Kormányellenes tüntetésről írt volna, de már nem érhette el a szerkesztőségi rendszert

Publikálás dátuma
2018.12.19 16:59

Fotó: Hornyák Dániel
Tudósítani akart a keddi, kaposvári tüntetésről a fiatal kaposvári újságíró, ezért megvonták az adminjogát az egyik kaposvári médiumnál. Lapunknak nyilatkozva arról beszélt, nem is a főnökei, hanem a városháza sajtósa vette el a hozzáférését. A szerkesztőség cáfolja, hogy a városvezetés függesztette fel az adminjogot.
Csak a munkáját akarta végezni Bogdán Erik, a Kaposvár Most újságírója, amikor szólt főnökének, tudósítani szeretne a kedd esti kormányellenes tüntetésről. Feljebbvalója azonban jelezte, nem készülhet anyag a demonstrációról, vagy ha mégis, akkor csak a városháza engedélyével, de akkor sem ő, hanem egy tapasztaltabb kolléga írhatja majd meg a cikket. - Egyúttal közölte a főnököm,
nem mehetek el a tüntetésre, mert az szembemegy az újság és a cég álláspontjával
– mondta a Népszavának Bogdán Erik, aki szűk egy éve dolgozott a Kaposvár Mostnál. – Azt is mondta, ha úgy döntök, mégis elmegyek, valószínű, hogy elválnak útjaink. - Mégis kiment. - Írni viszont nem akartam róla. Amikor vége lett a demonstrációnak, mivel én voltam a hírügyeletes, be akartam fejezni egy teljesen másik cikket, de az admin folyamatosan ledobott. Először azt hittem, az internettel van baj, ám aztán rájöttem, megvonták a hozzáférésemet az oldalhoz. Írtam az egyik kollégámnak, mi történt, s tőle tudtam meg, hogy 
valószínűleg a városháza lépett, mert féltek tőle, valami meggondolatlanságot csinálok.
- A városháza? - A polgármester sajtósának, Szekeres Alánnak adminjogosultsága van a portálhoz és a Facebook-oldalhoz. Korábban többször is előfordult, hogy
átírta a kitett anyagokat, vagy ami rosszabb, egyszerűen levette őket.
Kedden például kaptunk egy rendőrségi közleményt a szerdai kaposvári, félpályás, forgalomlassító demonstrációról. Már eleve nem írhattuk meg a hírben, hogy tüntetés lesz, csak azt, hogy rendezvény miatt számítson mindenki lassabb haladásra, végül ez sem maradt kint, Szekeres levette. - Milyen minőségben? - Nem tudom a pontos státuszát a lapnál, de ír cikkeket, igaz, azokat nem írja alá, s többször kérte, mi se írjuk oda a nevét. Amúgy szabad bejárása volt az oldalba, s 
ha akartunk sem tudtunk volna olyan cikket írni, ami negatív színben tünteti fel a kormányt, a Fideszt vagy a városvezetést.
A nyáron már volt egy afférom vele, az MTI híre alapján kitettem, hogy az országgyűlés rendkívüli ülésére nem mentek el a fideszes képviselők. Szekeres persze levette, aztán számon kérte a főnökeimen. - És a lapvezetés ezt elfogadja? - A Kaposvár Most elvileg magáncég, de a városházi és a kormányhirdetések miatt nagyban függ a hatalomtól. Komoly pénzek érkeznek, minden kampány megjelent a lapban a Stop Soros!-tól a családok évén át a különböző nemzeti konzultációkig. Vannak döntések, amik a főnökség feje fölött születnek meg, ilyen volt az adminjogosultságom elvétele is, a főnököm csak ma reggel tudta meg, mi történt. A cégnek van egy rádiója is, de ott is beleszólnak a műsorba, az ominózus rendőrségi hírt először bemondták, de aztán Szekeres szólt, hogy vegyék ki a hírblokkból - Hogy lehet így dolgozni?
- Sokat nyel az ember.
Én még szerencsés helyzetben vagyok, csak magamért felelek, de a többiek a családjuk egzisztenciáját veszélyeztetnék, a szembemennének a felsőbb akarattal. De így is nehezen élik meg, hiszen látják, nagyon nem jó, ami megy a lapnál, s ahol lehet, próbálnak ellensúlyozni. De alig van mozgástér. És persze akadnak kötelező feladatok, nekem is el kellett mennem Szita Károly polgármesterrel a határra, ahol átadott egy zászlót. - A Kaposvár Mosttól el kellett jönnie: van esély, hogy helyben el tud helyezkedni? - Erősen kétlem, a helyi médiumoknál nagyjából mindenütt ilyen a helyzet. Nincs különbség, függetlenül attól, az önkormányzathoz vagy a Mediaworkshöz, illetve most már a nagy alapítványhoz tartoznak. Mondjuk a keddi tüntetésről legalább mind beszámolt, egyedül a Most nem. Ezért is szerettem volna írni róla valamit, abszolút csak szakmai okok miatt: egyszerűen nem teheti meg a város legolvasottabb portálja, hogy nem számol be valamiről, ami negyven méterre történik a szerkesztőségtől. Ám úgy látszik mégis, ami szerintem a sajtószabadság és egy újság autonómiájának az aljas semmibevétele. Ezért is döntöttem el, megszólalok, az embereknek tudniuk kell, mi zajlik a színfalak mögött. 
Az ügyben megkerestük Szita Károly polgármestert és sajtósát, Szekeres Alánt, de egyelőre nem értük el őket.

