Kemény csata - A kormány nehezen talált válaszokat a szakszervezetek kifogásaira

Publikálás dátuma
2018.11.30 22:12
A szakszervezetek szerint rendkívül hátrányosan érinti a dolgozókat az új törvény
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A kormány nem engedett a legfontosabb kérdésekben az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) és a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) összevont ülésén.
A kabinet láthatóan nehezen talált válaszokat a közszféra szakszervezeteinek kifogásaira, a beígért egy-két nap helyett ugyanis tíz nap gondolkodási idő után ült le tárgyalni a kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezetről. A köztisztviselőket nagyon sok tekintetben hátrányosan érintő javaslat egyik sarkalatos fejezete a kormányzati létszámgazdálkodás bevezetéséről szól, ebből nem enged a kormány. A betöltetlen állásokat például fél év után elvennék a munkahelyektől, pedig van hat éve betöltetlen munkahely is. A feladatokra alkalmazott dolgozók biztonsága ebben a rendszerben veszélyben van, mert ha egy következő munkához az illető nem rendelkezik megfelelő végzettséggel, és nem tud gyorsan papírt szerezni az elvárt tudásról, könnyen utcára teszik, ami mind a szervezet, mind a dolgozó számára kiszámíthatatlan helyzetet teremt. A szakszervezetek nem tartották elfogadhatónak azt sem, hogy megszűnik a helyettesítés és az érte járó díj is, és azért is harcoltak, hogy a törvény hatálya alá kerülő megyei és fővárosi kormányhivatali tisztviselők ne járjanak sokkal rosszabbul, mint amíg saját jogállási törvényük volt. A kormány ebben a kérdésben hajlandó volt kisebb engedményre, és elismerte, hogy rossz volt a jogi szöveg a javaslatban. De a tervezet szerint alacsonyabb lesz a bértáblájuk, nem kapnak cafeteriát, és csökken a jubileumi jutalmuk is. Azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy ha megszűnik valami miatt egy vezető kinevezése, nem alkalmazzák tovább ügyintézőként, mennie kell a szervezettől. Nem engedett a kormány a szabadságok kérdésében. A tervezet a mostaninál öt nappal rövidebb, mindössze 20 napos alapszabadságot rögzít, amit a gyermeket nevelők pótszabadságainak megduplázásával akar kompenzálni, de az idősebb, több évtizede a közigazgatásban dolgozók is egy héttel kevesebb pihenésre lesznek jogosultak. Az életkor ezentúl nem számít a bértáblába történő besoroláskor sem. A szakszervezetek hangsúlyozták, hogy érvényben van a csütörtökön meghirdetett „Szabadság napja” nevű tiltakozó akció felhívása, amiben azt kérte Boros Péterné, az MKKSZ elnöke, hogy aki teheti, ne menjen be dolgozni azon a napon, amikor a parlament megszavazza a köztisztviselők rabszolgatörvényét. 
2018.11.30 22:12
Frissítve: 2018.12.01 18:22

Semjén Zsolt felkacag: legalább 50 milliárd forintért rendezünk vadászati világkiállítást

Publikálás dátuma
2018.12.11 08:05
Forrás: Magyar Nemzet
Fotó: /
Milliós fizetések és milliárdos ingatlanberuházások kapcsolódnak a 2021-es vadász-kiállításhoz.
Vicceskedve mondta még februárban Semjén Zsolt, a KDNP és az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, hogy még nem gyűjtötte össze a bátorságát ahhoz, hogy megmutassa Varga Mihály pénzügyminiszternek a 2021-es vadászati világkiállítás büdzséjének tervezetét. A kalkuláció azóta sem nyilvános, de a hvg.hu azt írja, a rendre a tavalyi úszó világbajnoksághoz hasonlított rendezvény költségében vetekedni fog azzal:
a vadász-kiállításhoz kapcsolódó beruházások végösszege még az optimista jelenlegi kormányzati becslés szerint is legalább 50 milliárd forintra rúg majd.
A tapasztalatok azt mutatják, még az 50 milliárd forint közpénz is kevés lehet a végén; a vizes vb például 25 milliárdról indult, végül elérte a 137 milliárdot, és az Átlátszó szerint azóta még ugrott 27 milliárddal az ára.
A vadász-kiállítás keretének négyötödét az infrastrukturális beruházások teszik ki. A fő helyszínül szolgáló kőbányai vásárváros területét és környékét érintő fejlesztésekre a 2017-es és 18-as költségvetésben 9,3 milliárd forintot különített el a kormány, de egy tavaly augusztusi határozattal további 1,5 milliárd forintot szignált a kiviteli és engedélyezési tervek elkészítésére, és további 4 milliárdot pedig egy kettő darab megállóból álló villamosvonal megépítésére. Magát a vásárközpont területét 2016-ban vette meg a kormány az eszközérték duplájáért, 17,28 milliárd közpénzért.
Csak a vásárvárost érintő infrastrukturális fejlesztések összege 40 milliárdra rúghat
- legalább is a hvg.hu kormányzati forrásai ennyire becsülik a költségeket. igaz, ez nem mind a világkiállítás büdzséjéhez értendő, mert az Eucharisztikus Világkongresszusnak is ez lesz a fő helyszíne. 
A világkiállítás több szimbolikus programját a 3,1 milliárd forintból felújított, és egy tavaly nyári kormányhatározattal az Országos Magyar Vadászkamara tulajdonába adott Hatvani Vadászkastélyban, valamint a 2019-re több mint negyven milliárd forintból megújuló Fővárosi Állatkertben rendezik.
Kormánybiztosa is van a vadászati világkiállítás lebonyolításának: a kinevezést a kormányszóvivőként nemrég leváltott, vadászszenvedélyét nyíltan vállaló Kovács Zoltán kapta. Kovácsnak az őt nemzetközi kommunikációs államtitkárként megillető 1.296.300 forintos illetményen túl kormánybiztosként is államtitkári fizetés jár majd, és munkáját tízfős titkárság is segíti. Projektcég is alakul majd a lebonyolításra - idén félmilliárdért -, és a hat tagú szervezőbizottság delegáltjainak is jár majd a mindenkori kormánytisztviselői illetményalap 100 százalékának megfelelő, 2019-ben összesen 3,2 millió forintos fizetés.
Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) egyes megyei szervezetei is kapnának milliókat helyi programok szervezésére, de százmilliós nagyságrendben jutna a pénzhez a vadászathoz érintőlegesen kapcsolódó szervezetnek is.
2018.12.11 08:05

