Az év citromdíja: MLSZ

Publikálás dátuma
2018.12.27 10:00
TÁVOL EURÓPÁTÓL - Nagy a távolság szervezeti szinten is a kontinens és a magyar futball között
Fotó: Népszava
A politikai alapon vezérelt sportági szövetségek egymást múlták alul 2018-ban, de a legnagyobb szakmai mélyrepüléssel a labdarúgó-szövetség „büszkélkedhet”.
A Népszava sportrovatának munkatársai év végén saját magánvéleményük alapján készítik el visszapillantásukat 2018 legjeire. A citromdíjat a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) érdemelte ki, amely a kiemelt állami támogatás ellenére morálisan és szakmailag is megbukott.
Gyakorlatilag nem találni olyan területet, amire büszke lehet az MLSZ 2018-ból. A stadionok épülnek ugyan az országban, de erről a kormány döntött. A beruházások mindenhol drágábbak a tervezettnél, a késések is általánosnak mondhatók, a felépült új arénák konganak az ürességtől, a gazdaságos üzemeltetés csak a Groupama Arénánál és a székesfehérvári MOL Arénánál megoldott. A többi helyszínen állami segítségre (tehát a magyar lakosság pénzére) lesz szükség az üzemeltetési költségek előteremtéséhez.
Nem működik az MLSZ 2011-től 2020-ig érvényes futballstratégiája sem: az ott leírtak szerint ebben a szezonban az élvonalbeli bajnokik átlagnézőszámának el kellene érni a kilencezret, ezzel szemben háromezren sincsenek a találkozókon. Már kellene rendelkeznie a sportágnak állandó jelleggel egy-egy klubcsapattal a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörében. A valóság az, hogy hat év után sikerült a MOL-Vidinek eljutni az El főtáblájára, rendszeres magyar jelenlétről tehát szó sincs. A stratégia elbukott, felelős nincs, de már készült az újabb program 2020-tól 2025-ig, amire ismét föl lehet venni az állami milliárdokat, „természetesen” számon kérés és ellenőrzés nélkül.
Érdekesen (szánalmasan) viszonyul a szövetség a rasszizmus, kirekesztés elleni küzdelemhez is. Amikor lapunk arról érdeklődött, mit kíván tenni az MLSZ a jelenség visszaszorításáért, az a válasz érkezett, hogy a válogatott mérkőzései előtt minden alkalommal kétszer levetítik a stadionban a "Gyűlölet nem pálya" című kisfilmet, és a műsorközlő felhívja a figyelmet a sportszerű szurkolás fontosságára. Az már normális a szövetség szerint, hogy amikor menetrend szerint elkezdik a lelátóról szidni valamelyik környező országot, akkor a műsorközlő hallgat, a szövetség pedig a mérkőzés végén megköszöni a "fantasztikus szurkolást", de sosem határolódik el ettől a jelenségtől. 
Az sem zavarja az MLSZ-t, hogy az élvonalbeli bajnokságban két olyan játékvezető is közreműködik, akik különböző indokokkal rendszeresen kihagyják a mások számára kötelező fizikai tesztek teljesítését. 
Csányi Sándor, az MLSZ elnöke karácsony előtt ünnepi interjút adott a Nemzeti Sportnak: ebben elmondta, hogy a szövetség folyamatosan figyeli és elemzi a videóbíróval kapcsolatos tapasztalatokat. A magyarországi bevezetés azonban egyelőre nem aktuális, mert a rendszer nagyon sokba kerül. A vezető szavait meglepő módon – porszem került a NER egyébként olajozottan működő gépezetébe – a kormány szócsövévé vált MTI cáfolta meg pár nappal később: a hírügynökség cikkéből kiderült, hogy Horvátországban a következő szezontól lesz videóbíró, aminek kiépítési költsége másfél millió dollár (kb. 405 millió forint). Az összeg 80 százalékát a nemzetközi szövetség (FIFA) fizeti, a hazai szövetségnek saját forrásból 80 millió forintot kell a projektre fordítani. Az MLSZ éves költségvetése körülbelül 5 milliárd forint, ha be akarná vezetni az átláthatóságot elősegítő videóbírót, akkor ebből a keretből el tudná különíteni a hiányzó összeget, ami vélhetően nem térne el jelentősen a horvátok költségétől. Az MLSZ vezetője hallgatott erről, pedig ő a FIFA alelnöke. A nemzetközi szervezet – amelyet az amerikai titkosszolgálat szerint maffiamódszerekkel vezetnek és a korrupció a mindennapok szerves része - második embereként elvileg tudnia kellene, milyen támogatást ad a FIFA a videóbírót bevezető tagországoknak. Nehéz eldönteni, mi a nagyobb baj: ha Csányi Sándor tudott erről, de hallgatott, vagy, ha fogalma sem volt erről a támogatási rendszerről?