A felelős szerkesztő függesztette fel a hozzáférést

444.hu megkereste M. Schenk Tündét, a Kaposvár Most főszerkesztőjét. Az újság írásban feltett kérdéseire küldött válaszában „határozottan visszautasította”, hogy megtiltotta volna Bogdánnak: részt vegyen a demonstráción. „Sőt, éppen ellenkezőleg, az egyébként Facebook-ügyeletben lévő Bogdán Erik helyettesítését megoldottuk, hogy részt tudjon venni a számára fontos eseményen” - írta. M. Schenk szerint Bogdán „az elmúlt napokban - nyilván a budapesti események hatására - szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokat tett több alkalommal is”, ezért „fel sem merült bennünk, hogy kollégánkat küldjük erre az eseményre”. M. Schenk állítása szerint Bogdán hozzáférését nem a városvezetés, hanem a kaposvarmost.hu felelős szerkesztője, S. Kovács Zoltán „függesztette fel”, miután a kedd esti tüntetés végén „rágalmazó tartalmú matricát” ragasztottak szerkesztőségük bejáratára. „Hangsúlyozom, Bogdán Erik mind a tárhelyünkhöz, mind a Facebook-oldalunkhoz változatlanul hozzáfért" - írta. Azt megerősítette, hogy Bogdán szerda reggel szóban és írásban is benyújtotta felmondását, amit ő el is fogadott.

Frissítve: 2018.12.19 17:25

Itt vannak a lottószámok - darabonként több mint 600 millió forintot érnek

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:44
Illusztráció/Shutterstock
Minden idők harmadik legnagyobb nyereményét lehet szakítani, ha valaki egyedül találja el a helyes számokat, akkor menthetetlenül milliárdos lesz.
Szóval tessék a szelvényegyeztetésre felkészülni, és:
7;17;42;53;76
Témák
lottó

Novák Katalin: ha balra tolódik a Néppárt, nincs helyünk benne

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:33

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A magyar emberek érdekeire hivatkozva sasszézna ki pártcsaládjából a Fidesz, ha nem tudja rendezni konfliktusait - derül ki a Novák Katalin által adott interjúból.
Szétköltözésként, de nem válásként jellemezte a Fidesz és a Néppárt konfliktusát a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Novák Katalin, aki két fideszes társával (Varga Judittal és Szájer Józseffel) magyar részről próbálja kezelni az EPP és a Fidesz konfliktusát.
Novák szerint Manfred Weber három, Fidesznek számára szabott feltételéből a a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült, a CEU Magyarországon maradása pedig még döntés kérdése. „Ami a CEU-t illeti, nem tekintem olyan kérdésnek, ami a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában sorsdöntő lenne, de ott is megvizsgáljuk a javaslatukat” - fogalmazott Novák; igaz, Weber alapvetően nem az ő álláspontjára volt kíváncsi az ügyben.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a Néppártból háromtagú bizottság ellenőrzi majd, hogy teljesültek e a weberi követelések; ennek fogadására alakult a Varga-Novák-Szájer -féle delegáció, a helyzetet ugyanakkor párbeszédként és nem alá-felé rendeltségként jellemezte az interjúban. Novák Katalin szavaiból kitűnik az is, hogya Fidesz felkészült a pártcsaládból való kiválására. Mint fogalmazott, „megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (...) A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” (...)
"Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne."
Novák szerint egyébként sokan a Fidesz győzelmének tekintették, amikor a Néppártban 190 igen és 3 nem voks, valamint 70 tartózkódás mellett döntöttek a párt felfüggesztéséről. Ezt a kommunikációs panelt ismételték itthon  felfüggesztés után a kormányközeli lapok, így a metróban ingyenesen terjesztett Lokál is.