A Fidesz csöppet apadt, az ellenzék hullámzik

Publikálás dátuma
2018.11.27. 18:35

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Százezer fideszes csatlakozhatott az ellenzékhez október óta.
Míg a Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum egyre erősödik, a Jobbik támogatottsága tovább csökken a választó korú népesség körében - derül ki a ZRI Závech Research legújabb, novemberi felméréséből. asdasd
A Kutyapárt és a Momentum 1-1 százalékot erősödött októberhez képest, ezzel pedig már 3 százalékponton Utóbbi még jobban áll a biztos pártválasztók körében, ahol az októberi 4 után elérte az 5 százalékot. Az LMP-nek is sikerült növelnie népszerűségét, pontosabban fogalmazva egy kicsit visszaszerzett a tőle elforduló választók tömegéből: a teljes népesség immár 3 százaléka szeret (nemrég még 2 százalék volt ez az arány).
A Jobbik kedveltsége tovább apadt, novemberben a korábbi 8 helyett már csak 7 százalékon áll. A biztos pártválasztók körében ugyanakkor megmaradt 12 százalékon. (A stagnálás jellemzi a pártból kivált Mi Hazánk Mozgalmat is: mindkét csoportban 1 százalékot tud.)
Az MSZP-t az októberhez hasonlóan novemberben is 11 százalékra mérték a biztos pártválasztók között, és 7-re az összes szavazókorú körében. A DK előbbi csoportban 1 százalékpontot vesztve 8 százalékra került, míg utóbbiban 5 százalékon áll. A Párbeszédre a biztos pártválasztóknak az októberi 2 után már csak 1 százaléka voksolna, a teljes választókorú népesség körében pedig változatlan maradt 1 százaléos népszerűsége.
A Fidesz népszerűsége a biztos pártválasztókat tekintve: az októberi 57-ről 55 százalékra esett. A teljes választókorú népességet nézve viszont megmaradt 36 százalékon. Ez azt jelenti, nagyjából 100 ezer ember fordított hátat a kormánypártnak. Ők pedig az ellenzéket erősítik: minthogy novemberben egy százalékkal csökkent a párttal nem bírók száma is, összesen 180 ezer választó csatlakozott a Fidesz-KDNP kihívóihoz.
Novemberben a választókorúak 33 százaléka nem talált magának, és a ZRI kérdésére 1 százalék nevezett meg a fent felsoroltak közt nem szereplő politikai pártot.
Szerző

Pert vesztett a Mediaworks a meghekkelt Orbán-interjú miatt kirúgott szerkesztőkkel szemben

