Feloldotta az orosz állampolgárságú férfiak beutazási tilalmát Ukrajna

Publikálás dátuma
2018.12.28. 20:39
A kép illusztráció
Fotó: AFP / SPUTNIK
Azonban továbbra is alapos vizsgálat után engedik be őket a határőrök.
A hadiállapot december 26-i feloldásával összhangban Ukrajna megszüntette a 16 és 60 éves kor közötti orosz állampolgárságú férfiak beutazásának tilalmát is – közölte pénteken Oleh Szlobogyan, az ukrán határőrszolgálat szóvivője. A tisztségviselő azonban az MTI összefoglalója szerint hozzátette, hogy az ukrán határőrök továbbra is alapos vizsgálat után engedik be őket az országba. Kifejtette, hogy az ukrán határőrség munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak azokra, akik a migrációs kockázatot jelentő 70 ország valamelyikének állampolgáraiként érkeznek Ukrajnába, márpedig ennek az országlistának az első helyén Oroszország áll. Hozzátette, hogy az orosz állampolgároknak továbbra is igazolniuk kell látogatásuk célját, így szükséges lehet, hogy erről dokumentummal is rendelkezzenek. Biztosított afelől, hogy ha például kulturális vagy sporteseményre érkeznek orosz állampolgárok, és korábban nem sértették meg az Oroszország által megszállt Krímbe történő beutazással az ukrán jogszabályokat, akkor megkapják az engedélyt az Ukrajnába való belépésre.
„A jogszabályok e tekintetben ugyanazok maradtak, mint a hadiállapot bevezetése előtt voltak”

– magyarázta a szóvivő.

A hadiállapotot – a rendkívüli állapot egy formáját – azután vezette be az ukrán parlament Petro Porosenko elnök kezdeményezésére 30 napra az ország 10 megyéjében, hogy november 25-én a Kercsi-szoros közelében az orosz parti őrség tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a legénységüket pedig letartóztatta és tiltott határátlépés címén eljárást indított ellenük. Porosenko korábban már többször kijelentette, hogy nem fogják meghosszabbítani a hadiállapotot annak lejárta után, kivéve, ha Oroszország nagyszabású támadást indítana Ukrajna ellen. Ugyanakkor megállapította, hogy ami az ország fenyegetettségét illeti, „a helyzet jelentősen nem változott”.  Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, ezért az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet. Moszkva viszont azt állítja, hogy az ukrán járművek megsértették Oroszország területi vizeit, és a figyelmeztető lövéseket is semmibe véve a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást Moszkva engedélyhez köti.

Hatvan kilométer hosszú határkerítés

Közben Jurij Hrimcsak, a megszállt területek minisztériumának helyettes vezetője kommentálta a 112 Ukrajina hírtelevízióban azt a hírt, hogy Oroszország hatvan kilométer hosszú határkerítést húzott fel az Ukrajnától 2014-ben önkényesen elcsatolt Krímben a félszigetet Ukrajnától elválasztó, Herszon megyénél lévő adminisztrációs határ mentén. A miniszterhelyettes leszögezte, hogy ezzel a kerítéssel a Krím státusa semmilyen formában nem változott, Ukrajna számára ennek nincs jelentősége. Ukrajna és az ENSZ tagállamainak döntő többsége, beleértve a NATO és az EU tagállamait nem ismerik el legitimnek a Krím Oroszország általi annektálását. Hrimcsak szavai szerint az építmény „belső használatra” készült, amivel az orosz vezetés a Krímben élőket akarja meggyőzni arról, hogy a félsziget sorsa végleg eldőlt, mert lám, már határ is van közte és Ukrajna között. Hozzátette, hogy az ukrán külügyminisztérium minden bizonnyal jegyzékben fog tiltakozni, amire nyilván az orosz fél szokása szerint nem fog válaszolni. Ugyanakkor Kijevnek kötelessége nemzetközi jogi szempontból minden egyes alkalommal emlékeztetni, majd bizonyítani, hogy nem egy alkalommal próbálta békés úton, párbeszéddel rendezni a helyzetet, de a megszálló nem reagál a nyilatkozataira. Megjegyezte, hogy a kerítést „meglehetősen furcsa megoldásnak” tartja, hiszen a Krím egy félsziget, amely sokféle módon megközelíthető. A Krim.Realii ukrán hírportál jelentése szerint az orosz fél azzal magyarázta a kerítés szükségességét, hogy ezzel akarják megvédeni a félszigetet „diverziós” cselekményektől, valamint tiltott áruk, köztük dohánytermékek, alkohol és fegyverek becsempészésétől. A sajtóértesülések szerint az építményre 212,9 millió rubelt, azaz több mint 871 millió forintot különítettek el az orosz állami költségvetésből. 
Szerző

Több mint hatvan kilométer hosszú kerítést építettek a Krímre az oroszok

Publikálás dátuma
2018.12.28. 19:52

Fotó: Alexandr Polegenko / Sputnik / AFP
Térfigyelő- és hőkamerákat, valamint vibrációkat figyelő érzékelőket is elhelyeztek.
Több mint hatvan kilométer hosszú, riasztórendszerként is működő határkerítést épített Oroszország az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten – írja a BBC. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint erre azért volt szükség, hogy megakadályozzák a „szabotőrök beszivárgási kísérleteit”. A RIA Novosztyi hírügynökség által idézett nyilatkozatban hozzátették: a kerítéssel mások mellett a fegyver-, alkohol és kábítószercsempészeket is megfékezhetik.     A közlés szerint a határkerítés környékén megfigyelési eszközöket, például térfigyelő- és hőkamerákat, valamint vibrációkat figyelő érzékelőket is elhelyeztek. Oroszország északi és keleti határain is hasonló eszközökkel rendelkezik.
Szerző

Felrobbantottak egy turistabuszt Egyiptomban

Publikálás dátuma
2018.12.28. 19:14

Fotó: AFP
A merényletben legkevesebb két ember vesztette életét és 12-en megsérültek.
Pokolgép robbant egy turistákat szállító autóbusz közelében pénteken Egyiptomban, a gízai piramisok közelében – írta az AP hírügynökségre hivatkozva a New York Times. A BBC később arról számolt be: a támadásban két vietnami turista vesztette életét és 12 ember megsérült. A sebesültek közül ketten egyiptomiak. A hatóságok szerint egy út szélén elrejtett pokolgép robbant fel, amikor a jármű elhaladt mellette. A buszon összesen 14 vietnami turista utazott. 
FOTÓ: AFP / MOHAMED EL-SHAHED
Szerző
Frissítve: 2018.12.28. 20:00