Szüneti bál

Publikálás dátuma
2018.12.06 11:15

Fotó: / Tóth Gergő
Remekül teljesít a magyar válogatott, amíg nem kell pályára lépnie a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőkön (jövő márciusig).
A legújabb kori magyar futballtörténet jellegzetessége, hogy hazánk labdarúgása nemzetközi tekintetben a szünetben és szóban a legjobb. Verbálisan nemrégiben még versenyek közben is akadtak „eredményeink”, azaz a vereségek után a külföldi repülőtéren akár már döntetlen is lehetett volna a vége, a gépen már kifejezetten jobbak voltunk a győztes ellenfélnél, a hazaérkezéskor pedig sok-kevésre nyertünk. Elméletben. De már ennek a világnak is vége, mert Andorrát, Luxemburgot, Kazahsztánt, Finnországot végképp értelmetlen magyarázni, egyrészt a mérhetetlen szint miatt; másrészt, mert még abban az időben is alig akad, aki hallgatná a kifogásokat, amikor néhány százan-ezren arcpirító vereségek után is éneklik a Himnuszt.
Mivel a jövő év első Eb-selejtezője és a kvalifikációs szakasz minapi csoportbeosztása között több, mint három hónap van, az esélyek taglalásakor megint lehet élni, akár hal a vízben. Bizonyos nyilatkozatokban száguld is az a szekér, amely majdnem negyven éve elakadt a sárban, és mind mélyebbre merül az egyre növekvő dágványban. Viszont a 2020-as Európa-bajnokság mezőnyébe a selejtezőcsoportokból csak az első két hely valamelyikének megszerzésével lehet bejutni. Hogy legutóbb mikor volt Eb-selejtezőkörben minimum második a magyar válogatott? Fogóddzanak meg: 1979-ben. Abban a szériában olyan játékosok futottak ki a címeres mezben, mint Török Péter, Bálint László, Tóth József, Nyilasi Tibor, Pintér Sándor, Zombori Sándor, Fazekas László, Törőcsik András, Várady Béla. Ilyen formátumú labdarúgók Magyarországon már régóta nincsenek, és bizony a maiak sem jobbak azoknál, akik hetvenkilenc óta csupán akkor mentek valamire, amikor felemelték az Eb-létszámot, és kivételesen a csoport harmadik helye is pótselejtezőre jogosított. A szomorú tény az, hogy honfitársaink a nyolcvanas évektől kezdve ötször negyedikek, háromszor harmadikok, egyszer pedig hatodikok voltak a kontinenstorna kvalifikációs csoportjában. (S persze a vb-selejtezőkön sem ment jobban: azokon is dominált a negyedik helyezés, a kivételes második pozíció pedig a jugoszlávok elleni 1-12-be torkollt a finn fővárosi nagycirkusz feledhetetlen produkciója után.)
E lelombozó listát nézve nincs ok a bizakodásra. Reménykedni legföljebb abban lehet, hogy Szlovákia és Wales egyaránt 2016-ban debütált az Európa-bajnokságon, habár mindkettő egyenes ágon – csoportmásodikként – került a huszonnégy résztvevő közé. Előnytelen tény továbbá, hogy a szlovákok a legutóbbi vb-selejtezőkön is másodikok voltak – igaz, a legrosszabb másodikok –, míg a walesiek az egész sorozatban egyetlen vereséget szenvedtek el: az utolsó fordulóban az írektől kaptak ki otthon 1-0-ra, ezért lettek, az ünnepelni egybegyűlt cardiffi közönség nagy bánatára, harmadikok csupán. A dolgok olykor nüanszokon múlnak: a magyarokkal szintén egy csoportba sorsolt horvátok például úgy nyertek vb-ezüstérmet az idén nyáron, hogy a selejtezők utolsó fordulója előtt az tetszett valószínűnek: nemhogy a világbajnokságon, de még a csoportjukban sem szerzik meg a második helyet. Aztán idegenben győztek a mérkőzést velük azonos pontszámmal kezdő ukránokkal szemben... 
Az apróságok szerepére azonban nem apellálhatunk, olyan hosszú ideje tart a nagy magyar futballböjt. Ez a legutóbbi négy (Eb- és vb-) selejtezősorozat helyezési számaiban is tükröződik: Horvátország 8 (négyszer 2.), Szlovákia 11 (kétszer 2., egyszer 3., egyszer 4.), Magyarország 12 (négyszer 3.), Wales (egyszer-egyszer 2., 3., 4., 5., ám itt jóval szembetűnőbb a fejlődés tendenciája, mint minálunk). Jelenlegi legjobbjainknak még a Nemzetek Ligája szanatóriumi légkörű, de korántsem gyógyhatású, üres lelátós C osztályában sem sikerült meghaladni a gyöngécske átlagot. Néhányan abba kapaszkodnak, amibe tudnak – vagy csak beszélnek a levegőbe –, így Marco Rossi szövetségi kapitánynak jobb a magyar sajtója, mint amilyen világbajnok és vb-gólkirály honfitársának, Paolo Rossinak volt. 
Hiába, most tétmeccs-pauza van. Eljött megint a mi időnk. Aztán márciusban újra kezdjük.
2018.12.06 11:15
Frissítve: 2018.12.06 11:45

