Kormányellenes tüntetésről írt volna, de már nem érhette el a szerkesztőségi rendszert

Publikálás dátuma
2018.12.19. 16:59

Fotó: Hornyák Dániel
Tudósítani akart a keddi, kaposvári tüntetésről a fiatal kaposvári újságíró, ezért megvonták az adminjogát az egyik kaposvári médiumnál. Lapunknak nyilatkozva arról beszélt, nem is a főnökei, hanem a városháza sajtósa vette el a hozzáférését. A szerkesztőség cáfolja, hogy a városvezetés függesztette fel az adminjogot.
Csak a munkáját akarta végezni Bogdán Erik, a Kaposvár Most újságírója, amikor szólt főnökének, tudósítani szeretne a kedd esti kormányellenes tüntetésről. Feljebbvalója azonban jelezte, nem készülhet anyag a demonstrációról, vagy ha mégis, akkor csak a városháza engedélyével, de akkor sem ő, hanem egy tapasztaltabb kolléga írhatja majd meg a cikket. - Egyúttal közölte a főnököm,
nem mehetek el a tüntetésre, mert az szembemegy az újság és a cég álláspontjával

– mondta a Népszavának Bogdán Erik, aki szűk egy éve dolgozott a Kaposvár Mostnál. – Azt is mondta, ha úgy döntök, mégis elmegyek, valószínű, hogy elválnak útjaink. - Mégis kiment. - Írni viszont nem akartam róla. Amikor vége lett a demonstrációnak, mivel én voltam a hírügyeletes, be akartam fejezni egy teljesen másik cikket, de az admin folyamatosan ledobott. Először azt hittem, az internettel van baj, ám aztán rájöttem, megvonták a hozzáférésemet az oldalhoz. Írtam az egyik kollégámnak, mi történt, s tőle tudtam meg, hogy 
valószínűleg a városháza lépett, mert féltek tőle, valami meggondolatlanságot csinálok.

- A városháza? - A polgármester sajtósának, Szekeres Alánnak adminjogosultsága van a portálhoz és a Facebook-oldalhoz. Korábban többször is előfordult, hogy
átírta a kitett anyagokat, vagy ami rosszabb, egyszerűen levette őket.

Kedden például kaptunk egy rendőrségi közleményt a szerdai kaposvári, félpályás, forgalomlassító demonstrációról. Már eleve nem írhattuk meg a hírben, hogy tüntetés lesz, csak azt, hogy rendezvény miatt számítson mindenki lassabb haladásra, végül ez sem maradt kint, Szekeres levette. - Milyen minőségben? - Nem tudom a pontos státuszát a lapnál, de ír cikkeket, igaz, azokat nem írja alá, s többször kérte, mi se írjuk oda a nevét. Amúgy szabad bejárása volt az oldalba, s 
ha akartunk sem tudtunk volna olyan cikket írni, ami negatív színben tünteti fel a kormányt, a Fideszt vagy a városvezetést.

A nyáron már volt egy afférom vele, az MTI híre alapján kitettem, hogy az országgyűlés rendkívüli ülésére nem mentek el a fideszes képviselők. Szekeres persze levette, aztán számon kérte a főnökeimen. - És a lapvezetés ezt elfogadja? - A Kaposvár Most elvileg magáncég, de a városházi és a kormányhirdetések miatt nagyban függ a hatalomtól. Komoly pénzek érkeznek, minden kampány megjelent a lapban a Stop Soros!-tól a családok évén át a különböző nemzeti konzultációkig. Vannak döntések, amik a főnökség feje fölött születnek meg, ilyen volt az adminjogosultságom elvétele is, a főnököm csak ma reggel tudta meg, mi történt. A cégnek van egy rádiója is, de ott is beleszólnak a műsorba, az ominózus rendőrségi hírt először bemondták, de aztán Szekeres szólt, hogy vegyék ki a hírblokkból - Hogy lehet így dolgozni?
- Sokat nyel az ember.

Én még szerencsés helyzetben vagyok, csak magamért felelek, de a többiek a családjuk egzisztenciáját veszélyeztetnék, a szembemennének a felsőbb akarattal. De így is nehezen élik meg, hiszen látják, nagyon nem jó, ami megy a lapnál, s ahol lehet, próbálnak ellensúlyozni. De alig van mozgástér. És persze akadnak kötelező feladatok, nekem is el kellett mennem Szita Károly polgármesterrel a határra, ahol átadott egy zászlót. - A Kaposvár Mosttól el kellett jönnie: van esély, hogy helyben el tud helyezkedni? - Erősen kétlem, a helyi médiumoknál nagyjából mindenütt ilyen a helyzet. Nincs különbség, függetlenül attól, az önkormányzathoz vagy a Mediaworkshöz, illetve most már a nagy alapítványhoz tartoznak. Mondjuk a keddi tüntetésről legalább mind beszámolt, egyedül a Most nem. Ezért is szerettem volna írni róla valamit, abszolút csak szakmai okok miatt: egyszerűen nem teheti meg a város legolvasottabb portálja, hogy nem számol be valamiről, ami negyven méterre történik a szerkesztőségtől. Ám úgy látszik mégis, ami szerintem a sajtószabadság és egy újság autonómiájának az aljas semmibevétele. Ezért is döntöttem el, megszólalok, az embereknek tudniuk kell, mi zajlik a színfalak mögött. 
Az ügyben megkerestük Szita Károly polgármestert és sajtósát, Szekeres Alánt, de egyelőre nem értük el őket.

