Előfizetés

„Nem szeretnék karácsonykor az utcán aludni”

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2018.12.10. 12:55

Fotó: Népszava
Emberhez méltó lakhatási körülményeket szeretnének a szállókon élő hajléktalan emberek, a kormányhoz és az ellátó szervekhez fordultak segítségért.
Nagyobb tisztaságot, megfelelő számú takarítót a hajléktalan szállókon, a csótány-, poloska-, rüh- és tetűhelyzet megszüntetését, élhetőbb lakhatási körülményeket – egyebek mellett ezek elősegítését kérik hajléktalan emberek a kormányzattól és a szociális ellátásban résztvevő szervezetektől. A Magyar Szociális Fórum (MSZF) közreműködésével hajléktalan emberek egy kis csoportja több pontos listát dolgozott ki annak érdekében, hogy a sokszor túlzsúfolt és elhanyagolt szállókon emberhez méltóbb körülmények között élhessenek azok, akik ellátásra szorulnak. Azt is szeretnék elérni, hogy a kormány vonja vissza a hajléktalanok közterületi üldözéséről szóló törvényt. Hétfőn, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 70. évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón Simó Endre MSZF-elnök arról is beszélt: adataik szerint december 8-ig országszerte 23 ember fagyott meg az utcán, vagy saját fűtetlen lakásában. - Ez nemcsak az Emberi Jogok Nyilatkozatában leírtakat, de a magyar Alaptörvényt is sérti – mondta. Érdeklődtek Gulyás Gergelynél, a Miniszterelnökséget vezető miniszternél, foglalkoznak-e például a szociális bérlakásrendszer bővítésével, illetve a kormány felelősséget vállal-e a fagyhalál áldozataiért. A Miniszterelnökség válaszában annyit közölt: ezen kérdések vizsgálata nem a kancelláriaminiszter hatáskörébe tartoznak. 
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
- Főpolgármester úr azt nyilatkozta a múlt héten, a szállók mennyire jók, legalább nem kell kint a hidegben lenni. Azt javaslom Tarlós Istvánnak, csak két napra költözzön be egy ilyen szállóra – nyilatkozta lapunknak Udvardy Gábor, aki már négy éve él hajléktalanként. Vendéglátós diplomája van, dolgozott üzletvezető-helyettesként és üzletvezetőként is, 65 évesen ment nyugdíjba. Otthonát családi okokból veszítette el, nyugdíjából nem tudta fenntartani magát. Szállóról szállóra jár, hamarosan újból költöznie kell, mert lejár a szerződése. - Átmeneti szállón maximum két évig lehet maradni, aztán menni kell. Egy hónap múlva lehet újból jelentkezni, hogy addig mi lesz, egyelőre nem tudom. Ismerősöknél, barátoknál érdeklődöm. Nagyon nem szeretnék karácsonykor az utcán aludni – fogalmazott. Mint mondta, a piaci albérletárakat nem tudná megfizetni, önkormányzati bérlakásra sincs sok esélye, mert azok felújítására szinte mindig sok pénzt kell költeni, amit nem tud vállalni. Udvardy Gábor szerint a szabálysértési törvény szigorítása – amivel bíróság elé is vihetik a közterületen élő hajléktalanokat – semmit nem old meg és mindenkinek rossz. - Beszéltem rendőrökkel is, elmondták, nekik is kellemetlen a szerencsétlen embereket zaklatni. Azt pedig, hogy elveszik a szerencsétlenektől a koszos szatyraikat és elégetik, felháborító!
Udvardy Gábor
Fotó: Népszava
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) lapunk megkeresésére közölte: a törvény hatályba lépése, október 15-e és december 4-e között összesen 282 esetben alkalmaztak a rendőrök helyszíni figyelmeztetést „az életvitelszerű közterületi tartózkodás” szabályainak megsértése miatt. Összesen tíz előkészítő eljárást indítottak, amelyből kilenc esetben került sor bíróság elé állításra. A személyes tárgyak ideglenes tárolásba vétele érdekében az ORFK szerint eddig csak egy esetben kellett intézkedni.

