A Fidesz csöppet apadt, az ellenzék hullámzik

Publikálás dátuma
2018.11.27 18:35

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Százezer fideszes csatlakozhatott az ellenzékhez október óta.
Míg a Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum egyre erősödik, a Jobbik támogatottsága tovább csökken a választó korú népesség körében - derül ki a ZRI Závech Research legújabb, novemberi felméréséből. asdasd
A Kutyapárt és a Momentum 1-1 százalékot erősödött októberhez képest, ezzel pedig már 3 százalékponton Utóbbi még jobban áll a biztos pártválasztók körében, ahol az októberi 4 után elérte az 5 százalékot. Az LMP-nek is sikerült növelnie népszerűségét, pontosabban fogalmazva egy kicsit visszaszerzett a tőle elforduló választók tömegéből: a teljes népesség immár 3 százaléka szeret (nemrég még 2 százalék volt ez az arány).
A Jobbik kedveltsége tovább apadt, novemberben a korábbi 8 helyett már csak 7 százalékon áll. A biztos pártválasztók körében ugyanakkor megmaradt 12 százalékon. (A stagnálás jellemzi a pártból kivált Mi Hazánk Mozgalmat is: mindkét csoportban 1 százalékot tud.)
Az MSZP-t az októberhez hasonlóan novemberben is 11 százalékra mérték a biztos pártválasztók között, és 7-re az összes szavazókorú körében. A DK előbbi csoportban 1 százalékpontot vesztve 8 százalékra került, míg utóbbiban 5 százalékon áll. A Párbeszédre a biztos pártválasztóknak az októberi 2 után már csak 1 százaléka voksolna, a teljes választókorú népesség körében pedig változatlan maradt 1 százaléos népszerűsége.
A Fidesz népszerűsége a biztos pártválasztókat tekintve: az októberi 57-ről 55 százalékra esett. A teljes választókorú népességet nézve viszont megmaradt 36 százalékon. Ez azt jelenti, nagyjából 100 ezer ember fordított hátat a kormánypártnak. Ők pedig az ellenzéket erősítik: minthogy novemberben egy százalékkal csökkent a párttal nem bírók száma is, összesen 180 ezer választó csatlakozott a Fidesz-KDNP kihívóihoz.
Novemberben a választókorúak 33 százaléka nem talált magának, és a ZRI kérdésére 1 százalék nevezett meg a fent felsoroltak közt nem szereplő politikai pártot.

A bíróság szerint is jogellenesen rúgtak ki egy jegyvizsgálót a MÁV-tól

Publikálás dátuma
2019.02.21 16:09
illusztráció
Fotó: MTI/ Kálmándy Ferenc
Ennek az ügynek is köze lehet ahhoz, hogy a MÁV-Start vezérigazgatóját a napokban menesztették.
Jogellenesen szüntette meg egy jegyvizsgáló munkaviszonyát a MÁV-Start - mondta ki jogerős ítéletében a bíróság. A két és fél éve húzódó üggyel kapcsolatban a VDSzSz Szolidaritás szakszervezet juttatott el közleményt szerkesztőségünkhöz, amelyben azt írják, Németh Zsolt egyedüli "bűne" az volt, hogy betartotta a szerződésében foglaltakat.

A történet még 2016 nyarán kezdődött, amikor Németh egyedüli jegyvizsgálóként nem volt hajlandó továbbítani a vonatot - lévén, hogy a MÁV-Start Zrt. Kollektív Szerződése világos leírja, kétfős személyzetnek kell a vonaton szolgálatot teljesíteni. A dolgozót ezután, ahogy a szakszervezet közleménye fogalmaz,
"a MÁV-Start Zrt. akkori vezérigazgatójának hathatós közreműködésével" azonnal menesztette a cég.
A VDSzSz Szolidaritás ugyan megpróbálta elérni Csépke Andrásnál, hogy változtasson a döntésen, és ne tegye földönfutóvá kétgyermekes tagtársukat, de ő hajthatatlan volt. Szerintük a vezérigazgató célja a vasutasok megfélemlítése, a jogaiért kiálló munkavállaló tettének megtorlása volt.

Csépkét egyébként, ahogy azt mi is megírtuk, éppen a minap mentették föl pozíciójából, a szakszervezet szerint pedig az időzítés nem is véletlen. "A MÁV-csoportra nézve vállalhatatlan ügy kétségkívül hozzájárult Csépke András napokban történt menesztéséhez" - zárul a közlemény.

"Állam az államban" - nem az orosz bank kedvezményei érdekesek, hanem a szándékai

Publikálás dátuma
2019.02.21 15:52

Fotó: AFP/ Alexei Druzhinin
Semmi szokatlan nincs abban, hogy Putyin bankja minden elképzelhető mentességet megkap a magyar államtól. A kérdés az, tényleg csupán egy bankról van-e szó.
Nem is olyan rég megjelent egy nemzetközi pénzintézet Magyarországon, ami - mint egy bizonyos alkotmányjogász jellemezte - állam az államban. A szakértő hosszan sorolta a szervezetnek "az ország szuverenitását alapvetően érintő" jellemzőit:
"Korlátlanul köthet Magyarország területén szerződéseket, és szerezhet ingó és ingatlan vagyont, amellyel szabadon rendelkezhet", továbbá "mentességet élveznek mindenfajta hatósági és bírósági eljárás alól hazánk illetékességi területén, viszont lényegében joguk van bárki ellen pert indítani. A fenti jogcselemének mindegyike természetesen mentes a magyarországi közterhek, így adó, vám és illetékfizetés alól". És - mint fogalmazott - ahogy ezt mondani szokás, ha ez sem lenne elég, "minden vagyona és követelése mentes bármilyen nemű korlátozástól, az Alap vagyona és követelései – bárhol és bárki birtokában legyenek, mentesek a kutatás, igénybevétel, foglalás, elkobzás, kisajátítás és a végrehajtási vagy törvényes zár alá vétel minden formája alól". De még ez is semmi: "irattárai teljes mértékben sérthetetlenek, így semmiféle adatszolgáltatásra nem kötelezhető".
A fentieket ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász rótta fel a Nemzetközi Valutaalapnak 2012-ben, az idézett szöveg a Helyi Témában jelent meg (az internet nem felejt). Mindez tehát nem az orosz Nemzetközi Beruházási Bankra (NBB) vonatkozik, ami pontosan ugyanezeket a kedvezményeket kapta meg az Orbán-kormánytól.
Nem szokatlan és nem rendszeridegen, hogy egy nemzetközi pénzintézet olyan mentességeket kapjon, mint amiket Magyarországon a Nemzetközi Beruházási Bank kaphat - nyilatkozta Lattmann Tamás nemzetközi jogász a Népszavának. Elméletileg jogi probléma nincs ezzel, ha a felek valóban mind részesei a nemzetközi szervezetekkel kapcsolatos Bécsi egyezménynek. (Lattman azt is megjegyezte, a Valutaalapot szintén ugyanezen az alapon illették meg mentességei.)
Ami jelen helyzetben inkább érdekes, hogy ténylegesen miért telepszik Magyarországra az orosz bank, és hogy nem pusztán egy fedőszerve lesz-e annak az Oroszországnak, melynek tavaly tavasszal száznál több kémkedéssel gyanúsított diplomatáját utasították ki világszerte, többek közt Magyarországról is. Ez még vezethet politikai problémákhoz - vélekedett a nemzetközi jogász.