Publikálás dátuma
2018.11.27. 18:32

Fotó: Kovalovszky Dániel
Jogerőssé vált, Mészáros Lőrinc médiavállalata több milliós kártérítést kell fizessen az elküldött dolgozóknak. Most bíróság mondta ki azt is, hogy törvénytelenül rúgtak ki alkalmazottakat.
Jogerősen is pert veszített a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mediaworks Hungary Zrt. a meghekkelt Orbán-interjú miatt kirúgott két szerkesztővel szemben – tudta meg a Magyar Hang. A Székesfehérvári Törvényszéken kedden hozott ítélet szerint törvénytelenül bocsátották el Hajnal Csillát és Klecska Ernőt a Fejér Megyei Hírlaptól. (A harmadik, Veszprémi Naplótól kirúgott Németh F. Bernadett nem perelt, de nem hagyták az út szélén: Forgács Bernadett néven később a Hajdú-bihari Napló, Észak-Magyarország és Kelet-Magyarország kiadójánál tartalomfejlesztési vezető lett). 
Hajnal Csilla, a Fejér Megyei Hírlap korábbi felelős szerkesztőjét és Klecska Ernő lapszerkesztőt 2016 decemberében bocsátották el a Fejér Megyei Hírlaptól, miután a karácsonyi számban az Orbán Viktor miniszterelnökkel készült, egyébként központi interjú helyenként más tartalommal jelent meg, mint a testvérlapokban. Valaki olyan viccesnek szánt megjegyzésekkel tűzdelte tele, amelyeket a kormányfő nem mondott. Ezért a Mediaworksnél indult belső vizsgálat után a két említett szerkesztőt kiáltották ki bűnbaknak. A Mediaworks (és ügyvédei) a munkaügyi per során ragaszkodtak ahhoz, hogy Hajnalnak és Klecskának észre kellett volna venniük a szövegben a változtatásokat. 
A Mediaworks fellebbezése után a másodfokon eljáró Székesfehérvári Törvényszéknek azt kellett eldöntenie, Hajnal és Klecska megszegte-e a kötelességét. Ugyanarra jutottak azonban, mint az első fokú bíróság: a székesfehérvári szerkesztőségében bizonyítottan az a szokás honosodott meg, hogy a központi anyagokkal a helyi szerkesztőknek nincs dolguk. A cikkeket ugyanis szerkesztve, sőt lektorálva kapták meg. Így nem volt feladatuk annak kontrollálása – hangsúlyozta Kaló Zsuzsanna tanácselnök az indoklásában. Bár a másodfokú bíróság a kártérítés összegén változtatott, az állami hirdetésekkel alaposan kitömött Mediaworks-öt az aligha vágja padlóra: Hajnal Csillának bruttó 4,2 millió forintot, míg Klecska Ernőnek 3,9 millió forintot (plusz ezek 2017. december 1-jétől érvényes késedelmi kamatait) kell megfizetnie a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló cégnek. Ezen felül a másodfokú perköltséget és a fellebbezés több mint egymilliós díját is rájuk terhelték.
A két kirúgott szerkesztő – akik különben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének korábbi elnökének, Mendrey Lászlónak a segítségével találtak ügyvédet – sérelemdíj iránti igényét a bíróság már első fokon elutasította. Ennek oka – írta meg májusban a 24.hu –, nem tudták kellőképpen bizonyítani, hogy a kirúgásukat megelőző belső vizsgálat és a meghallgatás során megalázták őket. A Mediaworksnek egyébként 15 napon belül kártalanítani kell az elbocsátott dolgozóit. Erre nincs halasztó hatálya annak, ha esetleg a 13 megyei napilapot kiadó cég a Kúriához fordul felülvizsgálatért. Erre egyébként hatvan napjuk van. Hajnal Csilla és Klecska Ernő az ítélethirdetés után a Magyar Hangnakazt mondták, nagy megkönnyebbüléssel fogadták az ítéletet, igazukban pedig mindvégig bizonyosak voltak, 
Szerző

Több zsidó él a földön, mint ahány kínai - ezt gondolja a magyarok impozáns hányada

Publikálás dátuma
2018.11.27. 18:27
FOTÓ: Vajda József
A létszám túlbecslés oka a társadalmi pszichében rejlik: minden ötödik hazánkfia előítéletes a zsidókkal szemben.
A holokauszt tragédiája lassan elhomályosodik az európai antiszemita sztereotípiák viszont nem kopnak, sőt, idézi a CNN felmérését a hvg.hu. A több mint hétezer ember bevonásával készített felmérés során Ausztriából, Franciaországból, Németországból, Nagy-Britanniából, Magyarországból, Lengyelországból és Svédországból kérdeztek meg embereket.
Minden huszadik ember nem hallott a holokausztról, függetlenül attól, hogy a második világháború alig 75 éve ért véget, és még ma is több tízezer túlélő él. Ausztriában – Hitler szülőhazájában – a fiatalok 12 százaléka nem tudott a holokausztról. Minden tizedik megkérdezett azt válaszolta, előítéletei vannak a zsidókkal szemben, Magyarországon még durvább a helyzet, hazánkban minden ötödik ember vélekedik így. A vizsgált országok közül csak Magyarországon nagyobb azoknak az embereknek az aránya, akik barátságtalanok a zsidókkal, mint akik nem. Népszerű a sokat emlegetett összeesküvés-elmélet is: Lengyelországban és Magyarországon tízből négy ember válaszolta azt, hogy a zsidóknak túl nagy a befolyása a gazdasági életben világszerte. Kiderült az is, hogy a megkérdezett magyarok több mint negyede gondolja úgy, hogy a világ népességének húsz százaléka zsidó, holott valójában mindössze a népesség 0,2 százalékát teszik ki.
Szerző
Frissítve: 2018.11.27. 19:26