A felelős szerkesztő függesztette fel a hozzáférést

444.hu megkereste M. Schenk Tündét, a Kaposvár Most főszerkesztőjét. Az újság írásban feltett kérdéseire küldött válaszában „határozottan visszautasította”, hogy megtiltotta volna Bogdánnak: részt vegyen a demonstráción. „Sőt, éppen ellenkezőleg, az egyébként Facebook-ügyeletben lévő Bogdán Erik helyettesítését megoldottuk, hogy részt tudjon venni a számára fontos eseményen” - írta. M. Schenk szerint Bogdán „az elmúlt napokban - nyilván a budapesti események hatására - szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokat tett több alkalommal is”, ezért „fel sem merült bennünk, hogy kollégánkat küldjük erre az eseményre”. M. Schenk állítása szerint Bogdán hozzáférését nem a városvezetés, hanem a kaposvarmost.hu felelős szerkesztője, S. Kovács Zoltán „függesztette fel”, miután a kedd esti tüntetés végén „rágalmazó tartalmú matricát” ragasztottak szerkesztőségük bejáratára. „Hangsúlyozom, Bogdán Erik mind a tárhelyünkhöz, mind a Facebook-oldalunkhoz változatlanul hozzáfért" - írta. Azt megerősítette, hogy Bogdán szerda reggel szóban és írásban is benyújtotta felmondását, amit ő el is fogadott.

Szerző
Frissítve: 2018.12.19. 17:25

Frontokkal, sok esővel és 11 fokkal érkezik meg a karácsony

Publikálás dátuma
2018.12.19. 16:47

Fotó: Shutterstock
A jelenlegi hóréteg fokozatosan olvadni fog, kedden már hajnalban is plusz 1-6 fokot mérhetünk.
A karácsonyi napokban több front is eléri a térséget. A csapadék zöme eső formájában hullhat, inkább csak az időszak második felében, és csak helyenként fordulhat elő hózápor. Az enyhülés miatt a jelenlegi hóréteg fokozatosan olvadni fog – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az MTI megkeresésére. Kifejtették, hogy a karácsony előtti napokban erőteljes enyhülés zajlik le a Kárpát-medencében, amely a magasban gyorsabban, a talaj közelében csak lassabban érezteti a hatását. Ezt leginkább a Dunántúlon élők érezhetik majd, ott a hétvégén helyenként akár plusz 10 Celsius-fok is lehet, míg északkelet felé haladva lassabban és csak kisebb mértékben enyhül az idő. Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a hétvégén érkező csapadék eső lesz. Hétfőn, szenteste napján várhatóan melegfront éri el a térséget, amely több helyen okozhat csapadékot. A magasban és a talaj közelében is enyhe lesz az idő, így – „elég nagy valószínűség mellett” – a lehulló csapadék eső formájában érkezik – írták. A hajnali mínusz 1 és plusz 5 fok közötti értékekről délutánra plusz 5-11 fokig melegszik fel a levegő. Karácsony első napján, kedden már egy hidegfront éri el térséget, ennek hatására több helyen fordulhat elő csapadék. A front előtt még viszonylag enyhe marad az idő, hajnalban plusz 1-6, délután plusz 2-7 fok valószínű. Késő délutánig a hőmérsékletek fagypont felett maradnak, az addig lehulló csapadék tehát esőnek ígérkezik. Estétől egyre nagyobb területen 0 fok alá csökkenhet majd a hőmérséklet, ezzel párhuzamosan viszont kevesebb helyen számíthatunk csapadékra, inkább csak helyenként fordulhat elő hózápor. Karácsony második napján, szerdán hajnalra többnyire fagypont alá hűl le a levegő, napközben is csak mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet. Az összefüggő felhőzet felszakadozik, a változóan felhős idő mellett több-kevesebb napsütés várható, és csak helyenként fordulhat elő hózápor – írta a meteorológiai szolgálat.
Szerző

