Orbán ott lesz a szélsőjobboldali brazil elnök beiktatásán

Publikálás dátuma
2018.12.27. 18:18
Jair Bolsonaro
Fotó: FABIO MOTTA / ESTADAO CONTEUDO / AGÊNCIA ESTADO / AFP
Hiába a január elsejei időpont, a magyar miniszterelnök nem hagyja ki Jair Bolsonaro beiktatási ceremóniáját.
Orbán Viktor megerősítette, hogy elmegy a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro elnöki beiktatására – idézi a brazil Folhapress hírügynökség cikkét a 24.hu
A beszámoló szerint a magyar miniszterelnök egyike annak a tizenkét állam- és kormányfőnek, aki jelen lesz a január elsejei eseményen (megjegyzik: a dátum miatt rendszerint kevesen teszik tiszteletüket).
A híradásból kiderül, hogy miközben az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini szimpatizál Bolsonaróval, Olaszországot Gianmarco Centinaio mezőgazdasági miniszter képviseli majd. Ott lesz a portugál elnök, Marcelo Rebelo de Souza is. Az Egyesült Államokból Mike Pompeo külügyminiszter vesz részt a beiktatáson, és elmegy még Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is. Orbán Viktort egyébként maga Bolsonaro hívta meg beiktatására, miután Orbán gratulált a diktatorikus rendről ábrándozó, melegellenes kijelentéseiről ismert új államfőnek.
Szerző
Frissítve: 2018.12.27. 20:11

A román igazságügyi miniszter a legfőbb ügyész leváltását kéri az államfőtől

Publikálás dátuma
2018.12.27. 13:17
Klaus Iohannis FOTÓ: Getty Images, Sean Gallup
Klaus Iohannis román államfő elé terjeszti Augustin Lazar román legfőbb ügyész leváltására irányuló kérését csütörtökön Tudorel Toader igazságügyi miniszter.
Ezt sütörtöki sajtóértekezletén jelentette be a miniszter, aki felidézte, hogy csaknem két hónapja kezdeményezte a vádhatóság vezetőjének elmozdítását, de a hivatalos kérés azóta sem jutott el Iohannishoz, mert Lazar a leváltása indoklását megkérdőjelező bírósági panasszal "húzza az időt". Úgy vélekedett: a bírósági hercehurcának, amely még legalább másfél hónapig tart, semmi köze sincs azokhoz az "érdemi" érvekhez, amelyek alapján a leváltását kezdeményezte. Tudorel Toader októberben húszpontos "bűnlajstromot" olvasott Lazar fejére, miként tette azt korábban Laura Codruta Kövesi volt korrupcióellenes (DNA) főügyész esetében is, akinek a leváltását az alkotmánybíróság támogatását megszerezve sikerült elérnie Klaus Iohannis államfőnél. A miniszter egyebek mellett kifogásolta, hogy Lazar titkos együttműködési megállapodást kötött a hírszerző szolgálattal: a tárcavezető szerint a legfőbb ügyész ezzel a "törvénytelen", a közvélemény elől eltitkolt lépéssel egy "párhuzamos igazságszolgáltatás" előtt nyitott utat. A bírák és ügyészek szakmai szervezeteként működő legfelsőbb bírói tanács (CSM) ügyészi részlege novemberben úgy döntött: nem támogatja Augustin Lazar felmentését, de a miniszter a CSM véleményezését is felesleges időpocsékolásnak nevezte, mondván, hogy a testület állásfoglalása csak konzultatív jellegű. Romániában az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki és váltja le az igazságügyi miniszter javaslata alapján. Miután azonban az alkotmánybíróság a DNA-főügyész leváltása ügyében a jobboldali államfővel folytatott jogvitában a bukaresti szociálliberális kormánynak adott igazat, a román média szerint Iohannis aligha tagadhatja meg Lazar felmentését. Az elnök viszont jelezte: semmiképpen nem fogja elkapkodni a legfőbb ügyész menesztését, és megvárja a Lazar által indított bírósági panasz kimenetelét. A DNA főügyészének leváltása és a legfőbb ügyész elmozdítására tett kísérlet annak a "hadviselésnek" a része, amellyel a szociálliberális kormánytöbbség korlátozni próbálja a - szerintük titkosszolgálati befolyás alá került és a korrupcióellenes harc ürügyén politikai tisztogatást végző - vádhatóság mozgásterét. Klaus Iohannis államfő, a jobboldali ellenzék és az európai intézmények élesen bírálják a kormány törekvését, amely szerintük a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyezteti.
Frissítve: 2018.12.27. 13:21

Elnöki rendeletben tilthatja be Trump a Huawei-eszközöket

Publikálás dátuma
2018.12.27. 13:12

Fotó: JIM WATSON / AFP
Januártól megtilthatják az amerikai vállalatoknak, hogy a kínai telekommunikációs óriások termékeit használják.
Akár már januárban megakadályozhatja Donald Trump, hogy az amerikai vállalatok Huawei vagy ZTE hálózati és médiaeszközöket vásároljanak, használjanak. Az amerikai elnök ezzel teljesen kiszorítaná a piacról a kínai óriáscégeket – írja a Reuters, három, a Fehér Ház terveire rálátó forrás információira hivatkozva.
Trump mindezt a rendkívüli gazdasági helyzetekre vonatkozó törvény (International Emergency Economic Powers Act ) jogosítványai alapján teheti meg: a tervezett tilalom állítólag már több mint nyolc hónapja Trump terítékén van, és nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva helyezheti tiltólistára a Huawei és a ZTE termékeit, mivel a két mamutvállalat amerikai feltételezés szerint a kínai kormánynak szolgáltat adatokat, készülékeik kémeszközként is működhetnek.
A tervezett tilalom még nem kapott végleges szövegezést, és a munkaanyag nem említi név szerint az érintett kínai vállalatokat sem – a Kereskedelmi Minisztérium több munkatársa azonban biztos benne, hogy a korlátozás rájuk vonatkozik. A kínai külügyminisztérium hivatalosan nem kommentálja a sajtóértesülést, inkább magára a rendeletre válaszolnak majd  - szóvivőjük, Hua Chunying ugyanakkor  megjegyezte: néhány ország bevett technológiai eljárásokat próbál átpolitizálással, feltételezett bűnügyek emlegetésével akadályozni. Nem reagált egyelőre a Huawei és a ZTE sem, korábban azonban kategorikusan visszautasították az őket érő kémvádakat.
Szerző