Cseh László a BVSC-Zuglónál folytatja

Publikálás dátuma
2018.12.18 18:07

Fotó: AFP/ JACK GUEZ
A világ- és Európa-bajnok úszón, valamint trénerén kívül Burián Katalin és Németh Nándor is a klubhoz igazol.
Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó, valamint edzője, Plagányi Zsolt januárban a BVSC-Zuglóhoz igazol. A klub keddi sajtóközleménye szerint a 33 éves világ- és Európa-bajnok Cseh Lászlón és trénerén kívül a 23 éves Európa-bajnoki bronzérmes Burián Katalin, illetve a 19 esztendős junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt világbajnoki bronzérmes Németh Nándor is a BVSC-ben folytatja pályafutását. A szerződéseket január elején írják alá. Jelenleg mindhárom úszó az Egri ÚK versenyzője. A beszámoló emlékeztet rá, hogy a tavalyi, budapesti vizes világbajnokságon a BVSC-Zugló volt a második legeredményesebb magyar egyesület.
Szerző
2018.12.18 18:07

Egymillió forintra és zárt kapus mérkőzésre büntette az Újpestet az MLSZ

Publikálás dátuma
2018.12.18 16:49

Fotó: / Tóth Gergő
A DVSC-t két szektor bezárására kötelezték, a Paks vezetőedzője pedig egy bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.
Egy zárt kapus mérkőzésre és egymillió forintra büntette a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága az Újpest FC-t – olvasható az MLSZ honlapján. Az együttest „mérkőzés rendezéssel kapcsolatos szabályzati előírások megsértéséért, szurkolói részéről obszcén kifejezések bekiabálásáért, nagy mennyiségű pirotechnikai eszköz használatáért és nézőtéri rendbontásáért, valamint másokat etnikai hovatartozásukra tekintettel becsmérlő, hátrányosan megkülönböztető, rasszista magatartásáért, amely másodszor fordult elő a bajnokságban” büntették meg. A DVSC–Honvéd mérkőzéssel kapcsolatban a DVSC-t egy soron következő hazai bajnoki mérkőzésen két szektor bezárására kötelezte „a szurkolói által elkövetett, másokat etnikai hovatartozásukra tekintettel becsmérlő, hátrányosan megkülönböztető rigmusok skandálása” miatt. Emellett Csertői Aurél, a Paks vezetőedzője egy bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott. A fegyelmi bizottság elnöke előzetes vizsgálatot rendelt el a Diósgyőr–Kisvárda mérkőzésen Vernes Krisztián (Diósgyőr), a MOL Vidi–FTC mérkőzésen Pátkai Máté és Vinícius Paulo (MOL Vidi FC), valamint Leandro de Almeida (FTC) által elkövetett cselekmények miatt.
2018.12.18 16:49