A kormány Brüsszelben is kiállt a dolgozók ellen, nemmel szavazott az Európai Munkaügyi Ügynökségre

Publikálás dátuma
2018.12.07 21:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ám a külföldön dolgozó 20 millió munkást védő uniós szervezet létrehozása így is zöld utat kapott.
Nemmel szavazott a kormány az Európai Munkaügyi Ügynökség létrehozására pénteken az EU Foglalkoztatási, Szociális, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi (EPSCO) Tanácsának brüsszeli ülésén. Pedig a hatóság magyar érdekeket is képviselhet, mivel azoknak az uniós polgárokat hivatott segíteni, akik egy másik országban vállalnak munkát, akár hosszabb távon, akár kiküldöttként, akár ingázóként - írja a hvg.hu. Uniós adatok szerint több mint húszmillió ilyen dolgozó van. 
A hatóság létrehozását 2017 szeptemberében javasolta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A szervezet tájékoztatást nyújt a lehetőségekről, a munkavállalók jogairól és kötelezettségeiről a munkavégzéssel, letelepedéssel, szociális támogatásokkal kapcsolatban. Ezen túl egyfajta koordinátor szervezetként működik az egyes tagországok hatóságai között is, amely segít betartatni a munkavállalók szabad mozgásával kapcsolatos uniós jogszabályokat is, és összehangolt ellenőrzéseket is kezdeményezhet. Határokon átnyúló viták rendezésében is részt vesz, még abban az esetben is, ha például egy multi több országot érintő átalakításáról van szó.
Épp ez utóbbiak ijeszthették meg a Fideszt: ezzel a munkaügyi ellenőrzés kikerülne a tagállami hatáskörből, mondta Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár a brüsszeli ülés után. Szerinte az új ügynökség létrehozása további felesleges bürokráciát, zavaros, a tagállami kompetenciákat hátrányosan érintő állapotot teremtene.
Hiába állítja a kormány, hogy a munkások érdekeit sérti, a hazai szakszervezetek örömmel fogadták a hatóság felállításának hírét. Különösen, hogy javaslataik jó része beépült a végső javaslatba.
A magyar mellett még a svéd kormány állt ki Brüsszelben a munkavállalók érdekeinek védelme ellen. Tiltakozásuk ellenére a tanács megszavazta a tervezetet, ami alapján megkezdődhetnek a tárgyalások az ügynökség létrehozásáról. Bodó szerint az Európai Bizottság és a Parlament szeretné a javaslatot még a jövő májusi Európai Parlamenti választások előtt végleges formába önteni.
Frissítve: 2018.12.07 21:47

313,97 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.03.20 19:14
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben szerda este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 313,97 forintra emelkedett este háromnegyed hétkor a reggel fél nyolckor jegyzett 312,97 forintról. Az euró szerdán 312,61 forint és 314,06 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 275,93 forintról 277,31 forintra, a dolláré pedig 275,88 forintról 276,66 forintra emelkedett. Az euró a reggeli 1,1348 dollár után este 1,1349 dolláron állt.
Szerző

Hétmilliót vettek ki Andy Vajna vendéglős cégéből

Publikálás dátuma
2019.03.20 16:37

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
Néhány napja új bejegyzés jelent meg a Buno Vendéglátóipari Kft.-nél.
Nincs hír a januárban elhunyt Andy Vajna örökségének rendezéséről, apró mozgások azonban akadnak a hagyatékban: néhány napja új bejegyzés jelent meg a Buno Vendéglátóipari Kft.-nél, a Nobu éttermet üzemeltető cég jegyzett tőkéjét 64 millióról 57 millió forintra csökkentették – írja a 24.hu. A portál szerint még Vajna életében, december elején határozták el a tőkeleszállítást. Indoklásként tőkekivonást jelöltek meg, egyebekben nem részletezték a lépést a cégbíróságnak beküldött dokumentum szerint. Tőkerendezési kötelezettségre amúgy nem utalt semmi a vendéglős cég mérlegében, legalábbis a saját vagyona 200 millió forint felett volt 2017-ben, és csaknem egymilliárdos árbevétele mellett alig látható, 3,6 millió forint veszteséget mutatott ki. A tőkekivonásról a 100 százalékos tulajdonos, a Vajna-cégháló központi magyarországi vagyonkezelője, az AV Investments Befektetési Kft. határozott, amelynek képviselője a döntés meghozatalakor Andy Vajna volt. És ezek szerint bizalmi embere, Russell Falconello is így látta jónak – teszi hozzá a portál.
Témák
Andy Vajna