Publicisztika;család;családok éve;

Első a család

„Magyarországon alapvetően család-centrikus emberek élnek, a magyarok hagyományosan családszeretők” – mondta a családügyi államtitkár a minap a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom konferenciáján. Sok minden van ebben a mondásban, irányszabás-varrás, -mutatás, de legfőképpen nemzeti büszkeség: ilyenek vagyunk mi, magyarok.

Családszeretők vagyunk. Nem holmi dánok vagy csehszlovákok, akik korántsem szeretik annyira a (dán vagy csehszlovák) családjukat, mint mi. És minthogy keresztény ország is vagyunk, olyan fontos a családunk, ahogy csak egy keresztény ember számára fontos lehet. Papa, mama, gyerekek, csupa szív, szeretet.

Nagyon szeretjük a családot, de legyen benne minden, ami egy rendes családban van: anyuka, apuka és legalább két gyerek. Minden más esetben – összes szeretetünk dacára – nem jár a családi kedvezmény, még az állatkertben sem vehetsz családi jegyet. Egy csomó minden nem jár a gyermekét egyedül nevelő anyukáknak és apukáknak, a gyermeket vállalni hivatalosan nem tudó meleg pároknak, a mozaikcsaládoknak, nem is beszélve a gyermektelen párokról. (A „Családok Évében” egyedülálló szülőnek lenni még mindig az egyik legnagyobb szegénységi kockázat Magyarországon, ahol 300 ezer egyedülálló szülő összesen 500 ezer gyereket nevel és ahol minden harmadik-negyedik család egyszülős. Ennél talán csak hatgyerekes cigány családnak lenni nagyobb kockázat, igaz, ez esetben szinte mindegy, hogy egy vagy két szülőről beszélünk.)

„A magyar fiatalok számára a saját szüleik jelentik a legmegbízhatóbb információforrást, nem az internet, a médiumok, a könyvek vagy éppen a barátaik. Ez a bizalom is azt jelzi, milyen fontosak a családi kötelékek Magyarországon” – idézi a fentebb már emlegetett államtitkár egy friss kutatás eredményét. Magyarán: a család (természetesen csak, ha magyar) mindennél fontosabb. Zárd magadra az ajtót, kérdezd a világ dolgairól a családodat! Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú életű légy e földön. Nézd el atyádnak, ha kezet emel anyádra, mert a család az első. Túlórázz, amennyit lehet, mert a család az első. Gyarapítsd a család vagyonát, látod, mi is ezt tesszük. Ne foglalkozz mások bajával, arra ott van a hivatal. Ne szervezz kis közösségeket, ne akarj beleszólni a dolgokba. Menj haza a családodhoz.

És akkor majd támogatunk.