Előfizetés

Szavazások: az MSZP lett a hét politikai aktora, és egyre keményebb rendőri fellépésre számítanak a magyarok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.16. 08:08

Fotó: Tóth Gergő
A parlamenti obstrukció és a kormánypárti káosz volt a legerősebb üzenet.
Magabiztos többséggel (55 százalékkal) győzött az MSZP és a Párbeszéd frakciószövetsége a nepszava.hu szavazásán, amelyik arra volt kíváncsi, melyik politikai formáció fellépése bizonyult a leghatékonyabbnak a rabszolgatörvény ellen. (A voksolás egyébként a két említett szereplő között is súlyozott - a szövetségre leadott szavazatok mintegy 70 százalékát az embertelen jogszabály parlamenti blokádját megszervező szocialisták húzták be.)
A második legnépesebb tábor (34 százalékos részesedéssel) a "pártot nem választóké" volt. Azaz azoké, akik nem tették mérlegre, hogy melyik ellenzéki párt milyen érdemeket szerezett a rabszolgatörvény elleni küzdelemben, hanem már önmagában annak is örültek, hogy az ellenzéki pártok képesek voltak összekapaszkodni egy ügyben. (Megjegyzendő: régóta ez volt az első ügy, amikor a tüntetők közül senkit nem zavart a pártok jelenléte, sőt.)
A másik négy párt összesen 12 százalékot szerzett. Ebben a körben a Demokratikus koalíció az éllovas 5 százalékos eredményével. Mögötte a Momentum végzett (3 százalékkal) - emlékeztetőül: a parlamenten kívüli párt alelnökét egy ködgyertya miatt vitték el a rendőrök. Az LMP és a Jobbik támogatottsága egyformán alakult: mindkét formáció a voksok 2 százalékát tudhatja a magáénak. 
Abban mindegyik párt egyetért, hogy fokozni kell a kormányra nehezedő nyomást, hogy vonja vissza a rabszolgatörvényt, így mindenkit várnak a délutáni tüntetésre. Hogy a demonstráció résztvevői mire számíthatnak, pontosabban miképp lépnek fel velük a könnygázt és a paprikasprét egyre gyakrabban figyelmeztetés nélkül bevető rendőrök, arról szórnak a vélemények.
A nepszava.hu szavazásán a legerősebb vélemény (43 százalék), hogy a kormány már elég erősnek és kikezdhetetlennek érzi magát ahhoz, hogy izomból letörjön minden ellenállást, azaz durvulhatnak a karhatalom akciói. Azonban a voksolók közül majdnem ugyanannyian gondolják azt is, hogy a kabinet meg van zavarodva, még nem tudja, mihez kezdjen a demonstrációkkal, így a rendőrök fellépése is kiszámíthatatlan. 

Bűnözőkkel próbálja összemosni a Fidesz a rabszolgatörvény ellen tiltakozókat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.15. 18:44

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A nagyobbik kormánypárt állítja, bűnözői körök is részesei a demonstrációknak.
A Fidesz szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy bűnözői körök is részesei "a bevándorláspárti Soros-hálózat által szervezett utcai zavargásoknak". Ezt szombaton közölték a távirati irodával. Úgy fogalmaztak,  
"a Budapest utcáin randalírozó agresszív és erőszakos vandálok"