Puzsér feltételekkel beszáll az előválasztásba

Publikálás dátuma
2018.12.11 07:30

Fotó: Népszava/ Draskovics Ádám
Karácsony Gergely közölte, már egyeztet a független jelölttel, és bizakodik, hogy lesz megállapodás.
A tervek szerint alig több mint két hét múlva indulna a regisztráció a fővárosi előválasztásra, amelyen kiválasztanák a kormánypárti főpolgármester-jelölt, Tarlós István ellenzéki kihívóját. Az biztos, hogy a voksolást szervező MSZP Horváth Csabát indítja, a Párbeszédből pedig Karácsony Gergely áll rajthoz. Az LMP eddig mereven elutasította az ötletet, viszont miután hivatalosan is bejelentették, hogy támogatják Puzsér Róbertet, a helyzet megváltozhat.
– Nincs kifogásom az ellen, hogy Karácsony Gergely vagy akár Horváth Csaba legyőzzön egy tisztességes és korrekt előválasztáson – jelentette ki a Népszavának a független főpolgármester-jelölt, Puzsér Róbert, ám leszögezte, több feltétele is van. – Regisztráljanak legalább 50 ezren. Tegyék lehetővé az online regisztrációt és szavazást is – sorolta a publicista. Puzsér – mint fogalmazott – elfogadja a XX. század nemzedékének jogát, hogy pecsétes papíron voksolna szívesen, de szeretné, ha a XXI. századi nemzedék igényeit is figyelembe vennék. Puzsér szeretné továbbá, hogy ne az MSZP és a DK irodáiban kelljen szavazni, a szervezést pedig egy független szervezetre bízná.
Karácsony Gergely, Zugló polgármestere lapunknak azt mondta, egyeztetnek ebben a kérdésben a publicistával. „Bizakodom, hogy sikerül megállapodnunk a közös feltételekről” – mondta a Népszavának. A független főpolgármester-jelölt szintén optimista, hiszen szerinte Karácsony nyitottságot mutat, már csak az MSZP-nek kellene elfogadnia a feltételeket. – Ezek után én büszkén veszítenék Karácsony Gergellyel vagy Horváth Csabával szemben, mert azt érezném, sikerült egy demokratikus intézményt meghonosítani Magyarországon – fogalmazott Puzsér. – Nem teljesíthetetlenek Puzsér Róbert feltételei – mondta a Népszavának Molnár Zsolt. Az MSZP budapesti elnöke azonban leszögezte: az elfogadhatatlan kockázat, ha a folyamat során nem lenne legalább egy személyes találkozó a választópolgár és a szavazatszámláló bizottság között. – A többi dologban viszont megvan a nyitottság, közel vagyunk ahhoz, hogy Puzsér Róbertnek is megfeleljenek a feltételek – fogalmazott az ellenzéki politikus. A névjegyzékbe – mint megtudtuk – a két ünnep között decemberben és januárban lehet majd jelentkezni. Magát az előválasztást pedig január 28. és február 3. között bonyolítanák le. Az ígéretek szerint nem az MSZP tagjai fogják számolni a szavazatokat, erre a résztvevő pártok és civil mozgalmak aktivistáit kérik meg, valamint független kutató-intézeteket, szakértőket. Úgy tudjuk, hogy a jövő héten keresik meg hivatalosan is például a Political Capitalt, a Méltányosság politikaelemző központot, a Republikon Intézetet és a Publicust. Rajtuk kívül választási szakértőket is, többek között Majtényi Lászlót, vagy Tóth Zoltánt.

Jobbik talán, Momentum nem

 – Két célja volt annak, hogy beálltunk Puzsér Róbert mögé. A programja beleillik az LMP elképzeléseibe, valamint nem titkolt célunk – ahogy neki is –, hogy megerősítsük a politikai centrumot – világította meg Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára, a párt hétvégi kongresszusának döntését. Kanász-Nagy szerint ugyanakkor a lépésük csak akkor lesz igazán ütőképes, ha a Jobbik és a Momentum is támogatja majd a publicistát. Az ellenzéki párt titkárának reményeit maximum a Jobbik válthatja be, hiszen a HVG úgy tudja: ők januárban követik az LMP példáját. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke viszont a múlt hónapban lapunknak azt nyilatkozta: „Nem vagyunk hülyék, nem támogathatunk egy olyan jelöltet, aki Tarlós Istvánnak még több szavazót hozna.” Mostani megkeresésünkre Fekete-Győr leszögezte: nem változott az álláspontjuk. – Türelmesen várunk az általunk megkeresett, győzelemre esélyes személy döntésére – fogalmazott a Népszavának a Momentum elnöke.

2018.12.11 07:30
Frissítve: 2018.12.11 07:30