hogy a kormány kifizeti a túlórát: ezt akarják a rendőrök, a tűzoltók, a börtönőrök

Publikálás dátuma
2018.11.28 06:45

Fotó: / Molnár Ádám
Az hagyján, hogy a kabinet egy képtelen helyzetből kihátrált, de az igazán fontos az, hogy a környező országokban sokkal több pénzért dolgoznak sokkal kevesebbet.
Majdnem egységes az öröm a honvédségi és rendvédelmi dolgozók körében, amiért újabb négy évig kifizethetik nekik a túlórapénzeket és nem csak szabadnapokat kaphatnak a pluszmunkáért cserébe. A parlament kedd 176 igen szavazattal, két tartózkodás mellett fogadta el a honvédelmi és rendészeti bizottság javaslatát, hogy 2022 végéig megmaradjon a lehetőség, ami jövő januártól a módosítás nélkül megszűnt volna.
A módosítást eredetileg a szocialista Harangozó Tamás, majd az LMP-s Demeter Márta javasolta, de végül – nehogy az ellenzék profitáljon az ügyből – a Kósa Lajos vezette fideszes többségű honvédelmi és rendészeti bizottság neve alatt futott az előterjesztés.  Ennél nagyobb baj az: a legtöbb érintett szakma érdekvédői nem átmeneti megoldást szerettek volna, hanem az uniós elvárásoknak megfelelő munkaidőt és béreket.
A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, Pongó Géza szerint a túlórapénzek kifizetésének tervezett megszüntetése a szakmai munka szempontjából elfogadhatatlan lett volna, hiszen azért rendelnek el túlórákat, mert nincs elég ember a feladatok elvégzésére és nem lesz a következő hónapban sem, amikor ki kellene adni a szabadnapokat. Az érdekvédők abban reménykednek, hogy négy év alatt végleges megoldás születhet, mer egy dologban biztosak: soha nem lesz annyi rendőr, mint amennyi a feladatok maradéktalan ellátásához kellene. Ráadásul, amióta a határvédelemben sok rendőr dolgozik, sokkal több túlórát kell elrendelni a déli határon, és az ország valamennyi megyéjében. A büntetés-végrehajtás szóvivője, Orosz Zoltán úgy fogalmazott, náluk örül az állomány a lépésnek, a hivatásos tűzoltók azonban inkább tisztességes bért és rövidebb munkaidőt szeretnének, mert a rendvédelmi szervek közül az ő dolgozóik töltik a legtöbb időt munkával. – Nem örülünk, hogy tovább túlórázhatnak a dolgozók – jelentette ki lapunknak Antalfi Zsolt, az Egységes Tűzoltó Szakszervezet társelnöke. Az érdekvédelmi vezető kiemelte: ma egy tíz éve náluk lévő, tűzesetekhez kivonuló tűzoltó nettó 168 ezer forintot keres és a 24/48 órás beosztás miatt többet dolgozik, mint bármelyik társszervezetben lévő kollégája. Itt tehát már a 204 órás alapmunkaidőbe is be van építve egy túlóra mennyiség, amit nem fizetnek ki pluszban. Ehhez akkor jön további túlmunka, ha nincsenek elegen a normális forgásban dolgozó másik két csapatban, márpedig most legalább 9 százalékos a létszámhiány. – Arra kellene megoldást találni, hogy kevesebbet dolgozzanak az emberek tisztességes bérért, nem pedig azért kellene ujjongani, mert pénzért túlórázhatnak – jelentette ki. Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint is csak annak lehet örülni, hogy nem vész el a túlóra elszámolása, mert ő is úgy látja, a szabadnapokat nem tudnák kiadni. Ma 36 év alatti az állomány átlagéletkora, de a 40 fölöttiek már a távozáson gondolkodnak, hiszen 60 éves korukig kellene bírniuk az erős fizikai megterhelést. Ezt jó, ha száz tűzoltóból három meg tudja csinálni, ennyi embernek pedig nem tudnak majd könnyebb munkát kínálni – hangsúlyozta. Olyan hosszú távú életpályamodell kellene, hogy akkor is lásson jövőt maga előtt a tűzoltó, ha már nem tudja ellátni a feladatát. Most a szolgálati nyugdíj szitokszó a belügyi tárgyalásokon – ezt mindkét szakszervezet vezetője hangsúlyozta, ahogy azt is, hogy a környező országok mindegyikében kisebb a munkaidő és sokkal több a pénz, a V4 országokban rajtunk kívül mindenhol működik valamilyen szolgálati nyugdíj-rendszer. A tűzoltók pesszimizmusát fokozza, hogy szakszervezeteik szerint ezen a területen sem működik érdemi egyeztetés a dolgozókat érintő kérdésekről.
2018.11.28 06:45
Frissítve: 2018.11.28 06:56