között már több bűnözőt azonosított a rendőrség. Köztük drogost, autótolvajokat, lopás, garázdaság, rongálás miatt elítélteket. 
A Fidesz közleményéhez érdemes hozzátenni: figyelemre méltó, hogy egyrészt zavargásokat említenek a szövegben, másrészt a több ezer résztvevő közül mindössze 11 olyan embert állított elő a rendőrség, akik büntetett előéletűek. A rendőrség közlése szerint egyébként jelenleg senki sincs őrizetben. Azt pedig már az unalomig elismételte a Fidesz, hogy a tüntetéseket a Soros-hálózat szervezi, tehát az, hogy a mostani közleményükben is ezt írják, nem újdonság.
Ugyanakkor arról nem beszélnek, és az nem zavarja a Fideszt, hogy jogvédő szervezetek szerint jogsértő módszereket alkalmazott a rendőrség az utóbbi napok tüntetésein. Például a csütörtöki demonstráción felszólítás nélkül vetettek be könnygázt többször is. Minimum furcsa, hogy csütörtök éjszaka úgy igazoltattak tüntetőket, hogy kamerába mondatták a nevüket. Arról pedig, hogy egy elfogott fiatalt fenyegettek a rendőrök, hangfelvétel árulkodik. Sőt, Pintér Sándor belügyminiszter szerint olyan támadás érte a rendőröket, amelynek mértékére és intenzitására a közelmúltban nem volt példa. 
A Fidesz korábbi megnyilatkozásaiban nevezte már keresztényelleneseknek a tüntetőket, akik nem tisztelik a magyar emberek döntését és nem tisztelik a kis Jézust.

Vasárnapra újabb vonulós tüntetés szerveződik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.15. 18:12

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A menet ezúttal a Hősök teréről indul, beszédek az Alkotmány utca végén felállított színpadon lesznek.
Boldog karácsonyt, Miniszternök Úr! címmel szerveződik a rabszolgatörvény elleni újabb, a jogszabály elfogadása óta immár negyedik tüntetés. A résztvevők az esemény Facebook-oldala szerint 
15 órakor indulnak a Hősök teréről, és az Andrássy út-Oktogon-Teréz körút- Nyugati tér-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon haladva vonulnak.

 A tüntetésen mások mellett az a Donáth Anna mond majd beszédet, aki a Momentum alelnöke, és akit a csütörtöki demonstrációról elvittek a rendőrök a Kossuth térről.
Nemcsak a rabszolgatörvény, hanem az úgynevezett közigazgatási bíróságok felállítása ellen is tiltakoznak a tüntetők. A szervezők emlékeztetnek arra, hogy a rabszolgatörvény elfogadása mellett szerdán "ugyanezen az ülésen megszavazták a magyar igazságszolgáltatás függetlenségének végét jelentő közigazgatási különbíróságok létrehozását". Eddig 5400 ember jelezte a részvételét, hogy ott lesz a vonuláson. A Momentum a tüntetés előtt a Lendvay utcai Fidesz-székháznál gyülekezik, onnan csatlakoznak a demonstrációhoz, az eddigi visszajelzések alapján több mint 800 fővel.
Pénteken a Magyar Szakszervezeti Szövetség bejelentette: felhívják tagságukat és valamennyi magyar munkavállalót, hogy érdekvédelmi szervezetük zászlajával, molinójával csatlakozzanak a vasárnapi tüntetéshez. Az eddigi tüntetéseken megjelenő ellenzéki pártok is jelezték, hogy mozgósítják szimpatizánsaikat. 
A szervezők a demonstráció felhívásában külön kérik a résztvevőket, hogy békében tiltakozzanak. A korábbi tüntetések ugyanis mindig a rendőrökkel történő kisebb összecsapásokkal értek véget. E mellett Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője hívta fel arra a figyelmet , hogy értesülései szerint Fideszhez köthető szélsőjobboldali figurák" jelennek meg a vasárnapi tüntetésen és próbálnak meg feszültséget és a botrányt kelteni. A Fidesz egyébként már megpróbálta összemosni a tüntetőket a bűnözőkkel arra alapozva, hogy a szerdai, a csütörtöki és a pénteki tiltakozás után összesen 11 büntetett előéletű embert állított elő a rendőrség.
A BKK közleménye szerint a tüntetés miatt közlekedési korlátozásokra kell számítani vasárnap 15 órától 18 óráig a Hősök tere és a Kossuth Lajos tér között, változhat több villamos, busz és troli közlekedése.