Fideszes tempó: négy év, hét vezetőváltás

Publikálás dátuma
2018.11.29. 08:30
Szentesi üdülőközpont
Csak "fideszes úthengerként" emlegeti a szentesi ellenzék azt a folyamatot, amelynek során a kormánypárti többségű képviselő-testület négy év alatt hét önkormányzati intézmény vezetőjét menesztette. Utoljára Márton Máriát, a városi fürdő ügyvezetőjét hívták vissza pozíciójából, mert álláspontjuk szerint szabálytalanul pályázott a helyi üdülőközpont korszerűsítésére. A szentesi Fidesz-frakció szerint ugyanis nem vállalhatott volna anyagi kötelezettséget a beruházásra. Móra József, az MSZP-DK-Együtt-PM színeiben mandátumot szerző képviselő ugyanakkor úgy látja, mindez csak egy mondvacsinált ügy: szerinte ugyanis a fürdő vezetője vállalhat kötelezettséget, ebben még értékhatár sem köti. – A pályázat szerint 80 millió forintból újulhatnának meg a szállások, ehhez pedig mindössze 20 millió forintot kellene hozzátenni. Az egyik állami tulajdonú bank ráadásul kedvezményes hitelt biztosítana az önrészhez – mondta Móra József, aki szerint azért is érthetetlen a fideszes képviselő-testület hozzáállása, mert az önkormányzat évek óta tervezi a felújítást.
Másként látja a helyzetet viszont Rébeli-Szabó Tamás Fidesz-KDNP-s képviselő, a jogi és ügyrendi bizottság elnöke. – A költségvetési rendelet előírja, hogy a pályázatok benyújtásához testületi jóváhagyás szükséges, ami ebben az esetben nem történt meg. Magát a pályázati célt egyébként jónak látom, és a kifogásaim nem is erre irányulnak – mondta. Szerinte nincs jelentősége annak, hogy a pályázat pénzügyi terhei nem az idei költségvetést érintik. A lényeg, hogy Márton Mária jogszabálysértést követett el - hangsúlyozta.
Az ellenzéki érvek végül nem hatottak, így a 13 jelenlévő képviselőből nyolcan támogatták (a héttagú Fidesz-frakció egységesen), hogy a tulajdonosi testület visszahívja ügyvezetői posztjáról Márton Máriát. - Nem vagyok boldog, nem így képzeltem el a búcsút Szentestől. Szomorú, de azt a világot éljük, amikor a szakmai tudás nem előny – fogalmazott lapunknak a távozó ügyvezető.
Márton Mária egyébként komoly szakmai múlttal érkezett Szentesre: az elmúlt években négy pályázatot is nyert, amelyekből több mint hárommilliárd forintért korszerűsítették a dél-alföldi kisváros strandját. Egyebek mellett építettek egy új, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) által minősített ötvenméteres fedett uszodát és egy új wellness, élményfürdő részleget is.
Szerinte a gondok a 2014-es önkormányzati választások után kezdődtek, amikor a kormánypárt képviselői többségbe kerültek a helyi testületben. A vezetőnek többször is felrótták, hogy a szentesi fürdő – egyébként a hazai strandok 90-95 százalékához hasonlóan – veszteséges, és évi csaknem 70 millió forint mínuszt termel. Az önkormányzattól 110 milliós támogatást kap az intézmény, ebből az összegből kellett fizetni a hiteltartozások törlesztő-részleteit is. Az ügyvezető szerint hiába akarták jegyáremeléssel mérsékelni a veszteséget, ehhez a testületi többség nem járult hozzá.
Rébeli-Szabó ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Márton Máriának szabad keze volt a jegyárakat tekintve. Visszautasította Móra József véleményét, aki szerint a fideszes úthenger keresztül hajtott Szentesen a vezetőváltásokkal, szerinte ugyanis négy év alatt a hét visszahívás nem tekinthető soknak. Hozzátette: volt köztük nyugdíjaztatás és olyan jellegű gazdasági és szakmai ok vagy átszervezés is, amelyek miatt a tulajdonosnak lépnie kellett.
Témák
Szentes Fidesz

