Kormányellenes tüntetésről írt volna, de már nem érhette el a szerkesztőségi rendszert

Publikálás dátuma
2018.12.19 16:59

Fotó: / Hornyák Dániel
Tudósítani akart a keddi, kaposvári tüntetésről a fiatal kaposvári újságíró, ezért megvonták az adminjogát az egyik kaposvári médiumnál. Lapunknak nyilatkozva arról beszélt, nem is a főnökei, hanem a városháza sajtósa vette el a hozzáférését. A szerkesztőség cáfolja, hogy a városvezetés függesztette fel az adminjogot.
Csak a munkáját akarta végezni Bogdán Erik, a Kaposvár Most újságírója, amikor szólt főnökének, tudósítani szeretne a kedd esti kormányellenes tüntetésről. Feljebbvalója azonban jelezte, nem készülhet anyag a demonstrációról, vagy ha mégis, akkor csak a városháza engedélyével, de akkor sem ő, hanem egy tapasztaltabb kolléga írhatja majd meg a cikket. - Egyúttal közölte a főnököm,
nem mehetek el a tüntetésre, mert az szembemegy az újság és a cég álláspontjával
– mondta a Népszavának Bogdán Erik, aki szűk egy éve dolgozott a Kaposvár Mostnál. – Azt is mondta, ha úgy döntök, mégis elmegyek, valószínű, hogy elválnak útjaink. - Mégis kiment. - Írni viszont nem akartam róla. Amikor vége lett a demonstrációnak, mivel én voltam a hírügyeletes, be akartam fejezni egy teljesen másik cikket, de az admin folyamatosan ledobott. Először azt hittem, az internettel van baj, ám aztán rájöttem, megvonták a hozzáférésemet az oldalhoz. Írtam az egyik kollégámnak, mi történt, s tőle tudtam meg, hogy 
valószínűleg a városháza lépett, mert féltek tőle, valami meggondolatlanságot csinálok.
- A városháza? - A polgármester sajtósának, Szekeres Alánnak adminjogosultsága van a portálhoz és a Facebook-oldalhoz. Korábban többször is előfordult, hogy
átírta a kitett anyagokat, vagy ami rosszabb, egyszerűen levette őket.
Kedden például kaptunk egy rendőrségi közleményt a szerdai kaposvári, félpályás, forgalomlassító demonstrációról. Már eleve nem írhattuk meg a hírben, hogy tüntetés lesz, csak azt, hogy rendezvény miatt számítson mindenki lassabb haladásra, végül ez sem maradt kint, Szekeres levette. - Milyen minőségben? - Nem tudom a pontos státuszát a lapnál, de ír cikkeket, igaz, azokat nem írja alá, s többször kérte, mi se írjuk oda a nevét. Amúgy szabad bejárása volt az oldalba, s 
ha akartunk sem tudtunk volna olyan cikket írni, ami negatív színben tünteti fel a kormányt, a Fideszt vagy a városvezetést.
A nyáron már volt egy afférom vele, az MTI híre alapján kitettem, hogy az országgyűlés rendkívüli ülésére nem mentek el a fideszes képviselők. Szekeres persze levette, aztán számon kérte a főnökeimen. - És a lapvezetés ezt elfogadja? - A Kaposvár Most elvileg magáncég, de a városházi és a kormányhirdetések miatt nagyban függ a hatalomtól. Komoly pénzek érkeznek, minden kampány megjelent a lapban a Stop Soros!-tól a családok évén át a különböző nemzeti konzultációkig. Vannak döntések, amik a főnökség feje fölött születnek meg, ilyen volt az adminjogosultságom elvétele is, a főnököm csak ma reggel tudta meg, mi történt. A cégnek van egy rádiója is, de ott is beleszólnak a műsorba, az ominózus rendőrségi hírt először bemondták, de aztán Szekeres szólt, hogy vegyék ki a hírblokkból - Hogy lehet így dolgozni?
- Sokat nyel az ember.
Én még szerencsés helyzetben vagyok, csak magamért felelek, de a többiek a családjuk egzisztenciáját veszélyeztetnék, a szembemennének a felsőbb akarattal. De így is nehezen élik meg, hiszen látják, nagyon nem jó, ami megy a lapnál, s ahol lehet, próbálnak ellensúlyozni. De alig van mozgástér. És persze akadnak kötelező feladatok, nekem is el kellett mennem Szita Károly polgármesterrel a határra, ahol átadott egy zászlót. - A Kaposvár Mosttól el kellett jönnie: van esély, hogy helyben el tud helyezkedni? - Erősen kétlem, a helyi médiumoknál nagyjából mindenütt ilyen a helyzet. Nincs különbség, függetlenül attól, az önkormányzathoz vagy a Mediaworkshöz, illetve most már a nagy alapítványhoz tartoznak. Mondjuk a keddi tüntetésről legalább mind beszámolt, egyedül a Most nem. Ezért is szerettem volna írni róla valamit, abszolút csak szakmai okok miatt: egyszerűen nem teheti meg a város legolvasottabb portálja, hogy nem számol be valamiről, ami negyven méterre történik a szerkesztőségtől. Ám úgy látszik mégis, ami szerintem a sajtószabadság és egy újság autonómiájának az aljas semmibevétele. Ezért is döntöttem el, megszólalok, az embereknek tudniuk kell, mi zajlik a színfalak mögött. 
Az ügyben megkerestük Szita Károly polgármestert és sajtósát, Szekeres Alánt, de egyelőre nem értük el őket.