Tordai Bence feljelenti Kövér Lászlót

Publikálás dátuma
2018.12.13 15:03

Fotó: / Molnár Ádám
Az ellenzéki képviselő szerint rémhírterjesztés, hogy a házelnök puccskísérletnek nevezte a rabszolgatörvény megszavazása előtti parlamenti akciót.
"Kövér László házelnök puccskísérletről beszélt a tegnapi parlamenti események kapcsán. Én meg feljelentést teszek rémhírterjesztés miatt. Nem alkalmaztunk ugyanis erőszakot semmilyen formában, sőt, mindvégig hangsúlyoztuk: békésen, erőszakmentesen, de nagyon határozottan tiltakozunk a rabszolgatörvény átpasszírozása ellen" - közölte Facebook-oldalán Tordai Bence.
Szerinte ha valaki puccskísérlettel riogat, "vagy nem tudja, miről beszél, vagy végtelen cinizmusában felelőtlenül uszít". Tordai ezután a puccs fogalmának meghatározását közli oldalán, mintegy Kövér figyelmébe ajánlva.
Az Országgyűlés elnöke szerdán az Echo TV-nek nyilatkozott úgy az ellenzék akcióját minősítve, hogy: „Ez egyfajta puccskísérlet, egy parlamenti puccskísérlet volt”.  Az üléstermi ellenzéki tiltakozás egyik fő alakja egyébként Tordai Bence volt.
2018.12.13 15:03

Plusz 1 lóerővel gyógyítanak a Bethesdában

Publikálás dátuma
2018.12.13 15:03
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Súlyos betegek kezeléséhez két hónapja egy amerikai minilovat alkalmaz a Bethesda Gyermekkórház. A szakemberek szerint a speciális lovasterápia bámulatos hatással van a rehabilitációs és neurológiai osztályon fekvőkre. Vertigot a négy éves minilovat, valamint a segítségével alkalmazott lóterápiát csütörtökön mutatták be az újságíróknak. Velkey György főigazgató elismerte, tabut döntöttek le azzal, hogy a minilovat bevonták a terápiás foglalkozásokba. Minden élményterápia új lehetősége a gyógyulásra, azonban ezek finanszírozása nem tartozik bele az alapellátásba. A lovasterapeuta egyelőre önkéntesként jár rendszeresen a kis betegekhez, azonban a kórház szívesen vesz bármilyen támogatást, hogy olyan fejlesztő élményt biztosíthasson, ami túl van a klasszikus értelemben vett gyógyító munkán.
Dr. Hegyi Márta, gyermekneurológus szerint a mozgássérült gyermekeknél nagyon fontos, hogy a gyermek saját motivációját helyettesíti a miniló, például a lebénult kezével simogassa, vagy szagoltassa a tenyerét. A kómában fekvő gyerekeknél más hatást fejt ki a ló. Ők az újszülött szintjén vannak, így csak az egyszerű érzékeléseket tudják felfogni: anyja melege, anyatej illata, bőr érintése, ringatás élménye. A terápiás ló nyugodt szuszogása, illata, meleg orra, szőrének érintése elemi élményt jelent. A kevésbé súlyos beteg gyermekek a gyógyulni akaráshoz új lelkierő, pozitív energiát kapnak a ló közelében.” A ló állategészségügyi és higiéniai szempontból kifogástalan állapotban, speciális pottyantós zsákkal jelenik meg az adott kórházi osztályon.
Szerző
2018.12.13 15:03