Túl magasak a bérek - Nehéz időkre készül Parragh László

Publikálás dátuma
2018.12.20. 16:51

Fotó: Szalmás Péter
Ugyan minden rendben, de egyre kevesebb az uniós forrás, kimerülőben a magyar munkaerő, és különben sem tudni, mit hoz a jövő. Kell egy B-terv a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint.
Ugyan a magyar gazdaság "kiváló állapotban van", de fel kell készülni arra, hogy a világgazdasági folyamatok változhatnak, és akkor szükség lesz egy "B-tervre" - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamarai elnökök kibővített elnökségi ülésén. Szerinte még húzza a gazdaságot egyebek közt a bővülő lakossági fogyasztás, az építőipar növekedése, a turizmus kiváló teljesítménye, de vannak figyelmeztető jelek.
Ilyen baljós jelként említette Parragh, hogy 2018 kilenc hónapjából ötben csökkent az export dinamikája, egyre inkább nyílik az export és a belső értékesítés közötti olló az utóbbi javára, illetve hogy
a béremelkedés mértéke jóval meghaladja a termelékenység növekedését - vagyis az iparkamara elnöke szerint túl sokat lehet keresni Magyarországon.

Említette még, hogy több előrejelzés szerint a GDP növekedésének lassulása várható, és a német konjunktúra mutató is csökkenő növekedést jelez. A kamara elnöke rámutatott arra, is hogy egyre inkább kimerülőben van a magyar munkaerő tartalék, a beruházások dinamikája mérséklődik, az uniós források szűkülnek, Magyarországon a legmagasabb az infláció az Európai Unió tagországaiban.
Mindez azt vetíti előre, hogy nem lesz az utóbbi években megszokott ütemű növekedés. A fő veszély a gazdasági növekedés fenntartásában a világgazdasági folyamatok kedvezőtlen alakulása lehet, és erre a helyzetre fel kell készülni - hangsúlyozta Parragh.

Csúszó napos tervek

Publikálás dátuma
2018.12.20. 14:25

Fotó: Shutterstock
Az MVM beszámolt naperőművei helyzetéről.
Az MVM Magyar Villamos Művek jövő év végéig építi meg a terveiben szereplő összes, 110 napelemes erőművét – jelentette be az MTI tudósítása szerint az állami energiacsoport kecskeméti sajtótájékoztatóján Gaál József, a beruházások mögött álló, MVM Hungarowind Kft. nevű leányvállalatuk ügyvezetője. Megjegyzendő: ez a megvalósítás tekintetében némi csúszásra utal, hisz az MVM korábbi tájékoztatásaiban még 2018-as építési időpont szerepelt. Az egységek közül Felsőzsolcán és Pakson 20-20 megawattost (MW) létesítenek, amely méret a maga nemében a legnagyobb az országban. Közülük előbbi novemberben üzembe is állt. A fennmaradó 108 egység fél-fél MW-os teljesítményű. Az ezek közül Dél-Kelet-Magyarországon tervezett 19, összesen hatmilliárdba kerülő kisebb telepből ötöt már átadtak, a többi kivitelezése zajlik – közölte Mogyorósy Tamás, az MVM Csoport termelési igazgatója. Hangsúlyozta: a teljes flotta 50 ezer háztartás éves energiaszükségletét lesz képes fedezni. Gaál József szavai szerint a rendszer összköltsége 48 milliárd forint, aminek körülbelül 35 százalékát EU-támogatásból állják. Tegnap a kormányfő strómanjaként számon tartott Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó Opus Global bejelentette: a tulajdonában lévő Mátrai Erőműtől végleg az MVM Hungarowind veszi át három éve átadott, 16 MW-s visontai napelemtelepüket, bár az üzemeltetés-karbantartás továbbra is rájuk hárul. A – nem közölt – vételár felhasználásával két további, 20-20 MW-s napelemfarmot építenek. Egy helyreállított bányaterületük pedig a Nemzeti Földalapkezelőhöz kerül.
Témák
napelem MVM
Frissítve: 2018.12.20. 15:04

Durván híznak az élelmiszerárak a Matolcsy György vezette jegybank szerint

Publikálás dátuma
2018.12.20. 13:00
A kép illusztráció Fotó: Getty Images
Egyértelműen fájni fognak a "közért-kiadások", főleg a kevésbé tehetős családoknak.
Az élelmiszerek drágulása pörgeti az inflációt: a különböző táplálékok általánosságban 4,7 százalékkal drágulnak. Ez már önmagában húzós, de az igazi probléma, hogy a fel nem dolgozott portékák (például zöldségek gyümölcsök) majdnem 9 százalékkal drágulnak. A kevésbé tehetős családok jövedelmük mintegy 27-30 százalékát fordítják élelmiszerre, őket érzékenyen érinti az árak megugrása. Példának okáért egy család, ahol mindkét szülő a garantált bérminimumot viszi haza, mintegy 250 ezer forintból gazdálkodhat. Ebből 67-70 ezer forintért töltötte a família a hűtőszekrényt - most ezt az összeget legalább havi 3 ezer forinttal kell kipótolni, ami éves szinten legalább 36 ezer forintos többletköltséget jelent.
Szerző