Szerződés alkalmazott nélküli céggel

A napi.hu írt arról, hogy olyan cég szállít érmeket 122 millió forintért a szövetség Bozsik-programjának keretében 2019-ben, amelynek egyetlen bejelentett alkalmazottja sincs. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hír szerint a Nodexker 2007 Kft. egyedül pályázott – a korábbi években is ez a cég készítette az érmeket –, és százezer darabbal kell ellátnia az MLSZ-t. A cég székhelye egy érdi családi ház. 

Frissítve: 2018.12.27 10:00

Piros Zsombor nem jutott tovább a budapesti tenisztornán

Publikálás dátuma
2019.04.20 15:45

Fotó: AFP/ Robert Szaniszlo
A magyar játékos három játszmában maradt alul a német Yannick Madennel szemben.
Piros Zsombor nem jutott tovább a szombati selejtezőből a Hungarian Open elnevezésű, 524 340 euró (165,2 millió forint) összdíjazású salakpályás férfi tenisztornán, amelynek a budapesti Sport11 Sportcentrum ad otthont. A világranglistán 370., 19 éves magyar játékos három játszmában maradt alul a német Yannick Madennel szemben, aki 108. a nemzetközi rangsorban. A 29 éves rivális szűk egy óra alatt nyerte a nyitószettet, Piros azonban remek tenisszel bő fél óra alatt hozta a másodikat, így kiegyenlített. A döntő szettben a német elhúzott 3:0-ra, s bár a magyar játékos 3:2-re még visszazárkózott, saját adogatását elveszítette, s a fordításra már nem maradt esélye a 2 óra 38 percig tartó meccsen. Sikerével Maden jutott tovább a selejtező első köréből, ahonnan két győzelemmel lehet felkerülni a főtáblára. A torna főtábláján négy magyar érdekelt: Valkusz Máté és Balázs Attila egyesben, Nagy Péter és Borsos Gábor pedig a párosok között bizonyíthat. 

Eredmény, selejtező, 1. forduló:

