Kemény csata - A kormány nehezen talált válaszokat a szakszervezetek kifogásaira

Publikálás dátuma
2018.11.30. 22:12
A szakszervezetek szerint rendkívül hátrányosan érinti a dolgozókat az új törvény
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A kormány nem engedett a legfontosabb kérdésekben az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) és a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) összevont ülésén.
A kabinet láthatóan nehezen talált válaszokat a közszféra szakszervezeteinek kifogásaira, a beígért egy-két nap helyett ugyanis tíz nap gondolkodási idő után ült le tárgyalni a kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezetről. A köztisztviselőket nagyon sok tekintetben hátrányosan érintő javaslat egyik sarkalatos fejezete a kormányzati létszámgazdálkodás bevezetéséről szól, ebből nem enged a kormány. A betöltetlen állásokat például fél év után elvennék a munkahelyektől, pedig van hat éve betöltetlen munkahely is. A feladatokra alkalmazott dolgozók biztonsága ebben a rendszerben veszélyben van, mert ha egy következő munkához az illető nem rendelkezik megfelelő végzettséggel, és nem tud gyorsan papírt szerezni az elvárt tudásról, könnyen utcára teszik, ami mind a szervezet, mind a dolgozó számára kiszámíthatatlan helyzetet teremt. A szakszervezetek nem tartották elfogadhatónak azt sem, hogy megszűnik a helyettesítés és az érte járó díj is, és azért is harcoltak, hogy a törvény hatálya alá kerülő megyei és fővárosi kormányhivatali tisztviselők ne járjanak sokkal rosszabbul, mint amíg saját jogállási törvényük volt. A kormány ebben a kérdésben hajlandó volt kisebb engedményre, és elismerte, hogy rossz volt a jogi szöveg a javaslatban. De a tervezet szerint alacsonyabb lesz a bértáblájuk, nem kapnak cafeteriát, és csökken a jubileumi jutalmuk is. Azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy ha megszűnik valami miatt egy vezető kinevezése, nem alkalmazzák tovább ügyintézőként, mennie kell a szervezettől. Nem engedett a kormány a szabadságok kérdésében. A tervezet a mostaninál öt nappal rövidebb, mindössze 20 napos alapszabadságot rögzít, amit a gyermeket nevelők pótszabadságainak megduplázásával akar kompenzálni, de az idősebb, több évtizede a közigazgatásban dolgozók is egy héttel kevesebb pihenésre lesznek jogosultak. Az életkor ezentúl nem számít a bértáblába történő besoroláskor sem. A szakszervezetek hangsúlyozták, hogy érvényben van a csütörtökön meghirdetett „Szabadság napja” nevű tiltakozó akció felhívása, amiben azt kérte Boros Péterné, az MKKSZ elnöke, hogy aki teheti, ne menjen be dolgozni azon a napon, amikor a parlament megszavazza a köztisztviselők rabszolgatörvényét. 
Frissítve: 2018.12.01. 18:22

Inkább üzemcsarnokot építenek az életveszélyessé nyilvánított pécsi iskola helyett

Publikálás dátuma
2018.11.30. 22:05
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem tettek le a felújításról, de a kormánytól kérnek segítséget a többletköltségek kifizetéséhez. Ha sikerül megegyezni, új közbeszerzést írnak ki.
Túl drága az életveszélyessé vált pécsi iskolaépület felújítása, az erre szánt városi keretből inkább üzemcsarnokokat épít a pécsi önkormányzat – hangzott el az RTL Klub híradójában. A csatorna felidézi: az épület beázott, augusztusban életveszélyessé nyilvánították, az intézmény 750 diákját pedig szeptembertől inkább más iskolákban helyezték el. És bár a város a saját hitelkeretéből 400 millió forintot szánt a beruházásra, amihez a kormány is adott félmilliárd forintot, a beérkezett ajánlatok alapján további 400 millióra lett volna szükség a felújításhoz. Az önkormányzat ezután úgy döntött, az elkülönített hitelrész csaknem háromnegyedét inkább üres üzemcsarnokok építésére fordítja. Ezeket a városba érkező befektetők számára szeretnék felajánlani.     A híradóban elhangzott, hogy nem tettek le az iskola felújításáról sem, de a kormánytól kérnek segítséget a többletköltségek kifizetéséhez. Ha sikerül megegyezni, új közbeszerzést írnak ki, és csak ezután indulhat majd a felújítás, ami legkevesebb egy évig tart.
Szerző

Potencianövelőket vont ki a forgalomból a Nébih

Publikálás dátuma
2018.11.30. 21:11
A kép illusztráció
Fotó: Science Photo Library/WLADIMIR BULGAR / AFP
Az érintetteket arra kérik, hogy ne fogyasszák el a terméket. A forgalmazó élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat.
Gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt azonnali hatállyal, a termékek minőségmegőrzési idejére való tekintet nélkül elrendelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kétféle étrend-kiegészítő forgalomból történő kivonását és a fogyasztóktól való visszahívását – írja a honlapján a Nébih. A közleményben kiemelik, hogy az étrend-kiegészítőkről szóló rendelet nem engedélyezi a gyógyszer-hatóanyagok jelenlétét, mivel ezek a termékek élelmiszernek minősülnek. A gyógyszer-hatóanyagok felhasználása kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg, és az ezen hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött. A Nébih arra kéri az érintetteket, hogy a Natur Herb Medical Kft. által forgalmazott Herkules és Maraton extra elnevezésű terméket ne fogyasszák el, mivel azokban Tadalafilt és Szildenafilt mutattak ki. Az ügyben az eljárás folyamatban van, a forgalmazó élelmiszer-ellenőrzési bírságra is számíthat. A hatóság arra kéri a vásárlókat, hogy amennyiben a fenti készítmények forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék azt a Nébih felé.
Szerző