Időutazók

Publikálás dátuma
2018.12.31 14:00
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Melyek voltak a legfontosabb produkciók, mit néztünk, hallgattunk, olvastunk 2018-ban? Szakmai és személyes élmények az összegzésben. Ezúttal tizennyolc év alattiaktól.

Melyik számot hallgattad meg a legtöbbször a spotify szerint?

Palugyai Sára (13) „Imádok színházba járni, játszani, legtöbbet a barátaimmal vagyok, és élem az életem, mint minden tinédzser.” - Krúbi - Nehézlábérzés dala vagy Ed Sheeran – Photograph. Juhász Gréta (14) A kidsnews.hu újságírója - Nem használok spotify-ot, inkább YouTube-on szoktam zenét hallgatni, mert úgy én választhatom ki, hogy az adott előadótól mit hallgatok meg és nem kell előfizetni. Amit az évben a legtöbbet hallgattam, az a Queen-től az: I want it all. Bazsányi Simon (17) Gimis vagyok a budapesti Radnóti Gimnáziumban tanulok 8-os korom óta. Leginkább a színház, a film, a fotográfia és az irodalom izzít. - Sajnos nincs spotify-om, de ha lenne, akkor valószínűleg a legnépszerűbb előadó Leonard Cohen lenne, a legtöbbet hallgatott számok pedig a Love My Way a The Psychedelic Furs-től, vagy a Sehol se talállak Parno Graszt feldolgozása. Solymosi Máté (16) A kidsnews.hu újságírója - A Spotify szerint a legtöbbet hallgatott számom Jack White Over and Over and Over-je (az ő albuma a legtöbbet játszottam is), míg leghallgatottabb előadónak a Radiohead-et mondta.  

Olvastál-e olyan könyvet, amit nagyon szívesen ajánlottál/ajánlanál a barátaidnak?

Palugyai Sára - Igen! Sajnos most kevesebb időm van olvasni, de amit nemrég olvastam, és imádom, az Abigél, ami pedig idén az egyik kötelező olvasmányunk volt, a Kutya különös esete az éjszakában. Szintén szuper. Juhász Gréta - Az én egyik örök kedvenc könyvem az Emlékek őre. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Bazsányi Simon A 2018-ban olvasott kötetek közül mindenképp ajánlom mindenki számára a Brooklyn Follies-t Paul Austertől, magyar könyvek közül pedig Mikszáth novellafüzéreit. Solymosi Máté - Az idén általam olvasott könyvek közül a legkiemelkedőbb Totth Benedek Az utolsó utáni háború című regénye volt. Elképesztően lehengerlő cselekmény, élesen megteremtett világ és húsbavágó brutalitás minden második fejezetben. Kemény könyv. 

Ki az a művész, aki a legnagyobb meglepetést okozta neked?

Érezted-e azt idén színházban/moziban/koncerten, hogy legszívesebben kijönnél a vége előtt?

  Palugyai Sára - Krúbi. Egyértelműen Krúbi. nemrég találtam rá a zenéire és imádom. A dalaiban nagyon jó rappek vannak, és a szövegek nagyon értelmesek, elgondolkodtatóak, élvezetesek. Nem gondoltam, hogy mostanában lesz egy ilyen szó kimondó énekes, mint ő. Örülök, hogy a szövegeiben, ilyen jó dolgokat fejt ki. Juhász Gréta - Leiner Laura az Ég veled második kötetével, a Maradj velem-el. Nagyon meglepő és fordulatos!  Bazsányi Simon Nehéz kiválasztani egyetlen művészt, aki igazán meglepett, akinek eddig mindig sikerült ebben az évben - és majdnem mindig jó értelemben - az Lars von Trier volt, akinek az életművét az elmúlt hónapokban néztem végig. Solymosi Máté - Talán az Idles nevű bandát mondanám itt, egy olyan műfajban dolgoznak amiről sosem hittem volna, hogy tetszeni fog, és valahogy mégis az évből a második legkedvesebb albumomat jelentették meg. 
Palugyai Sára - Nem igazán. Én úgy vagyok vele, hogy szeretem a rossz előadásokat is megtapasztalni, hogy utána el tudjam dönteni, miért nem tetszett, mi volt benne rossz, mi volt jó. Szóval ez alapján nem volt most ilyen. Juhász Gréta - A túl szexi lány című film enyhén szólva nem igazán lopta be magát a szívembe. Bazsányi Simon Moziból talán még soha nem mentem ki, ennek talán három összetevője lehet. Elég jól megválogatom, hogy mire ülök be, és kizárólag artmozikba járok, ezeknek a vetítőtermeiből nem sétálok ki szívesen, pláne nem hideg időben. A harmadik komponens pedig az alkotók jelenlétének a hiánya, moziban nem érzem sértőnek, ha nem figyelek oda, esetleg elszunyókálok. Ha egy színházi előadás igazán rossz, akkor arról el szoktam jönni. Általában olyan helyekre járok, ahol az ország legjobb színészei játszanak, ezért különösen rossz élmény őket szegényes, vagy idétlen alapanyagból készített unalmas rendezésekben látni őket. Konkrét példa a Katonában bemutatott Cirkó. Talán a legnagyobb csalódás az idén, amit az ismerősök előzetes dícsérete még nagyobbá tett. Otthagytam még a József Attila színházban bemutatott Ember tragédiája feldolgozást, de hát az egy vicc. Könyveket régebben tettem le sokszor, mostanában ha elkezdek valamit, azt végig is olvasom. Solymosi Máté - Azt hiszem nem. 