CEU: vihar előtti csend

Publikálás dátuma
2018.11.29. 07:30

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
„Pillanatnyilag semmilyen új információval nem rendelkezünk a CEU-val kapcsolatban” - ezt válaszolta a budapesti amerikai nagykövetség a Népszava megkeresésére. Arról érdeklődtünk, hogy volt-e bármilyen előrelépés, egyeztetés a követség közreműködésével a CEU-ügyében az utóbbi napokban, tekintettel arra, hogy szombaton lejár az a határidő, amit az intézmény vezetése adott a kormánynak az egyetem törvényes budapesti működését garantáló megállapodás aláírására. Ha nem lesz ilyen egyezség december 1.-ig, akkor a CEU megkezdi a felkészülést arra, hogy képzései nagy részét az osztrák fővárosba költöztesse. Így az „amerikai akkreditációjú mesteri és doktori programjaira jelentkező hallgatók a 2019-2020-as tanévtől az egyetem új, bécsi kampuszán fognak tanulni”.
Ennek pedig már csak azért is óráról órára nagyobb az esélye, mert Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón kérdésre válaszolva azt mondta: a december 1-jei határidő egyetlen törvényben sem szerepel, és egy megállapodás ratifikációja nem is teljesíthető addig. Ez annyiban nem meglepő, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter már két jelezte: nem tud róla, hogy a kormány bármilyen megállapodást készülne kötni az egyetemmel.
A Fidesz oktatáspolitikusai továbbra is azt mondták kérdéseinkre, hogy semmilyen információval nem rendelkeznek az ügyben, igaz, miként egyikük felhívta rá a figyelmet, az a felsőoktatási törvénymódosítás, ami az Oktatási Hivatal kizárólagos hatáskörébe helyezné a felsőoktatási intézmények engedélyezését (és amit többen úgy interpretáltak, hogy ezzel a CEU jövőjéről szóló döntést is), nem az egyetemre vonatkozik. Kósa Lajos a Népszavának adott interjújában egyébként úgy fogalmazott, a CEU költözése „blöff”, mert szerinte „a Közép-Európai-Egyetem Budapesten fog maradni. Nem végez graduális, csak posztgraduális képzést, itt van Budapest belvárosában, nem tennék nagy összeget arra, hogy elmegy”. „Nem fognak elköltözni. Nem is akarnak elköltözni, mert jól látják: Budapest jobb hely, mint Bécs” - mondta Kósa Lajos.
Ehhez képest az egyetem továbbra sem cáfolta lapunk információját, ami szerint egy hónapon belül, de a karácsonyi időszak miatt valószínűleg inkább januárban a CEU újabb szakok, minden bizonnyal jelenleg még Budapesten futó képzések akkreditációját indítja el Ausztriában az illetékes Agentur für Qualitatssicherung und Akreditierung Austriánál. Ez viszont azt jelenti, hogy a korábban jelzettnél az egyetem sokkal nagyobb része helyezheti át a működését Ausztriába.

