Több pénzt kaphatnak az olimpiai érmesek

Publikálás dátuma
2018.12.11. 20:44

Fotó: GREG BAKER / AFP
Egy módosító még kedvezőbb helyzetbe hozná a dobogó második, illetve harmadik fokára álló versenyzőket.
November végén került a parlament elé egy törvényjavaslat, amelyben fideszes képviselők arra tette javaslatot, hogy emelkedjen az olimpiai dobogóra lépők járadéka. Most egy olyan bizottsági módosító írná át a még el nem fogadott szabályokat, amely még kedvezőbb helyzetbe hozná az ezüst- és bronzérmeseket – vette észre az mfor.hu. A hatályos törvény alapján az aranyérmesek a bérből és fizetésből élők előző évi, a KSH által számított országos szintű bruttó nominál átlagkeresetnek megfelelő járadékban részesülnek, miután betöltötték 35. életévüket. Ennek az összegnek a 60, illetve 40 százalékára jogosultak az ezüst- illetve a bronzérmesek. A törvény azt is kimondja, hogy amennyiben több aranyérmet szerez a sportoló, akkor a másodiktól kezdődően további 20 százalékkal emelik a járandóságát, öt aranytól pedig megduplázzák. Kocsis Máté, Bánki Erik és Gulyás Gergely javaslata ezen úgy változtatna, hogy a második és az azt követő érem után is teljes összegű juttatás járna a sportolóknak. Akinek tehát egynél több aranyérme van, mindegyik után jogosulttá válik akkora összegre, mint amekkora az első aranyérme után jár neki. A parlament törvényalkotási bizottsága még tovább javítana a feltételeken: a pár napja benyújtott előterjesztés alapján a második helyezett 70, a harmadik 50 százalékra lenne jogosult a jövőben. Az indoklás szerint így kerülne párhuzamba az állami jutalmak megállapítása során lefektetett arányokkal a járandóság megállapítása. Az edzők esetében az egyedi esetek döntik el, hogy több pénzre számíthatnak-e. Eddig úgy állapították meg a járadékukat, hogy egy érmes versenyzőjük után számolták ki nekik az 50 százalékos edzői részt. Ez a képviselői indítvány alapján úgy változott volna, hogy minden érmes versenyzője után jogosultságot szerez az anyagi elismerésre az edző. A bizottsági módosító még jobb helyzetbe hozza az edzőket azzal, hogy nem 50 százalékot, hanem a sportolónak járó teljes járadéknak megfelelő összeget adná oda az edzőnek. Viszont nem minden érmes versenyzője után járna a pénz – ahogy azt a képviselők kezdeményezték –, hanem csak az általa edzett legeredményesebb sportoló legjobb helyezése után. 
Szerző
Témák
olimpia javaslat

Egyre több párt a rabszolgatörvényből építene politikai népszerűséget

Publikálás dátuma
2018.12.11. 20:40

Fotó: Draskovics Ádám
A Momentum után most a Jobbik harangozott be egy népszavazási kezdeményezést.
Múlt szerdán az MSZP és a Párbeszéd sajtótájékoztatóján merült fel a népszavazás lehetősége a „rabszolgatörvény” néven híressé vált törvénymódosítás miatt: Szabó Tímea kijelentette, hogy ha kell tüntetéssel, ha kell népszavazással is küzdenek. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke pedig közölte: ha a törvényt elfogadja a parlament, előbb a házszabályt sértő vita miatt – mikor az ellenzéki képviselőktől sorra vonták meg a szót – Áder János köztársasági elnökhöz fognak fordulni. Aztán pedig az Alkotmánybíróság közbelépését kérik majd a szocialisták, reményeik szerint a többi ellenzéki párttal együttműködve. Megjegyzendő: a szocialisták arról beszéltek, hogy akkor vágnak bele egy népszavazásba, a ha a munkásérdekeket a leginkább autentikusan védő szakszervezetek ezt kérik. A többi párt azonban nem várt az érdekvédők véleményére. Mint később az atv.hu megírta, a Momentum három kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Irodához, ezek a következők: – Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy teljes napi munkaidő esetén ne lehessen naptári évenként kétszázötven óránál több rendkívüli munkaidőt elrendelni? –  Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy kollektív szerződés esetén ne lehessen naptári évenként háromszáz óránál több rendkívüli munkaidőt elrendelni? – Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy a munkaidőkeret tartama kollektív szerződés esetén legfeljebb tizenkét hónap legyen?      Kedden pedig a Jobbik jelentette be egy közleményben, hogy népszavazást kezdeményeznek a módosítás miatt. „A multik parancsát teljesítő kormány eddig nem merte megmérettetni magát valódi népszavazáson, most ennek is eljön az ideje” – közölte a párt.
Szerző
Frissítve: 2018.12.11. 20:43

Gruevszkit villantott az Anker köz

Publikálás dátuma
2018.12.11. 20:09

Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
A volt macedón miniszterelnök már többször feltűnt a karácsonyi forgatagban.
 Az Erzsébet téri árusok azt mondták a hvg.hu tudósítójának, többször látták már a karácsonyi forgatagban Nikola Gruevszkit, de turistának nézték, mert úgy viselkedett.  Most éppen az Anker közben fényképezték le a hazájában két év börtönre ítélt macedón miniszterelnököt - a fotót a Guardian tudósítója, Dan Nolan készítette.
A Deák Ferenc téren egy boltos a hvg.hu újságírójának azt mesélte, a menedékjogot kapott Gruevszki a Fashion Street néven ismert sétálóutca felől jött, ahol egymást érik a luxus ruházati boltok.    volt macedón miniszterelnököt többször látták már a Belvárosban.
Szerző