Mínusz 10 foknál is hidegebb lehet szerdán, marad a sűrű köd

Publikálás dátuma
2018.12.18. 15:39

Fotó: Shutterstock
Hat megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Hószállingózás és ónos szitálás jöhet.
Szerdán egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, melynek hatására több helyen köd képződik – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. A ködös tájakon hószállingózás, ónos szitálás is előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak a Kisalföldön élénkül meg a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -9 fok között várható, de a kevésbé felhős vidékeken -10 foknál hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és -3 fok között alakul. A tartós, sűrű köd veszélye miatt Baranya, FejérHajdú-Bihar, SomogySzabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. 
Forrás: OMSZ
Csütörtökön erősen felhős vagy borult lesz az ég, és sokfelé párás, főként északkeleten helyenként tartósan ködös lehet a levegő. Szórványosan várható csapadék: északkeleten, északon havazás, hószállingózás, máshol havas eső, ónos eső, fagyott eső, délnyugaton, nyugaton pedig eső is lehet. A délkeleti, déli szél a Dunántúl északi felén megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -8, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -4 fok között alakul. 
Pénteken főleg a Dunántúlon kisebb körzetekben átmenetileg felszakadozik majd a felhőzet. Szórványosan várható csapadék: északkeleten, északon hó, máshol eső, ónos eső, fagyott eső lehet. A déli, délnyugati szél a Dunántúlon többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -7 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +5 fok között várható, északkeleten lesz hidegebb, délnyugaton pedig melegebb. 
Szombaton erősen felhős idő várható, és szórványosan valószínű csapadék: többnyire eső érkezik, de északkeleten havas eső, havazás, ónos eső is lehet. A délnyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +6 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb.
Vasárnap többnyire erősen felhős idő várható. Elszórtan alakul ki eső, főként északkeleten néhol havas eső. A nyugati, északnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +7 fok között valószínű.
Szerző

Hétmilliárdba kerül, hogy elstartoljon Semjén vadászati lázálma - és egymillióan lesznek rá kíváncsiak a kormány szerint

Publikálás dátuma
2018.12.18. 15:21

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Az Állatkert is a vadászati világkiállítás egyik helyszíne lesz: ízléses logisztikai megoldást választott a kormány.
Jövő év elején a megvalósítás szakaszába lép a 2021-es budapesti vadászati világkiállítás megrendezésének előkészítése - mondta egy keddi sajtótájékoztatón Kovács Zoltán, mint az "Egy a természettel" Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás és az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztosa.
Mint az MTI idézi, Kovács Zoltán szerint az innovációs tárca alá tartozó külön kormánybiztosság foglalkozik majd a kiállítás rendezvényeinek lebonyolításáért. Jövőre csak az több 7 milliárd forintba kerül hogy (egyebek mellett) új kormányzati hivatalt, valamint a világkiállításért felelős projektcéget létrehozzák. 
Kovácsnak, a világkiállításért felelős kormánybiztosnak és a vadászszenvedélyéről ismert Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek 2019 végéig kell összehoznia a kiállítás előkészítésének 2020-as és 2021-es büdzséjét is. Kovács Zoltán legalább egymillió hazai és külföldi látogatóra számít – szerinte ez magában mutatja a rendezvény turisztikai jelentőségét.
Vegyük át még egyszer: lesz egy világkiállítás, aminek a háttérintézményeire jövőre 7 milliárd forintot szánnak – és még ezek sem álltak fel. A még fel sem állított kormánybiztosság vezetője pedig a nem létező kiállítás remélt látogatószámára hivatkozva bizonygatja az esemény jelentőségét.

A vadászati világkiállítás költségei egyébként elérhetik az ötvenmilliárd forintot, ami elképesztő nagyságrendű összeg, felhasználásáról mégsem zajlott nyílt társadalmi párbeszéd. Semjén Zsolt az eseményen arról beszélt, hogy a kiállítás központi területe a Hungexpo lesz, de fontos helyszín lesz például a Kincsem Park és az Állatkert is – utóbbi különösen ízléses választás, tekintve, hogy hány állatfaj halt ki vagy került a kihalás szélére a túlvadászás miatt. Mivel 2020-ban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust is a Hungexpón tartják, a kormány a fejlesztések szempontjában együtt kezeli a két eseményt. Így különböző időpontokban, de egy fizikai térbe kerül végre mindaz, ami a kereszténydemokrata vezetésnek igazán fontos lehet: vadászati és vallási programok sorozata - mindez tengernyi mennyiségű, kreatívan elkölthető közpénzzel nyakon öntve.
Szerző
Frissítve: 2018.12.18. 16:54

Rosszabb a levegő az országban

Publikálás dátuma
2018.12.18. 15:00

Fotó: Urbán Dominik
Miskolcon, Salgótarjánban és Szombathelyen egészségtelen, további 11 településen pedig kifogásolt volt a levegőminőség.
Hétfőn Miskolcon, Salgótarjánban és Szombathelyen is egészségtelen volt a levegő minősége a kisméretű aeroszol részecskék (PM10 méretfrakció) magas koncentrációja alapján – olvasható a Tisztifőorvos Facebook-oldalán. További 11 településen – Budapesten, Dunaújvárosban, Hernádszurdokon, Kecskeméten, Putnokon, Sajószentpéteren, Százhalombattán, Székesfehérváron, Szolnokon, Tökölön és Vácon – kifogásolt volt a levegőminőség. A bejegyzésben kiemelték, hogy egészségtelen levegőminőség esetén az érzékeny lakosságcsoportok – a gyermekek, az idősek, valamint a légúti, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők – számára nem javasolják, hogy hosszabb ideig tartózkodjanak a szabadban. A kedvezőtlen időjárási viszonyoknak köszönhetően a légszennyezők keveredése a felszínhez közeli rétegben tud csak megvalósulni, így a légszennyezők koncentrációja emelkedik. A fagypont alatti hőmérsékletnek köszönhetően a lakossági fűtés intenzívebb, így a helytelen fűtési módoknak tulajdonítható légszennyezés is jelentősebb.
Szerző