Felállt a fideszes médiagólem

Publikálás dátuma
2018.11.29. 06:00

Fotó: Vajda József / Népszava
Példátlan koncentráció jön létre a hazai tájékoztatásban azzal, hogy a kormánypárti sajtótermékeket üzemeltető cégek zömét egy alapítványnak ajándékozták a tulajdonosok.
Példátlan helyzet, jelzők sem nagyon vannak arra, ami most történt – így minősítette lapunknak Urbán Ágnes, hogy több száz, kormánypártokhoz köthető médiumot olvasztottak egybe, ráadásul teljesen ingyen a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványban. Az átalakulásról két közleményben számoltak be az érintett cégek. Az első tájékoztatás szerint a Mészáros Lőrinchez köthető Mediaworks megvásárolta a Magyar Idők és a Karc FM kiadóját, a három megyei lapot kiadó Inform Médiát, a szintén megyei lapokat, valamint a Borsot tulajdonló Lapcom kiadót, továbbá – lapunk tulajdonosától – a Szabad Földet is megjelentető Mezőgazda Lap- és Könyvkiadót. Az ügyletnek azonban ezzel még nem volt vége, a Mediaworks és az Echo TV Zrt. ugyanis ezt követően beolvadt a Talentis Group-ba. Ezután pedig a tulajdonos, Mészáros Lőrinc az egész Talentis Group-ot odaajándékozta a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak. Az erről szóló közlemény szerint „az adományozó célja az volt, hogy hosszú távon biztosítsa a nemzeti értékek és hagyományok megőrzését, tovább erősítse a konzervatív értékszemléleten alapuló írott és elektronikus sajtó véleményformáló szerepét, valamint felajánlásával támogassa a helyi közösségek minél szélesebb körű tájékoztatását”. Ez a becslések szerint több tízmilliárd forintra tehető tranzakció azonban még mindig csak a kezdet volt, az alapítvány ugyanis nem sokkal később azt közölte, hogy újabb „felajánlásokat” fogadott be.
Az alapítványhoz került a Hír Tv, a Retro Rádió, a Hung-Ister Zrt., a Schmidt Mária-féle Figyelőt megjelentető K4A Lapkiadó is. Ehhez a csomaghoz "csapták" a Mandiner.hu, a Habony Árpád-féle Lokál és a 888.hu kiadóját, a Mészáros Lőrinchez kapcsolható Opus Press összes termékét, a Matolcsy György fiához nemrég átkerült Origo kiadóját, valamint az Ómolnár Miklóshoz köthető Ripostot és faktor.hu-t is. A 444.hu cikke szerint az átalakítás arra vezethető vissza, hogy Orbán Viktor kormányfő túl drágának találta a külön részekből álló kormánypárti médiabirodalom fenntartását. Az összevonás után a költségek csökkenésén kívül azt várják, hogy egyszerűbb lesz az irányítás is.
Példátlan koncentráció jön létre a hazai tájékoztatásban
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Mindez azt jelenti, hogy egy idén nyáron bejegyzett alapítványhoz került több száz médium, így például a teljes vidéki lappiac, az egyik legolvasottabb hírportál, a második legnagyobb bulvárlap, valamint a kisebbek mellett egy országos rádió is. Az átalakulásból a fideszes médiumok közül csak az Andy Vajnához köthető Tv2 és a Rádió 1 maradt ki, ám várhatóan előbb-utóbb ezekre is sor kerül.  A gigantikus méretűre duzzadt Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt egyébként egy balatonföldvári ingatlanba jegyeztetették be, elnöke pedig a volt MDF-es és fideszes képviselő Varga István ügyvéd. A szervezet irányítására azonban nem őt, hanem a kormánypárti Liszkay Gábort, a Mediaworks vezérigazgatóját kérték fel. A kuratóriumban tag még Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, valamint Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. Az érintett cégek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárását is kezdeményezték. Urbán Ágnes szerint a vállalatok adományozása cég- és versenyjogilag is nehezen értelmezhető. - Egy nonprofit alapítványnak ajánlottak fel sok milliárdos cégvagyont. Eddig ilyen nem létezett, a helyzet pedig európai viszonylatban is szokatlan – hangsúlyozta a Mérték Médiaelemző Műhely szakértője. – Olyan példátlan koncentráció jött létre a médiapiacon, amely a hozzáférhető üzleti információk alapján kizárólag az állami hirdetéseknek köszönhetően működőképes – így közvetlen függelmi viszonyban áll a kormánnyal – közölte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. (A szervezet vezetője Hargitai Miklós, lapunk munkatársa.) Emlékeztettek: korábban a két hatóság, a GVH és a médiahatóság öt éven keresztül vizsgálta az Axel Springer és a Ringier – lényegesen kisebb "hatósugarú" – fúzióját, és azt végül csak a cégek szétszabdalása árán engedélyezte. Ugyancsak hosszas vizsgálat után a két hatóság meggátolta, hogy az RTL Klub tulajdonosa 30 százaléknyi részesedést szerezzen a 24.hu-t kiadó Central Digitális Média Kft.-ben, ami szintén nem eredményezett volna a mostanihoz hasonló koncentrációt - tették hozzá.

Eladták a Szabad Földet

A politikai napilappiacra fókuszál és megválik a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadótól a Horizont Handels und Industrie AG, amely két kiadót is tulajdonol. A másik kiadó, a XXI. század Média Kft. jelenteti meg lapunkat, a piacvezető Népszavát. A Mezőgazda Kiadó portfóliójába tartozik többek között egy mezőgazdasági szakkönyvkiadó, a Diéta és Fitnesz című életmód magazin, a Vidék Íze gasztronómiai havilap és a vidék családi hetilapjaként ismert Szabad Föld. A széles skálájú portfóliót a Mediaworks vásárolta meg. - A Mezőgazda egy vegyes profilú kiadó, a jövőben azonban kizárólag a politikai lappiacra szeretnénk összpontosítani és pozíciónkat ott tovább erősíteni – mondta Puch László, a Horizont Handels und Industrie AG meghatározó tulajdonosa a döntés hátteréről.

Szerző