"Sztrájk!" - Írta a Kossuth téri zászlórúdra, gyorsított eljárásban állhat bíróság elé

Publikálás dátuma
2018.12.19 11:03

Fotó: Tóth Gergő
Egy tüntető kedd este felírta a zászlórúdra, hogy sztrájk. Percek múlva őrizetbe vették, és azóta jóformán semmit se tudni róla. Egy biztos: eljárás indult ellene.
A rabszolgatörvény elleni tiltakozássorozat legutóbbi eseménye Budapesten egy szabad mikrofonos fórum volt a Kossuth téren, kedden. A demonstráció nem minden résztvevője tartotta be a törvényeket: a police.hu szerint
egy férfi fekete festéket fújt a Kossuth téren álló, hatalmas zászlórúdra.
A rendőrségi közleményből nem derül ki, hogy vajon csak maszatolt-e egy vandál, vagy politikai üzenetet hagyott maga után valaki. Ám mint kiderült, a "sztrájk!" felirat volt olvasható - nagyon rövid ideig - a zászlórúdon.
A festés másnapra nyom nélkül eltűnt, és mint a Népszava megtudta, hasonlóan járt a tüntető is. Előbb a VIII. kerületi rendőrkapitányságra vitték, ahol már éjjel kihallgatták. Azóta viszont nem tudni hol van, és erről még a jogi képviseletét vállaló TASZ munkatársának sem adtak felvilágosítást a hatóságok.
"Én azt a tájékoztatást kaptam, hogy 72 órára őrizetbe veszik, valószínűleg a II. kerületi fogdába viszik, és ha lesz előadója az ügynek, tőle kérhetek majd engedélyt, hogy bemehessek hozzá" - mondta el lapunknak a gyanúsított párja. Hozzátette, a férfi rendszeresen szed gyógyszert, de hiába mondta ezt a rendőröknek, azok nem engedik, hogy gyógyszerét odaadja neki. Ehhez megint csak az előadó közbenjárása kéne, ám
a zászlórudat előbb sikerült lemosni, minthogy a rendőrök kerítettek volna a tüntetőnek egy előadót. Nélküle viszont semmi információt nem árulnak el.
A "sztrájk" felirat alkotóját a rendőrségi közlemény szerint percekkel a bűncselekményt követően, a helyszíntől nem messze elfogták, előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. A 31 éves soproni férfi ellen rongálás vétség megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A bűncselekmény elkövetését beismerte, a nyomozók őrizetbe vették és kezdeményezik bíróság elé állítását.
Állítólag gyorsított eljárás folyik ellene.
Frissítve: 2018.12.19 14:33

Itt vannak a lottószámok - darabonként több mint 600 millió forintot érnek

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:44
Illusztráció/Shutterstock
Minden idők harmadik legnagyobb nyereményét lehet szakítani, ha valaki egyedül találja el a helyes számokat, akkor menthetetlenül milliárdos lesz.
Szóval tessék a szelvényegyeztetésre felkészülni, és:
7;17;42;53;76
Témák
lottó

Novák Katalin: ha balra tolódik a Néppárt, nincs helyünk benne

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:33

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A magyar emberek érdekeire hivatkozva sasszézna ki pártcsaládjából a Fidesz, ha nem tudja rendezni konfliktusait - derül ki a Novák Katalin által adott interjúból.
Szétköltözésként, de nem válásként jellemezte a Fidesz és a Néppárt konfliktusát a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Novák Katalin, aki két fideszes társával (Varga Judittal és Szájer Józseffel) magyar részről próbálja kezelni az EPP és a Fidesz konfliktusát.
Novák szerint Manfred Weber három, Fidesznek számára szabott feltételéből a a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült, a CEU Magyarországon maradása pedig még döntés kérdése. „Ami a CEU-t illeti, nem tekintem olyan kérdésnek, ami a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában sorsdöntő lenne, de ott is megvizsgáljuk a javaslatukat” - fogalmazott Novák; igaz, Weber alapvetően nem az ő álláspontjára volt kíváncsi az ügyben.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a Néppártból háromtagú bizottság ellenőrzi majd, hogy teljesültek e a weberi követelések; ennek fogadására alakult a Varga-Novák-Szájer -féle delegáció, a helyzetet ugyanakkor párbeszédként és nem alá-felé rendeltségként jellemezte az interjúban. Novák Katalin szavaiból kitűnik az is, hogya Fidesz felkészült a pártcsaládból való kiválására. Mint fogalmazott, „megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (...) A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” (...)
"Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne."
Novák szerint egyébként sokan a Fidesz győzelmének tekintették, amikor a Néppártban 190 igen és 3 nem voks, valamint 70 tartózkódás mellett döntöttek a párt felfüggesztéséről. Ezt a kommunikációs panelt ismételték itthon  felfüggesztés után a kormányközeli lapok, így a metróban ingyenesen terjesztett Lokál is.