Ha egyetlen alkotást (filmet, színházat, zenét, könyvet, képet) kellene kiválasztanod, mi volt az év élménye?

Palugyai Sára - Hú nagyon sok volt, de talán, ami legutóbb megfogott az a Bohém rapszódia film. Az is sokat segített az élményben, hogy a legjobb barátaimmal mentem. A film megható volt, lehetett rajta sírdogálni, és nevetni is olykor-olykor egy-egy poénnál. Azóta hallgatom a Queent, és imádom. Juhász Gréta - A TEDx Danubia színpadán állni! :D De a legnagyobb filmélmény a Bohemian Rhapsody volt! Bazsányi Simon A legemlékezetesebb alkotás egyértelműen Nádas Péter: Párhuzamos történetek-je. Solymosi Máté - Hogyha egyetlen egyet, akkor a Twenty One Pilots Trench című albumát emelném ki. Ez a lemez meghatározta a tavaszomat (itt még az interneten keresztül történő különféle előzetes infókkal), a nyaramat (megjelent róla az első két szám) majd végül a tanévem első felét is, amikor végül kijött októberben. Elképesztő minősége és szépsége kihozta belőlem a gyermeki lelkesedést és segített valahova tartozni és örülni, hogy továbbadhatom az általa nyújtott élményt másoknak is. Az album jelenlegi terve meghatározni a jövő évemet is, ugyanis februárban Bécsben, majd nyáron a szigeten is lesz lehetőségem látni a bandát. Ez az album nem csak egy lemez; a jelenem kulcsa, azt hiszem.
Témák
év végi
Frissítve: 2018.12.31 14:00

A befogadást hirdeti az idei Sziget

Publikálás dátuma
2019.04.25 19:34

Fotó: Draskovics Ádám
Vállalható fellépősor mellett az eddiginél is hangsúlyosabb emberi jogi programokat ígér tíz százalék alatt emelt jegyárakért cserébe az idei Sziget Fesztivál.
Az eddigieknél is hangsúlyosabb emberi jogi témákkal készül az augusztus 7-13-ig tartó 27. Sziget fesztivál – derült ki Kádár Tamás főszervező, a Sziget Zrt. cégvezetője csütörtöki tájékoztatóján. De a fő fellépők – az úgynevezett headlinerek – tekintetében sincs okuk szégyenkezésre. Mindjárt az első, szerdai napra sikerült elcsábítani a világ legnépszerűbb könnyűzenei előadóinak listáin második-harmadik helyen álló Ed Sheerant. Az első napi jegyek így már el is fogytak. Igaz, többnapos bérletek vásárlásával még megcsíphető a brit előadó. Legalább két napra is két headliner került: így szombatra – 10-ére – az amerikai The National és Macklemore, illetve keddre – 13-ára – a szintén az USA-ból (két és fél órás műsorral) érkező Foo Fighters, illetve Twenty One Pilots. Bár az emberi jogi témák marketingje a tavalyinál egy árnyalattal halkabb, a központi üzenet maradt a „love revolution”, és a zenein túli, részben politikus programkínálatban is odatették magukat. Ezek közül a fő üzenet idén kétség kívül a környezetvédelem. Így a Nagyszínpadon felszólal a csimpánzairól ismert környezetvédő és ENSZ-békenagykövet, Jane Goodall, Emi Mahmoud költő-aktivista-jószolgálati UNHCR-nagykövet, videóüzenetet küld Al Gore volt amerikai alelnök is. A tolerancia változatlanul hangsúlyos: Kardos József programigazgató elmondása szerint a párizsi bevándorlástörténeti múzeum kezdeményezte „sátor határok nélkül” mozgalom keretében beszélgetéseket rendeznek, migrációról, befogadásról, sőt lesz nálunk élő menekülteket szerepeltető színielőadás is. Az LMBTQ-közösség érdekeit képviselő, hagyományos Magic Mirror sátor mellett a témák között hangsúlyos szerepet szánnak például a családon belüli, illetve az iskolai, internetes erőszaknak és zaklatás megvitatásának is. (Arra a kérdésünkre, hogy miként viszonyulnak a látszólag ezzel szögesen ellentétben álló kormánypolitikához - miközben a Fidesz-holdudvar előszeretettel látogatja a rendezvényt -, Kádár Tamás úgy fogalmazott: ezek általános, általuk kezdetektől képviselt értékek, aminek nincs viszonya a jelenlegi kormánypolitikához.)
Idén a környezetvédelem és a fenntarthatóság is a szokásosnál nagyobb hangsúlyt kap. A korábbi években megszokott megoldásokon túl például a vendéglátósok már egyáltalán nem használhatnak műanyagokat, illetve a zuhanyzókat is ösztökélik a víztakarékosságra. Megmarad a többi fő látványosság, így lesz komolyzene, cirkusz, utcaszínház civil sziget – összesen hatszáz programmal készülnek.   A rendezvényen – 27 éve először – egyáltalán nem jelent meg a szervezésből fokozatosan kivonuló ügyvezető, az alapítótársaival a cég kisebbségét birtokló Gerendai Károly.