Már a tüntetések előtt elbizonytalanodtak a Fidesz hívei

Publikálás dátuma
2018.12.19. 16:46

Fotó: Németh András Péter
A kormánypárt támogatottsága messze a legnagyobb, de most zavar támadt az erőben: decemberben 10 százalékkal nőtt a kritikusabb szemléletű Fidesz-támogatók aránya. A Jobbik viszont kezdi kiheverni választási vereségét, sőt, erősödni is tudtak.
Meglepő eredményeket hozott a Závecz Research december 11-én, tehát a kormányellenes tüntetések előtt lezárt közvélemény-kutatása: az ezer fő megkérdezésével készített felmérésből az derül ki, hogy a Fidesz tábora november közepe és december eleje között egy hajszállal, mintahibán belül, 36-ról 35 százalékra csökkent. 
 A Jobbik folyamatos visszaesése megállt, sőt a múlt havi 7 százalékról 9 százalékra bővült a támogatottsága. Az MSZP továbbra is 7 százalékon áll, szeptember óta nem módosul az őket a preferálók aránya. Harmadik hónapja stabil a DK pozíciója is, a választókorúak 5 százalékának leginkább kedvelt pártja. Decemberben az LMP és a Momentum megőrizte a múltkori 3 százalékos támogatottságát. A sorban a Kétfarkú Kutyapárt következik, novemberben 3, most 2 százalékos a tábora. A Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom továbbra is 1-1 százalékon állnak. A pártnélküliek aránya megint egy kicsivel csökkent, most 32 százalék tartozik ide. 
A biztos pártválasztók körében is jelentős a Fidesz előnye, bár szavazóik aktivitási szintje némileg csökkent az elmúlt hetekben: jelenleg 51 százalékos táboruk van. A Jobbik ebben az elkötelezett csoportban 15 százalékra, az MSZP 11 százalékra számíthat. A Demokratikus Koalíció az aktív pártválasztói csoporton belül 8 százalékot ér el. A Momentum 4, az LMP 3 százalékon áll. A biztos szavazók 2-2 százaléka támogatja a Párbeszédet és a Mi Hazánk Mozgalmat. - ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet december elején, a túlóra-törvény elfogadása előtti egy hétben, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.
A parlamenti választáson nyertes Fidesz szavazótábora az azóta eltelt időszakban 33 és 36 százalék között változott, ami 2,6-2,9 millió fős támogatottságot jelent. Szavazóik többnyire nagy fokú elkötelezettségének köszönhetően a biztos pártválasztói körben átlagosan 54 százalékot kaptak, de ebben a hónapban ettől elmarad az eredményük. 
A Fidesz támogatóinak egy része most némileg elbizonytalanodott s ennek két jelét is látható – írják a felmérés készítői. 
Amíg a korábbi hónapokban a Fidesz-hívek nagyjából kétharmada mondta magát egy lehetséges választás résztvevőjének, most 57 százalékuk. Korábban 94-95 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy az országban jó irányba mennek a dolgok s csak 5-6 százalékuk látta negatívan a helyzetet. Decemberben viszont 85 százalék értékeli pozitívan az országban folyó dolgokat, 10 százaléknyian kritikusak, 5 százalék pedig bizonytalan ebben a kérdésben.

A Jobbik tábora május és november között lényegében megfeleződött, 15-től 7 százalékra csökkent (1,2 millióról 600 ezer főre). Most azonban ez a tendencia megállt, mi több 2 százalékponttal emelkedett a párt támogatottsága. A biztos pártválasztói körben is jelentős visszaesést szenvedett el a Jobbik a parlamenti választást követően, 21 százalékról 12-re estek vissza, ezúttal viszont 15 százalékra emelkedtek az aktív szavazók csoportjában. A többi ellenzéki párt támogatóinak aránya keveset változott a parlamenti választás óta, látványos felemelkedések és zuhanások sem voltak. Így az MSZP május és augusztus között 6 százalékon állt, azóta folyamatosan 7 százalék a támogatóik aránya (ez nagyjából 5-600 ezres tábor). A biztos pártválasztók csoportjában 10-11 százalékot értek el a szocialisták. A Demokratikus Koalíció támogatottsága a választásokat követően 4-5 százalékos volt, a híveik száma tehát 300 és 400 ezer fő közötti. A DK az aktív választói közönségen belül eleinte 7 százalékot ért el, az utóbbi hónapokban 8-at. Az LMP-nek jellemzően és átlagosan 3 százaléka volt, azaz negyedmillió választópolgár sorakozott fel mögéjük. A párt a biztos szavazói közegben eleinte a bejutási küszöbértéken, 5 százalékon állt, az ősszel viszont, ha kicsivel is, de alatta maradt. A Momentum 1-2 százalékról az utóbbi hónapokban 3 százalékra javított, így ők is nagyjából 250 ezer támogatóval rendelkeznek. Az aktív politikai közönségen belül 2-3 százalékról az év végére 4-5 százalékra jöttek fel. A Kétfarkú Kutyapárt a teljes népességen belül 2-3 százalékkal, 200 ezer választópolgárral számolhat. Az aktív szavazók csoportján belül is 2-3 százalék erősíti. A Párbeszéd a teljes népesség 1 százalékát, vonzza magához, ez megközelítőleg 100 ezer támogató. A biztos pártválasztók körében 1-2 százalékos eredményei voltak. A Mi Hazánk Mozgalom megalakulása óta 1 százalékon áll, tehát nekik is százezer főt majdnem elérő támogatójuk van, s az aktív szavazók 1-2 százaléka voksolna rájuk. 
Szerző