CEU;sorosozás;magyar zsidók;

2018-12-04 09:00:00

Soros hosszú árnyéka

Az illiberális magyar hatalom Bécsig üldözte a Közép-európai Egyetem amerikai akkreditációjú képzéseit, de ez nemcsak a kormány szégyene, hanem azé az országé is, amely - a tiltakozók kivételével - némán, értetlenül nézi, mi folyik itt. És szégyene az Egyesült Államoknak is.

Nagyon igaza van a The Washington Postnak, amely azt írja: egy tízmilliós ország autokrata vezetője megszégyenítette Amerikát. És tényleg: a szakértők hosszan törhetik a fejüket, a leningrádi  eseten túl mikor történt meg utoljára, hogy az Egyesült Államok amerikai katonai hídfőállást, kórházat vagy egyetemet hagyott volna következmények nélkül beszántani.

A CEU-t - mint az amerikai klasszikus demokrácia letéteményesét is -  sorsára hagyta, de a Bécsbe száműzött szabad szellem árnyéka ennél jóval hosszabb, és bármennyire unalmasnak tűnik is, Soros György alakját formázza. A vele szembeni mérhetetlen utálat a kapocs, ami összefűzi az amerikai és a magyar kormányzatot, bár sokáig azt lehetett hinni, az amerikai érdekeket privát ellenszenv vagy világnézeti vita nem írhatja felül. Felülírta.

Soros György utálatában Budapesttel nemcsak Washington, hanem Jeruzsálem is osztozik, mindenekelőtt a nyílt társadalom gondolatáért, amit Orbán Viktor megfejelt a menekültek keltette félelem gerjesztésével. A nemzet ellenségeként plakátolta ki Sorost,  közben pedig zéró toleranciát hirdetett a zsidóellenességgel szemben. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő nem is talált semmi kivetnivalót a plakátokban,  sem a kormányzati emberek állandóan emlegetett nemzetközi háttérhatalmi összeesküvés-elméleteiben, mígnem a múlt héten a Figyelő otrombán antiszemita első oldalán - a Mazsihisz vezetője pénzesőben áll - már az izraeli nagykövetség is felháborodott. Nem gondoljuk, hogy ez a morgás cseppet is árnyalná az izraeli és a magyar autoriter barátságot, amint az amerikai érdek sem írta felül a "Soros egyetem'" sorsát. 

Akkor kérdés: létezhet-e Izrael-barát antiszemitizmus? Nem csak létezhet. Van. Mondhatja a főpolgármester, hogy Budapesten nincs táptalaja a zsidóutálatnak, ha egyszer a CNN felmérése szerint az itteni emberek harmadának vannak antiszemita gondolatai, s közben a kormányzati Soros-plakátokat ellepik a "büdös zsidó" firkálmányok.

Ám ez az egész nem Sorosról szól, hanem valami másról. Arról a demokrácia-ellenes autokráciáról, amelyben osztozik Trump, Orbán és Netanjahu. Amely azt mondja, hogy antiszemita az, aki az izraeli kormányt bírálja, s aminek magyar változata, hogy a kormányfő azonosítja a népet a nemzettel, és a nemzetet a saját kormányával; ami csak arra jó, hogy ki lehessen átkozni a nemzetből azt, aki a regnáló kormányt bírálja. A magyar kormányt például, amely mindent a menekültkérdésre tett fel, az "iszlám hódítás" és a zsidó-keresztény kultúra eltaposásának veszélyével hiszterizálja a lakosságot, és a nyugati terrorcselekményekkel "tereli" a magyar zsidóságot az autoriter hatalom karjaiba, amely majd a demokrácia intézményrendszere helyett megóvja őt.  

Látható, hosszú a CEU árnyéka.