Százezer felett a hetijegy

A Sziget.hu tanúsága szerint a – még kapható - jegyek a 2.-6. napra 23500, az utolsó napra 26900 forintba kerülnek. A bérlet egész hétre 104900, 5 napra 89900, 3 napra 65900 forint. Az árak május 9-e után némiképp magasabbak lesznek. Kádár Tamás a Népszavának elmondta: a jegyek tavaly óta tíz százaléknál alacsonyabb mértékben drágultak, a diákok a Meex segítségével 65 ezerért juthatnak heti bérlethez, illetve várhatóan megmarad a 11 óra utáni 50 százalékos kedvezmény. A Sziget fesztivál idei költségvetése már meghaladja a tízmilliárdot, a Sziget Zrt. pedig tavaly mintegy másfélmilliárdos adózott eredményt ért el. Kérdésünkre hozzáfűzte: további programjaik – a Volt Fesztivál, a BalatonSound, valamint a Gourmet és az ingyenes Generali Gyerek Sziget – révén tavalyi bevételeik megközelítették a 20 milliárdot. A nyereséget a részvények többségét két éve Gerendai Károlytól és alapítótársaitól megvásárló amerikai Providence minden valószínűség szerint oszalékként felveszi. A fellépti díjak ugyanakkor évi 20-30 százalékkal nőnek – így a headlinerekre idén is félmilliárd forinttal többet költenek -, vagyis változatlanul komoly üzleti kockázatot futnak. Mindazonáltal a cél a tavalyi, 565 ezres látogatócsúcs megismétlése. Habár tavaly ennek nyomán több nap is ki kellett tenniük a megtelt-táblát, egyelőre sem bel-, sem külföldön nem terjeszkednének.

Frissítve: 2019.04.25 20:28

Könyvfesztivál: észak szelleme a Millenárison

Publikálás dátuma
2019.04.25 11:30

Fotó: Draskovics Adam
A skandinávokra jellemző világra nyitott szemlélettel is találkozhatunk a csütörtökön induló 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
„A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a magyar kulturális közélet több mint negyedszázados hagyománya. A januárban induló nemzetközi könyvvásár-sorozat jegyzett rendezvénye, amely lehetőséget ad a könyvpiac szereplőinek a szakmai bemutatkozásra és az üzleti partnerkapcsolatok építésére. Az esemény fontos szellemi fórumot is jelent, ahol a szerzők és a kiadóik az olvasókkal, a média képviselőivel is találkozhatnak” – mondta a Népszavának Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke, a Vince Kiadó ügyvezetője.

Idén 24 ország 145 kiállítója lesz jelen a fesztiválon, a négy nap alatt mintegy négyszáz program zajlik a Millenáris bel- és kültéri helyszínein. A díszvendég ország Norvégia, a díszvendég író a norvég kortárs irodalom egyik fenegyereke, Karl Ove Knausgård. A norvég könyvkiadás és irodalom képviseletében Klara Hveberg, Vigdis Hjorth, Marta Breen, Bjørn Berge, Tomas Espedal, Åsmund H. Eikenes, Thomas Hylland Eriksen és Bjarte Breiteig is Budapestre látogat. A norvégok különleges programokkal mutatják be kultúrájuk egy-egy szeletét a magyar fővárosba. „A megnyitón például egy három tagú – két norvég és egy magyar zenészből álló – zenekar szolgáltatja a zenei installációt. Norvég folklór muzsikával, jó hangulatban indul a fesztivál. Akár tanulhatnánk is tőlük, ha a magyar díszvendégség szervezéséről gondolkodunk. Vajon ki mernénk-e állítani egy magyar zenei műsort sváb, szlovén vagy szlovák művészek tolmácsolásában?” – vetette fel az MKKE elnöke.