Yannick Maden (német)–Piros Zsombor 6:4, 1:6, 6:3

Szerző

Ha nyer, szinte bajnok az FTC

Publikálás dátuma
2019.04.20 11:00
Korábbi felvétel - A Vidi elleni rangadó elott a tabellán elfoglalt helyezés alapján Bole Lukács (23) és az FTC áll jobban
Fotó: MTI/ Czagány Balázs
Több nagy téttel bíró mérkőzést rendeznek a labdarúgó NB I szombati fordulójában, de a programból kiemelkedik a listavezető Ferencváros és a címvédő Vidi összecsapása.
Ötödszörre sikerül? – ez is lehet a szombat esti FTC–Vidi mérkőzés egyik nagy kérdése, a tabellát az idény vége előtt öt fordulóval nyolcpontnyi előnnyel vezető fővárosi csapat ugyanis a székesfehérváriak ellen az idényben eddig lejátszott négy párharc (két-két bajnoki és kupameccs) alapján még nyeretlen. Ennek ellenére egy sikerrel alighanem lezárná a bajnoki versenyfutást az FTC, amely kisebb segítséggel már a Vidi ellen esélyt kapott volna a 120 évet felölelő klubtörténet 30. bajnoki címének bebiztosítására. Ehhez a legutóbbi játéknapon arra lett volna szükség, hogy a végül 2-1-re kikapó Újpest vendégként pontot szerezzen Székesfehérváron.
„Mezőkövesdről Budapest felé a csapatbuszon mi is követtük a mérkőzést, bíztunk benne, hogy az Újpest pontot tud szerezni Fehérváron. Közel állt hozzá, de sajnos nem jött össze – emlékeztetett az FTC lapunk kérdéseire válaszoló kapusa, Dibusz Dénes. – Ugyanakkor tudjuk, hogy a legegyszerűbben mi magunk zárhatjuk le a Vidivel szembeni versenyt: szombaton győznünk kell, ha sikerül, egészen közel kerülünk a bajnoki címhez.”
Noha matematikailag még FTC-győzelem esetén sem dőlne el a verseny, a Vidi szempontjából néggyel a befejezés előtt 11 pontnyi hátrány még akkor is nehezen ledolgozhatónak tűnik, ha a tavaly ősszel az Európa-liga csoportkörében – hazai mérkőzésein éppen a Groupama Arénában – szereplő együttes február óta veretlen, azaz képes lehet arra, hogy „hozza” a hátralévő mérkőzéseit. „Papíron” a tavalyi bajnokcsapat sorsolása kedvezőbbnek tűnik az utolsó fordulókra, ám ne szaladjunk ennyire előre: az aranyéremért zajló további küzdelmeket alapjaiban határozza meg a szombat esti végeredmény.
„Bátran, a saját játékunkat játszva kell fellépnünk szombaton, nem foglalkozva azzal, hogy a Vidi milyen játékfelfogásban lép pályára – mondta a Népszavának nyilatkozó Dibusz azzal kapcsolatban, hogy mi lehet az eddig számukra legyőzhetetlennek bizonyuló Vidi elleni siker titka. – Ellenfelünk tavaly bejutott az Európa-liga csoportkörébe, így egyértelműen azt a szintet képviseli, amellyel a nyáron mi is találkozunk majd a selejtezőkben. Már csak ezért is meg kell oldanunk ezt a feladatot. Hazai pályán egyértelműen a három pont megszerzése a célunk.”
Mire a Groupama Arénában – az előzetes jegyeladási adatok alapján várhatóan 15-20 ezer néző szeme láttára – útjára indul a labda, a 29. forduló többi eredménye ismert lesz. A bajnokság végeredményének szempontjából szintén vízválasztó lehet, hogy a pillanatnyilag utolsó, ám az utóbbi hat mérkőzéséből ötöt megnyerő, így a reménytelen helyzetből visszakapaszkodó Haladás Debrecenben, a bronzéremre pályázó DVSC vendégeként is képes lesz-e folytatni sorozatát. Az alsóházban tovább kuszálódhatnak a szálak, a Honvéd pedig csakis újpesti győzelemmel tarthatja életben a harmadik hellyel kapcsolatos esélyeit.
Feszültségből, izgalomból aligha lesz hiány Húsvét előestéjén.

A 29. forduló programja

Puskás Akadémia–Mezőkövesd 17.00 Felcsút, Pancho Aréna Újpest–Budapest Honvéd 17.00 Bp., Szusza Ferenc Stadion (tv: M4 Sport) MTK Budapest–Kisvárda 17.00 Bp., Új Hidegkuti Nándor Stadion DVTK–Paks 17.00 Miskolc, DVTK Stadion Debrecen–Haladás 17.00 Debrecen, Nagyerdei Stadion FTC–Mol Vidi FC 19.30 Bp., Groupama Aréna (tv: M4 Sport) Az állás 1. FTC 28 20 4 4 61:20 64 2. MOL Vidi 28 17 5 6 45:27 56 3. Újpest 28 12 10 6 36:21 46 4. Debrecen 28 12 8 8 35:31 44 5. Honvéd 28 11 7 10 33:29 40 6. Mezőkövesd 28 9 8 11 39:37 35 7. MTK Budapest 28 10 4 14 39:45 34 8. Paks 28 7 11 10 29:40 32 9. Puskás Akadémia 28 9 4 15 30:41 31 10. Kisvárda 28 7 8 13 29:43 29 11. DVTK 28 7 7 14 26:49 28 12. Haladás 28 7 4 17 26:45 25

Frissítve: 2019.04.20 11:00