A felelős szerkesztő függesztette fel a hozzáférést

444.hu megkereste M. Schenk Tündét, a Kaposvár Most főszerkesztőjét. Az újság írásban feltett kérdéseire küldött válaszában „határozottan visszautasította”, hogy megtiltotta volna Bogdánnak: részt vegyen a demonstráción. „Sőt, éppen ellenkezőleg, az egyébként Facebook-ügyeletben lévő Bogdán Erik helyettesítését megoldottuk, hogy részt tudjon venni a számára fontos eseményen” - írta. M. Schenk szerint Bogdán „az elmúlt napokban - nyilván a budapesti események hatására - szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokat tett több alkalommal is”, ezért „fel sem merült bennünk, hogy kollégánkat küldjük erre az eseményre”. M. Schenk állítása szerint Bogdán hozzáférését nem a városvezetés, hanem a kaposvarmost.hu felelős szerkesztője, S. Kovács Zoltán „függesztette fel”, miután a kedd esti tüntetés végén „rágalmazó tartalmú matricát” ragasztottak szerkesztőségük bejáratára. „Hangsúlyozom, Bogdán Erik mind a tárhelyünkhöz, mind a Facebook-oldalunkhoz változatlanul hozzáfért" - írta. Azt megerősítette, hogy Bogdán szerda reggel szóban és írásban is benyújtotta felmondását, amit ő el is fogadott.

2018.12.19 16:59
Frissítve: 2018.12.19 17:25

Keresztes: Jó úton jár az LMP

Publikálás dátuma
2019.01.19 07:45

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Hiába stagnál az LMP támogatottsága, Keresztes László Lóránt társelnök szerint megfelelő irányba halad a párt.
Radikális LMP-t ígért megválasztása után. Ez már az lenne? A teljes őszi időszakban az LMP volt a brutális kormányzati támadások célkeresztjében. Ez most sem csillapodik. A kormány számára „nemzetbiztonsági kockázat” lettünk. Ez igazolja, hogy jó úton járunk.
Sokszor leszögezte, hogy teljesen elutasítja, sőt kizárja az együttműködést a "régi baloldali pártokkal." Mégis azt látni, hogy közösen áll a parlament lépcsőjén és mond fogadalmat szocialistákkal és DK-sokkal. Mi változott? Pontosítok: május elején tettem esküt a magyar emberek és a nemzet szolgálatára, ehhez tartom magam. A fogadalomban nem vettünk részt, ahogy a Jobbik sem. Ugyanakkor a Fidesz minden korábbinál aljasabb módon rontott rá a nemzetre. Ebben a harcban nagyon helyesen álltak egymás mellé az ellenzéki képviselők. Az együttműködés szimbolikus és fontos lépés, de szó sincs arról, hogy változott volna a véleményem a 2010 előtti kurzusról. Mindenkivel együtt harcolok viszont a rabszolgatörvény, és más fideszes aljasságok ellen.
Korábban azt is nyilatkozta, hogy egyetlen valódi politikai innovációnak a Jobbikkal való szövetséget tekinti. Hogy áll most a "házasság"? Nem változott a véleményem - de nem frigyről, hanem új ellenzéki pólus felépítéséről beszéltünk. Bízom benne, hogy a következő időszakban fontos és előremutató változások tanúi leszünk majd, amelyek közelebb visznek a kormány bukásához.
Mennyit „profitált” az LMP a december óta tartó tüntetéshullámból? Úgy tűnik, talán önök vannak a legkevésbé előtérben. Országosan nagyon sok tüntetést szerveztünk önállóan, még többet társszervezőként. Számunkra a rabszolgatörvény elleni fellépés az első, így mindenkinek lehetőséget adtunk a felszólásra. Ez nemzeti ügy, háttérbe kell szorítani a pártérdekeket. Valamennyi budapesti tüntetésen ott voltunk elnöktársammal, Demeter Mártával, és az LMP-s csapatokkal. Érzékelek ugyanakkor másféle hozzáállást is. Pécsen például a Momentum által bejelentett esemény előtt hiába kértük, nekünk nem adtak felszólalási lehetőséget. Ilyenre korábban sehol nem volt példa. A tüntetést a „rabszolgatörvény” ellen hirdették, de baloldali önkormányzati kampányrendezvényt csináltak belőle. Ez a nyomulás komoly felháborodást keltett, remélem tanultak belőle.
Az LMP kongresszusán újra előkerülhet a Jobbikkal való együttműködés, sőt az amnesztia napirendi pont is. Mit vár az eseménytől? Február végén lesz a kongresszusunk. Európai listát állítunk, megszavazzuk az EP-programunkat, és világossá tesszük, hogy az önkormányzati választáson hiteles jelöltekkel, és megvalósítható programok mentén nagyon sok helyen vereséget lehet mérni a Fideszre.
2019.01.19 07:45
Frissítve: 2019.01.19 07:45

Estétől újra jön a havazás

Publikálás dátuma
2019.01.19 07:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Dunántúl és az Alföld déli részén kell hóesésre számítani az esti óráktól.
Szombaton dél, délnyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, a legtöbb napsütésre északkeleten számíthatunk. Napközben főként a délnyugati, déli tájakon néhol hószállingózás előfordulhat, majd estétől dél felől egyre többfelé kezdődik havazás. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között várható. Késő estére +1 és -5 fok közé hűl le a levegő - közölte az Országos Meteorológiai Intézet.
2019.01.19 07:37