A könyvfesztivál keretében 2001 óta rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját az ígéretes, elsőkötetes szerzőknek, amelyen idén Mécs Anna Margó-díjas író képviseli Magyarországot. Kísérletező kedvű, tehetséges fiatal szerzőként mutatkozott be 2018-ban a Gyerekzár című novelláskötetével. A Könyvtáros Klub keretében szociológusok, könyvtárosok számolnak be a legújabb kutatási eredményeikről, amelyek módszertani alapot nyújthatnak pedagógusoknak és szülőknek, hogyan támogathatják a legfiatalabbakat is abban, hogy betű- és olvasásbarát – végső soron könyvvásárló – emberré váljanak. A könyvfesztiválon új helyszínt kap a Gyerek(b)irodalom: a vadonatúj Nemzeti Táncszínház gyönyörű előcsarnokát vehetik birtokba a jövő reménybeli olvasói és az ifjú olvasók. Lesz bábműsor, mesemondás, színjátszás, könyvbemutató, kézműves kreatív foglalkozás, közös meseszövés, kiállítás illusztrációkból. Újra egyre népszerűbb a képregény műfaja: a rajongók a fesztiválon nemcsak bevásárolhatnak, hanem közreműködhetnek is a képregények írásában, rajzolásában. A független könyvesboltok ünnepe is a fesztivál hagyománya: április 26-án kora estétől éjfélig mintegy húsz budapesti és vidéki független könyvesbolt szervez kulturális programokat a Kis Könyves Éjen, immár nyolcadik alkalommal.

Stabil anyagi lábakon áll, önfenntartó, ugyanakkor pénzügyi eredményt nem termelő rendezvény a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. „Az, hogy egy kultúrával foglalkozó, könyves csapat külső támogatás nélkül képes előállítani egy ilyen óriási programot – benne a Gyerek(b)irodalom, a Könyvtáros Klub vagy a Kis Könyves Éj rendezvényeivel –, igazán egyedülálló” – hangsúlyozta Gál Katalin. A könyvfesztivál ráadásul ingyenesen látogatható, rengeteg könyv pedig kedvezménnyel kapható.

Harc a bestsellerekért

A Kreatív Európa uniós fordítástámogatási pályázata lehetőséget ad Magyarországnak – és a hozzá hasonló, kisebb országoknak – arra, hogy a pályázati forrás bevonásával adjon ki kortárs ukrán, lengyel, román, bolgár, észt, lett, litván, török műveket. Mint Gál Katalin elmondta: a kisebb európai nyelveken írt szövegek magyar változatának kiadására készülve is megbízhatnak a kiadók nagyon jó műfordítókat, a speciális nyelvterületeken születő művek esetében pedig lehet találni valamilyen közvetítő nyelvet – többnyire az angolt. Ugyanakkor a nagy világnyelveken születő sikerkönyvek magyar fordításai szinte egyidőben jelennek meg az eredeti alkotással. „Amint elkészül egy kézirat – például angolul –, azonnal megkezdik a munkát az ügynökök, és licitálással, aukciókon értékesítik a jogokat. Egy-egy ígéretesebb mű kiadási jogának megszerzése körül folyhatnak viták, küzdelmek. Értelemszerűen a tőkeerős kiadók vannak előnyben, azok, akik gyors döntést hozva képesek élni egy-egy előnyös üzleti lehetőséggel” – mesélte az MKKE elnöke.

Szent György rózsája

Április 23-án Barcelona utcáit és tereit könyvárusok lepik el, Rambla sétálóutca virágárus bódéi vörös rózsákkal telnek meg – olvasható a Spanyolban Otthon blogon. Katalónia könyvnapja Sant Jordi (Szent György) napjához, illetve legendájához kapcsolódik: a történet szerint a legyőzött sárkány sebéből kiszökő vér rózsává változott, György lovag pedig ezzel vigasztalta a megszabadított királylányt. Sant Jordi napján ezért a férfiak vörös rózsával lepik meg szívük választottját, akik ezt egy könyvvel köszönik meg. Barcelonában mintegy száz éve rendeznek könyvvásárt e napon, amely egybeesik Shakespeare születésének és halálának, valamint Cervantes temetésének napjával is. Az Unesco 1995-ben április katalán javaslatra nevezte ki Nemzetközi Könyvnappá április 23-át.

Frissítve: 2019.04.25 14:20