Panaszt tesznek az állami tévénél tüntetők a Híradó miatt

Vas András
Publikálás dátuma
2018.12.10. 12:46

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az MTVA székházánál tüntetők akár a Médiahatóságig is elmennek, amiért elfogult lejáratóanyagot adott le az állami tévé Hadházy Ákosról.
Hétfőn délelőtt véget ért az MTVA székháza előtt vasárnap délután kezdődött tüntetés: miután a reggel munkába érkezőket zenével és kabarébejátszásokkal fogadták, a korábbi tévés, Nagy Navarro Balázs és tucatnyi demonstráló társa befejezte a demonstrációt. A Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szervezte tüntetés résztvevői azért tiltakoztak, mert az adófizetők pénzéből fenntartott, elvileg közszolgálati televízió egyetlen hírben sem számolt be arról, hogy már több mint 270 ezren támogatták aláírásukkal az Európai Ügyészséghez való csatlakozást.
- Szimbolikus gesztusnak szántuk, hogy itt maradtunk éjszakára – mondta a Népszavának Nagy Navarro Balázs. – Összességében megérte, például akadt, aki kijött az épületből és őszintén gratulált. A tüntetők a helyszínen látták, mit is adott le a vasárnap délutáni demonstrációról az állami tévé Híradója: a valós tények ismét elmaradtak, helyette egy hosszú anyagban Hadházy Ákosról készült karaktergyilkos anyag. - Elképesztő bután csinálták – jegyezte meg Nagy Navarro Balázs. – Elég lett volna egy húsz másodperces bejátszás némi vágóképpel a demonstrációról, és akkor nem lenne számon kérhető, miért is hazudoznak. Csakhogy inkább nekimentek Hadházy Ákosnak, bizonyítva, minimálisan sem akarnak megfelelni a törvényi előírásoknak. Éppen ezért következő lépésként kiegyensúlyozottsági panaszt nyújtunk be a Duna Médiaszolgáltatóhoz, ha pedig nem reagálnak, a Médiatanácshoz kell fordulni.
Hadházy Ákos hétfő délelőtt megpróbált találkozni az MTVA vezérigazgatójával, programigazgatójával vagy hírigazgatójával, de egyikük sem fogadta. - Be szerettem volna jutni az agymosó és néphülyítő kormánypropaganda zászlóshajójának épületébe, hogy a szakmai normákról és az MTVA költségvetéséről beszélgessek, de azt mondták, kérjek időpontot – mondta az LMP korábbi társelnöke. – Pedig addig nincs esély a változásra, míg nem sikerül megváltoztatni a közmédiát.

Díszelgés Lisszabonban, focizás Zeteváralján - Milliókért jár külföldre az Országgyűlési Őrség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.10. 12:40

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Kövér László őrsége néhány év alatt 35 millió forintnál többet költött külföldi kiküldetésekre. Gyakorlatok mellett bőven jut közpénz vásárokra és sportrendezvényekre is.
Hat éves fennállása alatt 35,5 millió forintnál is több közpénzt utazott el a Kövér László házelnök magánseregeként is emlegetett Országgyűlési Őrség - derült ki az Átlátszó közérdekű adatigénylésére kapott válaszból. A testület 2013-as megalakulása óta külföldi szakkiállításokra látogattak el, részt vettek különböző sportversenyeken, illetve tűzoltási gyakorlatot vagy díszőri feladatokat végeztek az őrség tagjai.
Az évek során fokozatosan emelkedett az utazások száma, és persze nőttek a velük kapcsolatos kiküldetési díjak is.

Ez az összeg idén már 14,6 millió forintot tett ki. Eddig összesen 40 kiküldetése volt a szervezetnek. A költségek a következőképp alakultak:
  • 2013-ban 3 utazás összesen 591.655 forint;
  • 2014-ben 5 utazás összesen 2.470.076 forint;
  • 2015-ben 5 utazás összesen 3.233.900 forint;
  • 2016-ban 4 utazás összesen 5.213.406 forint;
  • 2017-ben 13 utazás összesen 9.420.857 forint;
  • 2018-ban 10 utazás összesen 14.629.223 forint - október végéig.
Bár már 2014-ben voltak olyan utak, amiknek kevésbé magától értetődő az oka - például egy félmilliós lisszaboni "közös díszelgési feladat" - a költekezésbe az utóbbi három évben lendült bele igazán az Országgyűlési Őrség. 2016-ban például nem sajnálták a pénzt a Pápai Svájci Gárda avatási ünnepségén, valamint a Gárda által szervezett futballtornán való részvételre. A Vatikáni látogatásra az őrség tagjai közül 22-en mentek, nekik 3.895.512 forintot fizettek ki. 2017-ben egy cseh és egy orosz nemzetközi vásár és szakkiállítás részvétele 4,2 millióba került az adófizetőknek. Szintén érdekes kiküldetés lehetett a Fekete Madonna zarándoklat eseményeihez kapcsolódó díszelgési feladatok elvégzése a lengyelországi Czestochowa-ban, ami csak 215 ezer forintba került - de ennek több mint tízszeresét,
2,5 millió forint tett ki egy erdélyi sportrendezvényen való részvétel költsége, ahol az őrség a csíksomlyói zarándoklat alkalmából focizott.

A zeteváraljai focizás aztán egy évvel később már 3,2 millióba került. 2018-ban, október 31-ig többek között olyan kiküldetései voltak a testületnek, mint egy 2,3 milliós tűzoltási gyakorlat Ausztriában, vagy egy 2,6 milliós rendészeti sportesemény Lisszabonban. De Las Vegasba, a SHOT Show-ra is elment az őrség 3 dolgozója, hogy tárgyaljanak a testület egyenruházatának beszerzéséről. A 9 napos kiküldetés mintegy 2,6 millió forintba került. Hogy az Országgyűlési Őrség felruházására januárban 358 millió forintos tendert írtak ki, arról korábban a Népszava is beszámolt.